Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Военните обявиха своята работа край Иганово за свършена, предстои разследване на инцидента
Автор: Екип Ruse24.bg 14:13 / 22.03.2015Коментари (0)2279
©
Безпилотни самолети и бронирани машини приключиха огледа в района на военните складове в карловското село Иганово след снощните взривове. Военните обявиха своята работа за свършена, предстои разследването на инцидента.

Няма пострадали хора след избухването на боеприпаси в склада, намиращ се на около три километра от карловското село. Няма и замърсяване на въздуха, обявиха от екоминистерството.

Повече от 12 часа след последния взрив в събота вечерта не е имало нови експлозии. Рано сутринта в неделя край Иганово имаше среща на членовете на Кризисния щаб - главния секретар на МВР Георги Костов, директора на ОДМВР - Пловдив Пламен Узунов, зам.-директора на ГДПБЗН Първан Секиранов и областния управител Розалин Петков.

Какво се случи

Взривът изправи на нокти властите и изплаши силно местните, които побързаха да се евакуират сами от страх от най-лошото.

Първият взрив разтърсва Иганово около 19.30 часа, а минута по-късно от складовата база на завода на ВМЗ се виждат и пламъци. Най-близките къщи са на около 2 км по права линия, затова част от хората се евакуират.

"Видях огъня, завих децата с одеяла и избягах. Излязохме и това е цялатото положение, кой каквото иска да си мисли за другото", сподели жена от Иганово.

"Чух, но мислех, че военните провеждат занятие, нашите военни много често провеждат занятия на полигона на 2 км от селото", сподели друг жител на селото - Марин Маринов.

"Имаше много висок огън, по мои изчисления - около 20 метра, и чести разриви на снаряди. Хората си проявиха самоинициатива, всички, които ми се обадиха, ги посъветвах да напуснат пределите на селото", обясни кметът на Иганово Стефан Данчев.

Взривовете се чуваха в продължение на час и половина. Първите пожарни вече хвърчаха, а полицията отцепи голяма част от подбалканския път.

Три часа след инцидента стана ясно, че са се взривили около 2 000 неупрявляеми ракетни снаряда. "Взривил се е само един склад, в следствие на осколките има запалване на трева и частични горски пожари около други складове. До 24 часа, такъв е технологичният срок, експертите ще установят каква е причината за пожара", коментира на място икономическият министър Божидар Лукарски.

"Това е складовата база на завода, където се съхранява готова продукция, не е имало работници, нямаме втора смяна, макар че беше работен ден, няма пострадали, навреме е реагтирал охранителят, навреме се е изнесъл от мястото. Най-важното е, че съоръженията, които са направени около тези складове, са направени така , че да не прехвърлят взрива или това, което е летяло, към други складове", обясни директорът на ВМЗ-Сопот Димитър Стоенчев.

Специалисти от РИОСВ-Пловдив направиха замерване на въздуха за наличие на вредни химични вещества, но такива не бяха открити.

Движението по подбалканския път София-Бургас, в района на снощните взривове, вече е възстановено.

Източник: bTV


Още по темата: общо новини по темата: 10
28.04.2021 »
15.04.2015 »
14.04.2015 »
23.03.2015 »
22.03.2015 »
22.03.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: