Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стефан Ташев: Революцията, започната с юмрука на Радев, приключи окончателно
Автор: Йоланда Пелова 14:16 / 20.04.2023Коментари (0)348
©
Личен архив
Журналистът Стефан Ташев в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" 

49-ият парламент си има председател. Това е Росен Желязков, който беше подкрепен от 136 депутати. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ-СДС, а вчера двете най-големи политически групи – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, се договориха за председателското място. Но то ще бъде ротационно, като след три месеца ще бъде избран нов. Какви сигнали дадойа днес политиците? 

Има разнопосочни сигнали, има и разнопосочни коментари, с оглед на разделението на обществото в момента. Още сме сякаш на избори, а пък те минаха вече – почти един месец от тогава. Различни са сигналите, но има някакъв напредък. Единият вариант е, че имаме все пак председател на парламента. Алтернативата беше като миналия парламент – един месец спорове кой да бъде, на принципа "Не искам вашето, дай ми нашето“ и обратното. 

Да, все пак видяхме тук компромиси, да, направиха се. 

Имаме такъв компромис. От него се правят някакви фундаментални изводи, че едва ли не вече има коалиция, което според мен е доста далече още от това нещо, далече сме от коалиция в какъвто и да е вариант между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Водят се първоначални преговори, но се направиха първите стъпки и имаме някакъв компромис. И важното е, че вече втора седмица двете най-големи политически сили в Народното събрание водят разговори. 

Говорят си, точно така, да. 

Да, говорят, говорят и това е нещо много важно и не бива да се подценява, и не бива да се приема сектантски. Защото в края на краищата вариантите не са кой знае колко много: или ще има парламент и евентуално работещо правителство, или властта отново отива в президента Румен Радев и с ново служебно правителство, защото президентът реално управлява вече почти три години. Ако това е алтернативата – благодаря. 

Г-н Ташев, още един добър сигнал може би от днес беше, че всъщност стана ясно, че ще има лидерска среща между ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, но не е ясно все още кога. Борисов заяви, че това ще се случи "когато са готови за това двете формации“. 



Да, това е втората стъпка и това нещо много важно. Значи имаме вече доста по-сериозен компромис. Какво имам предвид? В предния парламент, ако си спомняте, двамата съпредседатели на "Промяната“ Асен Василев и Кирил Петков удряха по масата и тропаха, и казваха: ние с Борисов никога няма да седне на една маса. Нали, спомняте си? 

Така. 

Точно така. Очевидно сега, с оглед на изборните резултати и тренда надолу на тази формация, там някой е загрял, че така не може да продължава. Т.е. искам да кажа, че революцията, започната с юмрука на президента Радев, приключи окончателно. Въпреки опитите на разни гурута непрекъснато да натискат за перманентна революция, тя няма как да се случи. И това е още напредък, защото това е най-нормалното нещо във всеки един парламент в света – политическите партии да седнат и да говорят помежду си, първото нещо. Пак казвам, не е казано, не е сигурно, че това ще доведе някакво развитие, но съм самият факт, че вече има разговори, е добър знак. 

Така е, да, и аз съм на това мнение. Но вие казвате – далече сме от някаква коалиция между първите две сили, но не смятате ли, че има някакви договорки, умишлени действия срещу президента?  

Не, не смятам, че това е срещу президента по-специално. Едва ли се е стигнало до там. По-скоро е вариант за възстановяване на парламентаризма, или поне аз смятам така. Сега не съм запознат за какви неща разговарят насаме преговорните екипи. Ще го разберем може би на лидерската среща, ако тя е открита за медиите, тогава имаме по-голяма яснота. По-скоро е договаряне да се възстанови парламентаризма, защото това, което ние наблюдаваме през последните две години, е всичко друго, но не и парламентаризъм.

Малка работа на парламентите, няколко седмици, червени линии, разделение – от това държавата не печели. Напротив, държавата страшно много губи и ние започваме да изоставяме много сериозно примерно и от една Румъния, с която си вървяхме заедно и за Шенген, и за еврозона, започваме да оставаме и от самия Европейски съюз, на който сме членове. Държавата е в много сериозна криза, не само политическа. Това противоборство докара държавата пред колапс. И предната седмица доста политолози започнаха да твърдят – и аз съм съгласен с тяхното мнение, че сме на прага на края на парламентаризма и на парламентарната демокрация в България, каквото я имаме от 1989 г. насам. Какво визирам? Има доста хипотези, доста внушения, доста манипулации в полза на президентската република. Правят се сондажи, правят се опити да ни се втълпи, че ето виждате ли, партиите са изчерпани. И ако така продължава, с този темп, парламентаризмът да не може да произведе нещо – визирам работещ парламент, работещи институции, тази заявка ще става все по-видима. Така смятам аз поне. 

Г-н Ташев, Бойко Борисов днес подчерта, че вече знае за какво може да разчита на всяка партия. Уточни, че е обнадежден. По думите на бившия премиер, трябва да се изчерпят всички опции между първите две партии в Народното събрание. Как според вас изглежда възможността днес за формиране на работещ кабинет, който да закрепи парламентаризма, който вие поставихте под въпрос? 

Много трудно изглежда към момента. Тя изглеждаше такава картината веднага след изборите, не се е променила кой знае колко. Има нюанси вече, както коментирахме с вас преди малко, но изглежда много трудна и много сложна за балансиране. Вариантите са може би – може би казвам, експертен кабинет, каквото и да значи това. Да речем, така, условно го казваме експертен или там технически, или. 

Програмен.  

Програмен. Определението не е толкова важно, може би равноотдалечен от различните партии, нещо като тип "Габровски“, но може би даже още малко по-експертен.

Като казвате "малко по-експертен“, какво имате предвид? 

В смисъл, да няма толкова хора, свързани с партии, защото в кабинета "Габровски“ имаше хора от предишни – това визирам. Да бъде още малко по-изчистен, чисто условно казано. В Борисов балансира на много тънък лед, наистина на много тънък лед и той няма кой знае какви опции, притиснат от резултатите от изборите. А и времето започва да притиска след избора на председател на парламента. Доколкото виждам, президентът ще форсира разговорите си до края на седмицата с партиите и може би другата седмица ще даде мандат, така че няма много време засега. Но мисля, че Борисов има някакви идеи вече какво да се случи, но ще остави още допълнително преговори. Все пак при него има и още една опция, освен отказа, който вероятно продължават да повтарят – че отказват да участват в кабинет на първи мандат - говоря за "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. 

Отказват, продължават с тези мантри. Другият вариант е евентуално с т.нар. системни партии – БСП, ДПС и евентуално "Има такъв народ“, евентуално, казвам го чисто хипотетично, разбира се. Самият Борисов прави сондажи миналата седмица, разговаря с тези партии. Така че сложна конфигурацията и не знаем какво ще случи до края на седмицата и другата евентуално. Това са опциите. Друг вариант не ми се вижда. На мен ми звучи абсурдно настояването на втората политическа сила ГЕРБ да подкрепи техен кабинет при втори мандат, това изглежда доста абсурдно и налудничаво, защото не виждам на какво основание може да се случи.  

Да, ако не се разберат още от първия път, какво ще се промени? Да, абсолютно. 

Да, не виждам на какво основание. Значи ние няма да ви подкрепим, ама вие пък да ни подкрепите, защото сме много красиви. В това няма никаква логика, да. 

Но пък възможно е да видим и такива неща. Нали знаете, в политиката няма много логика понякога, да. 

Е, ние сме виждали всичко в политиката, разбира се. Да, виждали сме всичко, но ми се струва малко абсурдно. Плюс това, както се вижда и днес, и от предишната седмица, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ са в изолацията в парламента. Колкото и да им е странно, те са в изолация. Няма човек, който досега да съм чул от политическа сила, която да декларира, че може да ги подкрепи. Включително днес и изявлението на Корнелия Нинова, която им се накара… 

Да. 

Бившият им коалиционен партньор им се накара, а пък те до вчера бяха в коалиция. Това е малко абсурдно. Тя едва ли не им се кара – защо сега преговаряте с тия, а ние едно време бяхме с нас, преди една година. Така че опциите не са много, но мисля, че в края на краищата ще се стигне до някакъв вариант. За България е добре да има работещо правителство, защото аз не виждам тези приоритети, които сега са обявени, вчера след срещата на работните групи, голям законодателен пакет, как могат да се случат без правителство. Това не ми се вижда как ще стане, не виждам как ще стане. А и той, парламентът самият, не може да издържи достатъчно дълго време – три месеца как без правителство? Няма как да се случи според мен. 

Как може да издържи този тънък лед, както казахте, по който върви Борисов, и какво може да го пропука? 

От една страна има и вътрешно недоволство – виждам в социалните мрежи. Много от хората от ГЕРБ недоволството от това, че се водят преговори с "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Хората имат своето основание – визирам ареста на Борисов, желанието на тези хора да бъде изчегъртан ГЕРБ, тригодишната кална кампания, компроматна кампания. Всичко това хората го имат като основание. Но в края на краищата няма особен избор с кой друг първоначално Борисов може да преговаря. За мен изявлението му, което той направи след няколкото срещи – с Корнелия Нинова, с ДПС и с "Има такъв народ“ – то подсказа на господата от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, че има и друг вариант за създаване на правителство, който преди малко споменах, да кажем с тези три партии, колкото и абсурдно да звучи. Може би в момента Борисов преценява какви щети ще понесе неговата партия от евентуална коалиция с "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“.

Обаче от друга страна там е много яростен воят пък заради преговори с ГЕРБ и има един много тънък момент – че "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, двете партии открито го заявяват и са го заявявали няколко години, те съществуват само за да махнат Борисов, да изчегъртат ГЕРБ. Мисля, че такова изявление беше направил и ген. Атанасов преди време. Когато тръгнат да преговарят вече с тях и седнат на една маса, тази идеология на тези партии се срива и те нямат друга идеология и друга алтернатива, защото самите те, преговарящите, казват, че нямат проблем с Шенген, с еврозона, за войната в Украйна, за т.нар. съдебна реформа, каквото и да значи там това нещо, и за ред други още приоритети, които вчера си ги направили заедно.

Но в един момент сега вече ГЕРБ не са мафия ли, мафия ли са? Въпросът е към тези хора, които са с леко сектантско мислене, и не знам как ще преглътнат. Така че мисля, че щетите за "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ ще са много по-големи – визирам електорални щети. Истината е, че те в момента нямат полезен ход, Борисов ги вкара в капан. Защото от една страна, лесният вариант е да кажат: няма да я преговаряме с вас, ние сме за нови избори, както беше заявката веднага след изборите на Кирил Петков и Асен Василев. Това проваляне на парламента няма да им помогне, напротив – ще им нанесе много по-тежки щети. Това е единият вариант и отиваме на нови избори, които няма да доведат до нищо кой знае какво по-различно, освен да се вдигне още малко електоратът на "Възраждане“. От друга страна, разговори, преговори и евентуално участие в коалиция също нанасят много тежки щети на тези хора. Пак казвам защо – защото тези хора живеят от анти-ГЕРБ риториката вече три години и с това се хранят политически. 

Да, така е и може би е много странно за повечето от хората, когато сега ги виждат да водят едни преговори и да говорят за коалиции, защото на пръв поглед, когато виждаш това, за тези неща си мислиш. Г-н Ташев, благодаря ви за това, което казахте. Очакваме да видим каква ще бъде развръзката на политическата криза, кой ще се окаже в капана, дали ще могат да се измъкнат от този капан, ако наистина са влезли вътре в него. Предстои да видим. Благодаря ви. 

Благодаря и аз.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: