Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стойчо Кацаров: Най-големият проблем на здравната система е, че пациентите са извадени от нея
Автор: Йоланда Пелова 14:52 / 19.08.2023Коментари (3)423
©
Най-големият проблем на здравната система е това, че потребителят на услугата, в случая пациентите, са някак си извадени от нея. Въпреки че ние като потребители предплащане медицинската помощ чрез осигуровките си, чрез данъците си, но на практика по никакъв начин не участваме във вземането на решения. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването.

"Никой не се интересува от това дали сме доволни от медицинската помощ, от медицинското обслужване или не сме доволни. И Здравната каса, и лечебните заведения, и Лекарския съюз се договорят, разпределят парите ни, а някак си потребителят остава в страни от системата. Това според мен е най-големият проблем, който влече след себе си страшно много други проблеми.

Затова аз мисля, че ако се търси приоритетно коя е най-важната тема, която трябва да се разреши в близко бъдеще, това е действително потребителят да заеме полагащото му се място в тая система, пациентът да влезе в центъра на тази система. И това може да звучи като клише, но той има много ясни и конкретни измерения: Пациентът ще влезе в системата, когато нещата започнат да зависят от него, това дали е доволен или не е доволен от обслужването, от неговия избор, възможността му да избира къде да се лекува, при кого да се лекува и т.н.", обясни Стойчо Кацаров.

Според него държавата би могла много да помогне на този процес: "От една страна като либерализира здравната система, като стимулира конкуренцията между лекарите и лечебните заведения, като следи за спазването на честната конкуренция и да не позволявада се фалшифицира документи, да се източват пари от Здравната каса, и нещо много важно: Като се ангажира с мерки за мониториране на безопасността на пациентите по време на лечебния процес. Една абсолютно неразвита и даже незасягана до този момент тема в нашия страна е темата за безопасността на пациентите по време на лечението", обърна внимание бившият служебен министър.

По думите му в България нито се мониторира, нито има въведени индикатори за това: "Нищо няма по тая тема, освен само общи приказки. Подобни проучвания се правят в САЩ и сочат, че третата причина за смъртност в болниците са инциденти, медицински и лекарски грешки, както ги наричат, т.е. те са в следствие на лоша система за безопасност по отношение на пациентите. Виждате какво огромно значение има това нещо и колко много може да се постигне, ако се работи в тази посока. Тук държавата наистина е голям длъжник на пациентите и би могла да направи много в кратки срокове, най-малкото защото до тоя момент нищо не е правено", смята д-р Кацаров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
0
 
 
Никой не иска да се опълчи на частните болници и фармацията като мафия! Страхливци!
Aнонимен
на 19.08.2023 г.
+1
 
 
Като ги знае тези неща,защо не направи нещо по въпроса докато беше министър?Защото е по-лесно да говориш,отколкото да направиш дори опит да промениш нещо.Важното е заплатата да върви.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: