Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Валери Жаблянов: Партията, която стана символ на корупцията, иска да състави правителство
Автор: Росица Лаханова 10:07 / 09.04.2023Коментари (0)628
© Фокус
"Изборите, които направихме, показаха хроничния дефект на нашата многопартийна демокрация от години, който се възпроизвежда, който няма как да бъде преодолян очевидно на сегашния етап. А именно става дума за следното: сравнително ниско участие на гражданите, с което вече като че ли политиците свикнаха, не се вълнуват. Не забелязвам много да се вълнуват от това колко гласове са получили от имащите право на глас български граждани. Въпросът е там да излезе сметката и да имат някакви народни представители в Народното събрание.  Ясно е чия е отговорността България днес да е в това положение. И сега партията, която стана символ на корупцията, иска отново доверието на гражданите да състави правителство. Това е нонсенс",  каза за "Фокус" Валери Жаблянов от "Левицата!" в коментар по темата какви избори направихме на 2-ри април и защо отново имаше ниска избирателна активност.

"Партиите предпочетоха да останат в същия си състав, със същите си на практика почти всички еднолични ръководители, вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в същото време доверието на гражданите продължава да пада", допълни той като подчерта, че от "Левицата!" са искали да покажат едно от възможните решения на кризата на доверие на избирателите.

В отговор на въпроса защо българите не можаха да припознаят на тези избори нито една партия - нито от старите, нито от новите формации, Жаблянов каза: "Нашето общество не търси решение на създалата се, на възникналата ситуация в икономиката, в доходите, в инфлацията, в обедняването на населението, енергийната криза, която ни докараха тука през последните две години, растящата корупция. Лично за себе си мисля, че много хора, които участват в политиката, наблюдават политическия процес, едва ли могат да си отговорят на въпроса защо партия ГЕРБ, например, е победител в изборите. Тъй като е ясно чия е отговорността България днес да е в това положение".

"Мисля, че всеки, който е безпристрастен участник в политическия процес, спокойно може да отговори на кого е отговорността от последните години за днешното състояние на България – на партиите от десницата, на ГЕРБ, които управляваха последната година от правителството си в непрекъснати протести, на партиите от "Продължаваме Промяната", които сформираха една нескопосана коалиция, провалиха енергийната политика на България, създаваха криза в  международните отношения и във външната политика", допълни той.

Според него огромна вина за ситуацията имат и политиците вляво, поради невъзможността да осъществят консолидация върху основата на ясна, ляво ориентирана управленска програма на държавата и тук не става въпрос за его: "Тук става въпрос за много сериозни, дълбоки идейни различия вляво. Значи, първо, по дефиниция говоря, за по-голямата част от нас, от левицата, левицата е носител до голяма степен и отстоява гражданските права и свободи, носител на демократичния политически модел, на многопартийната функционираща система, на социалната демокрация в нейния най-широк смисъл като форма на обществено устройство и функциониране на икономиката. Това е левицата. А за съжаление ръководството на най-голямата партия в ляво доскоро  - БСП, то зави вдясно, загуби ориентация, влезе в една четворна коалиция, за която вече споменахме какъв беше резултатът от нейното управление, и склонно на всякакви компромиси в името на оцеляването на председателката на партията".

Пълния анализ на Валери Жаблянов може да чуете в звуковия файл или да прочетете в интервюто му за "Фокус".

 


Още по темата: общо новини по темата: 527
28.04.2024 »
22.04.2024 »
17.04.2024 »
10.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: