Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Важна новина за организаторите на коледни базари и новогодишни концерти
Автор: Екип Ruse24.bg 11:25 / 28.11.2023Коментари (0)856
©
С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се предвиждат множество културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на всяко населено място. По този повод МУЗИКАУТОР напомня отново, че при публичното използване на музика, независимо дали достъпът до събитията е безплатен или платен, е необходимо организаторите да лицензират музикалното съдържание в тях съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

"Уреждането на авторските права за музиката е задължително условие за провеждането на концерти, било то ако се организират на площада или в хотелските комплекси и ресторанти“, посочи Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Той изтъкна, че тази законова разпоредба се отнася и за коледните базари, които обичайно са озвучени с музика. "В последните години базарите се превърнаха в символ на коледния дух, а съществена част от него е атмосферата, която създава музиката“, каза Иван Димитров. "Именно затова е редно да бъде възмезден трудът на авторите, чиято музика е съществена част от успеха на тези събития и носи добавена стойност на търговците“, коментира изпълнителният директор на организацията.

Съгласно ЗАПСП отговорност за уреждането на авторските права за музиката носят също лицата, които стопанисват и отдават под наем локации за провеждане на концерти и други прояви с музика на живо. Те следва да изискват от организаторите на събитията договори за предварително уредени авторски права и ако такива не им бъдат представени, те носят солидарна отговорност.

В обхвата на защитата по ЗАПСП попадат всички произведения от тяхното създаване до 70 години от кончината на техния автор. Ето защо МУЗИКАУТОР напомня още, че под защита са множество обработки и произведения на фолклорна основа, които неправилно се възприемат като "народно творчество“. "Такъв беше случаят с Дунавското хоро на Дико Илиев, въпреки че правата му не са погасени и се ползват с пълната закрила на закона“, посочи още изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: