Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Теодор Славев: Радев свиква 49-ото НС, за да се работи върху ключови законодателни актове
Автор: Самуил Иванов 16:36 / 10.04.2023Коментари (0)449
© Facebook
Радев свиква 49-ото НС, за да може да се работи върху ключови законодателни актове. Това каза политологът Теодор Славев за "Фокус" във връзка с решението на държавния глава да свика 49-то НС тази седмица. 

"Според мен президентът ги свиква, за да може НС да се конституира възможно най-бързо, в рамките на дните до Великден, т.е. да се избере ръководство на НС, да се приеме правилник и да започнат да се структурират комисии, за да може възможно най-бързо да започне да се работи върху ключови законодателни актове. Тук имам предвид бюджета на страната, 12-те закони, които трябва да приемем по Плана за възстановяване и устойчивост, за да можем да поискаме следващия транш, и евентуално съдебната реформа", каза той.

Славев не смята, че в рамките на този парламент ще бъде съставено правителство. По думите му страната по-скоро върви към нови предсрочни парламентарни избори. 

"С мандата на ГЕРБ не виждам шанс за съставяне на правителство. То няма да е във формулата ГЕРБ-"Продължаваме промяната", защото вече се направиха такива заявки.  Другата възможна коалиция, това е чисто математическа възможност, е ГЕРБ, БСП и ДПС. Тя е политически неприемлива и има решения от страна на двата висши органа на партиите – имам предвид на ГЕРБ и БСП. А съвсем различен е въпросът как ще се играе това. Корнелия Нинова обяви, че свиква вътрешен референдум. Според мен времето ще притисне много сериозно такива начинания, но да видим", заяви той.

Експертът е категоричен, че държавният глава трябва да покаже какви намерения има - колко време ще даде на 49-ия парламент и кога би насрочил следващи избори, ако се стигне до такива. 

"Главният въпрос тук е какви са намеренията на президента, тъй като намаляват възможностите за съставяне на правителство - кога мисли да насрочи следващи избори, колко време мисли да даде на това НС да работи и какви са неговите очаквания? Тук той трябва да даде отговор на обществото", категоричен е Славев. 

Според него президента ще продължи да управлява със служебни правителства поне до есента. 

Радев ще държи властта до есента в ръцете си, управлявайки чрез служебни кабинети. Ако той бърза да приключи 49-ото НС, то е може би, защото има някакви притеснения от парламентарен контрол върху служебния кабинет. Друго обяснение нямам. България има нужда от работещ парламент, а президентът със своите конституционни правомощия има възможност да даде повече време на това НС да работи.

Още по темата: общо новини по темата: 872
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: