Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Русе бе възпята светлината, която е донесъл синът Божи на земята
Автор: Екип Ruse24.bg 15:30 / 16.04.2023Коментари (0)475
©
Най-големият християнски празник, с който честваме възкресението на Божия Син Исус Христос, е Великден. Той доказва, че е Син Божи именно след като възкръсва на третия ден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма – вярата във възкресението на праведниците за вечен живот в един по-хубав свят.

На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

Като християнски празник, Великден е пряко свързан с еврейския празник Пасха, тъй като събитията, свързани с Христовото Възкресение, са се случили около него. Той се причислява към т. нар. "подвижни празници" и е свързан с Лунния календар. Според църковните правила той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него. На Първия Вселенски събор, свикан  през 325г. от император Константин Велики, е взето решение Великден да се отбелязва в един ден от всички християни . По Григорианския календар празнуването на Великден може да бъде най-рано на 4 април, а най-късно на 8 май, а по Юлианския календар - най-рано на 22 март и най-късно на 25 април.

В София лично патриарх Неофит възвести Възкресението и отправи послание към вярващите, а на празничната служба присъстваха президентът Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, както и премиерът Гълъб Донев.

В своето Патриаршеско синодално послания патриархът призова към обединение и напомни, че пред многото кризи днес е необходима непоколебима вяра:

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава умовете ни, прогонва далеч от нас всяка тревога, мъка и отчаяние, укрепва и утвърждава вярата ни, и озарени от Светлината на Възкресението, ние отново ликуваме с пасхалния поздрав:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възкръсна Христос и смъртта завинаги изгуби властта, която имаше над човешкия род! Възкръсна Христос и мракът отстъпи пред Светлината, която не можеше да обземе! Възкръсна Христос и животът се възцари! И макар в нашия свят и днес да сме свидетели на изблиците на злото, ние обаче знаем, че неговото тържество е само привидно, защото цялата му власт беше "погълната с победа“ (1 Кор. 15:54). И затова вече не скърбим като такива, "които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), защото: "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!“ (Тропар на Пасха)".

Над 3000 миряни посрещнаха Възкресение на върха на Царевец.

Както по времето на Второто българско царство, така и във великденската нощ на 2023-а година пред Патриаршията музей бе отслужено Пасхалното богослужение. Службата води великотърновският митрополит Григорий.С поздрав на пет езика митрополит Григорий провъзгласи Христовото Възкресение. Стотици българи и гости на Търновград получиха Благодатния огън.

Както всяка година, кметът на Велико Търново Даниел Панов и семейството му също посрещнаха Великден на Царевец. Точно в полунощ звън на всички камбани обяви настъпването на Възкресение, а пред Патриаршията в крепостта бе изнесен Благодатният огън. Последва факелно шествие до Катедралния храм. На площад "Цар Асен I" всеки можеше да си вземе осветено яйце и парче козунак, осигурени от Общината и дарители.

"Нека радостта от Възкръсналия Господ Иисус Христос никога да не напуска нашите сърца", така се обърна към миряните Смолянският епископ Висарион – Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия поздравявайки всички с Възкресение Христово. Именно Висарион донесе Благодатният огънмалко след 22:30 часа, а миряните си взеха частица от него, за да го занесат в домовете си след църковната служба. Те изпълниха храма, след което епископ Висарион, в съслужие със свещеници от региона излезе пред църквата, за да поздрави вярващите с "Христос Воскресе". След тържествената литургия, духовниците и миряните обиколиха и храма. След това всеки занесе в дома си свещичка с благодатния огън.

"Възкресение Христово е празникът на празниците". Това каза пред "Фокус“ архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По думите му това е празник на победата над смъртта, на победата над греха, на победата над злото: " Това е празник на доброто, на радостта, на спасението на човечеството. Нека Възкресението – празникът на празниците, Господ Иисус Христос да озари всеки човешки ум, всяко сърце. Нека Бог да ни благославя, да ни дава мъдрост, да ни изпълва със сили. Да ни изпълва с блага – духовни и телесни, които са ни потребни. Нека ние като християни да следваме божия път. Да живеем в мир и в единство".

Днес в цялата страна отново има литургии - т.нар "Богослужение за Второ Възкресение" в прослава на Христос и неговото възкръсване.То се нарича така, защото евангелският текст за възкресението на Исус Христос се чете за втори път след полунощ.

В София то бе отслужено в катедралния храм "Св.Неделя" от Белоградчишкия митрополит Поликарп.

По време на литургията се възпява светлината, която е донесъл синът Божи на земята. Защото той е достоен по всяко време да е възпяван и прославян.

Великден се слави седем дни – така наречената Светла седмица, а 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с "Христос Воскресе!" и "Воистину Воскресе!"

Още по темата: общо новини по темата: 169
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: