Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Стою Стоев, ПП: Системните партии не са отговорни пред бъдещето на страната в краткосрочен план, не им прави чест
Автор: Габриела Ганев 12:19 / 04.01.2023Коментари (0)396
©
Народният представител от парламентарната група на "Продължаваме промяната“ Стою Стоев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

Вчера "Продължаваме промяната“ получиха втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По темата гост в ефира на "Фокус“ е Стою Стоев от "Продължаваме промяната“. Г-н Стоев, вчера се срещнахте с БСП, "Български възход“, "Демократична България“. Какво се случи на срещата с партиите?  

На срещата официално беше представена декларацията, по която през почивните дни така или иначе работихме със същите партии, които се отзоваха на нашата покана. На тази среща стана ясно, че се гони за съжаление повече партийния интерес и надеждата да им се връчи трети мандат на две от партиите, а не се гледаха интересите на България, защото каквото и да говорим, дори и да не се събере мнозинство за втори мандат, тази декларация можеха всички партии, които се определят за системни, които не се появиха вчера, с тях да работим за приоритетите на България, да се разберат всичките формации кои са реалните приоритети пред България за следващата година и да можем да се измъкнем от това политическо говорене и да предприемем реални действия за реализирането им. Но за съжаление явно партийните интереси надделяват в момента и дори за такъв разговор няма място в Народното събрание.  

Вие казахте, че се вижда надеждата на някоя от партиите да се връчи трети мандат. Всъщност обаче "Български възход“ изразиха мнение, че е по-добре да има нови избори.  

Ако трябва да съм честен, аз не съм запознат с това тяхно становище. Сега в крайна сметка знаете, демократично е ние, ако не можем да съберем мнозинство в Народното събрание, да се отиде на избори. Но в крайна сметка е важно поне да определим какви са приоритетите пред страната, за да можем, въпреки политическото говорене, да се обединим върху конкретни цели с конкретни задачи и да можем да ги приемаме, въпреки политическите разногласия. Това е цялата идея на тази декларация, която входирахме вчера в Народното събрание. Дали ще ходим на избори или не – това беше важно да се приеме. Надявам се все пак пленарна зала да реши да разгледаме днес тази декларация и утре да бъде приета тя. 

Моя беше грешката – исках да кажа "Възраждане“. Но така или иначе, важно е по темата да се каже за новите избори, за това, което предстои. Говорихме, че се гони партийния интерес. Вие очаквахте ли отказа от страна на БСП да не подкрепи документа? 

Честно да ви кажа, бях запознат с исканията на БСП, с двата проблема за тези над 60 текста – честно да ви кажа, няма нищо общо с приоритетите пред България. Техните проблеми бяха с това, че беше записано в текста продължаване подкрепата към Украйна, както и създаване на временна комисия за подобряване и усъвършенстване на изборните правила. Това бяха двата проблемни текста, поради които те решиха вчера да не подкрепят, изразиха становище, че няма да подкрепят декларацията. Надявам се все пак да размислят и в пленарна зала да си променят мнението, но ще видим. 

Точно това исках да ви попитам, тъй като ще внесете декларацията с приоритетните национални цели, около които да се търси подкрепа. Смятате ли, че ще има промяна в мнението на парламентарно представените партии, какви са прогнозите? Очаквате ли подкрепа? 

Аз наистина искам да се разбере и искам останалите партии да осъзнаят, че тук говорим първо за подкрепа за националните цели пред България, които стоят през 2023 г., а чак на второ място е търсене на подкрепа за реализиране на мандат. Двете неща, колкото и да са свързани, са и различни, тъй като когато се определят приоритетите на България, ние можем да сме сигурни, че ние реално можем да предложим правителство на малцинството, което да работи за тези цели. Дали парламентът ще се съгласи това правителство да работи за тези цели е едно, но проблемът е, че дори тези цели няма да бъдат определени. Дори тези цели в тази декларация могат да послужат евентуално и за трети мандат, не е задължително във втория мандат те да бъдат реализирани, но въпросът е, че дори не сядаме да говорим за тях, което според мен не прави чест на системните партии, както те се определят, да не са отговорни пред бъдещето на страната в краткосрочен план. 

Ето, вие казахте "правителство на малцинството“. Много експерти изразяват мнение, че изглежда невъзможно. Смятате ли, че има наистина реални шансове да има кабинет на малцинството? 

За да се стигне до предлагане на кабинет на малцинството, е важно да определим какви са ни приоритетите, върху които може да работи едно такова бъдещо правителство. Ако тези приоритети не бъдат приети от пленарна зала, въобще няма да се стигне до предлагане на кабинет на малцинството, защото реално в този парламент няма да има мнозинство, което да подкрепи нашите виждания как трябва да се развива страната в бъдеще. А ние до този момент си мислехме, че тези цели са общи за всички политически партии, независимо от различията, но за съжаление наистина, пак ще повторя, партийният интерес явно надделява в момента над общонационалния. 

В тази връзка, какво ще се случи, ако не бъде постигнато обединение?  

Най-вероятно мандатът ще бъде върнат, ако не в края на тази седмица, в началото на другата. И продължаваме към третия мандат, както е конституционната процедура. 

И какви са възможностите за реализиране на правителство с третия мандат? 

Не мога да ви кажа отсега. Нямаме никаква информация, дори на разговорите вчера с президента не е ставало въпрос изобщо за трети мандат, на кой евентуално президентът смята да го връчи. Трябва да се види на коя партия ще бъде връчен този мандат, кой ще бъде кандидатът на тази парламентарна група за министър-председател, да видим върху какви цели ще се обединим. Защото нашите цели в крайна сметка и виждания как трябва да се развива страната в следващите 12 месеца са изразени в тази декларация. Ако политическата партия и министър-председателят с третия мандат смята да работи върху други принципи, първо трябва да се разбере какви са те, но тъй като ако формациите в момента не подкрепят тази декларация, аз не виждам как ние може да имаме подкрепа за някоя от политическите партии, които не са подкрепили декларацията. Така че има много условности за момента. Нека да видим първо кой ще получи третия мандат, кой ще бъде кандидатът за министър-председател, около какви виждания, цели, краткосрочни и дългосрочни за развитието на България се фокусират и тогава вече ще може да отговорим дали реално ще има възможност за правителство в 48-то Народно събрание или за съжаление отиваме пак на предсрочни избори. 

Може би последващите събития ще изчистят малко прогнозите, ще станат по-ясни. Понеже темата е основно за четирите национални политики, които предлагате, за това, че ще ги внесете, аз искам да ви попитам - какви са механизмите за реализирането на тези политики? 

Във всяка една от тези четири национални политики има по над 15 мерки, вътре във всяка една политика, с конкретни срокове за изпълнение, които може би са малко амбициозни, но въпреки това са реализуеми и ще имат положителен ефект мигновен както върху развитието на конкурентната и иновативна икономика, така ще намалят и неравенството, ще се гарантира националната сигурност, върховенството на правото и ще се премине и към енергийната независимост и устойчивото развитие на енергийния сектор. Така че това са важни приоритети за страната. Аз не знам дали са запознати медиите с всички точки от тази декларация. Не е лошо да се разпространят, тъй като ще видите, че там няма нищо спорно около да кажем политически формации да могат да застанат само зад една определена част от тези текстове. Ние мислим, че те са общи за всички и стоят на дневен ред пред обществото ни. Първо днес ще решим дали ще разглеждаме в четвъртък тази декларация, защото ние внесохме такова искане, първо да бъде допусната и в четвъртък след дебата в пленарна зала да се убедят всички, че действително това са националните цели, и се надявам все пак да бъде приета в четвъртък. И вече да видим как ще се реализират тези цели – дали във втория, дали в третия мандат, дали може и в 49-то Народно събрание. Но въпросът е да се обединим поне върху тези цели, върху които след това може да се стъпи за едни преговори за правителството.  

Всъщност те да бъдат като основата.  

Точно така, точно това е идеята. 

И за финал искам да ви попитам – какво мислите, какво ще се случи при стигането до още едни избори?  

За съжаление аз не виждам какво толкова ще се промени. Вижте, в момента системните партии – ГЕРБ и ДПС, както се самоопределят те, отказват да водят разговор за приоритетите пред страната ни. Не знам на какво се надяват те от едни нови избори, защото тяхното поведение навежда на тази мисъл – че те искат да ходят на едни нови избори. Дали си правят някакви планове, че като върнаха хартиената бюлетина, ще успеят да постигнат по-добър резултат и да съставят правителство самостоятелно, не мога да ви кажа. Може би това е въпрос, който трябва да зададете на тях.  

Благодаря ви за отделеното време и за разговора. Ние ще следим какво се случва в пленарна зала и, както казах и преди малко, може би тогава ще имаме по-ясни прогнози. 

Благодаря ви.

Още по темата: общо новини по темата: 654
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
04.06.2023 »
01.06.2023 »
предишна страница [ 1/109 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: