Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Александър Шпатов: Заслужава си да познаваме малко или много българското изкуство
Автор: Екип Ruse24.bg 15:14 / 21.01.2024Коментари (0)711
© Фокус
Заслужава си да познаваме малко или много българското изкуство и култура като цяло, защото българинът има нужда да бъде обговорен животът около него, неговата история. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов писателят Александър Шпатов, част от фондацията "Четене".  

"Ако разчитаме на Холивуд да ни разкаже за нашия живот, няма да се случи. Това е и полезно – можеш да погледнеш и по по-различен начин на България. От тази гледна точка ние можем да се обогатим повече за разлика от американците, които имат само холивудско кино – ние гледаме холивудско кино, Netflix, но и отделно имаме нещо наше си, за нашия си живот", уточни той. 

Документалното кино е много интересен жанр и българското документално кино е много добро, сподели още Александър Шпатов, и според него то е добро, защото е важно да осмислиш действителността около теб. "Има неща, които наистина много силно въздействат, защото са истина. "Последната линейка на София" – страхотен,  ужасяващо тежък филм, който много силно ми повлия като го гледах, "Георги и пеперудите" – страхотен филм наистина, "Проблемът с комарите и други истории", който в някаква степен е правен от същия екип."

Според писателя е трудно е да се възпита човек в кинокултура и в правене на филми, това по-скоро става като с книгите – зависи колко и какво си чел от малък. "Филмознание не се учи в училище, нямаме общ канон на българските филми, някакъв такъв набор от филми, които да кажем: Ей тия са! Няма, и това до голяма степен действа и освобождаващо. Но аз мисля че все пак най-известните и тия, за които повече си говорим, всеки ги е гледал в крайна сметка."

Що се отнася до старите български филми, има много заглавия, които са останали в колективното съзнание на българина като наистина специални, отбеляза писателят. Като човек, харесващ по-забавни неща, като любим филм от класическото българското кино Александър Шпатов отбеляза "Оркестър без име", който и като сюжет, и като отделни реплики определя като страхотен. "Преди доста години излязоха събраните съчинения на Станислав Стратиев – страхотен български автор, като по някои негови книги има направени и други филми, които не са толкова въздействащи. Но във втория том в края, четох го вече когато Велко Кънев беше починал, има сценарий за продължение на "Оркестър без име". И ми станат толкова тъжно, че не е възможно вече да се направи. Между другото сюжетът беше доста готин на замислената втора част."  

Като друга любима класика Александър Шпатов посочи "Да обичаш на инат": "Сега го смятам за доста ценен, защото за тази вълна на соцносталгия е хубаво да има някакъв антидот."

По думите му добрият филм зависи от добрата история – каква история разказва и най-вече как, като писателят даде и примери за ужасяващо пресъздадени на кино български литературни шедьоври: "Примерно "Балада за Георг Хених" – филмът по тази невероятна българска книга е ужасяващ, "Хайка за вълци", може би един от най- хубавите български романи, който разкрива същността на колективизацията на земеделската земя, сериалът е едно от най-отвратителните неща някога случили се в телевизионен ефир. "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ книгата е поне два-три пъти по-добра от филма, както и "Възвишение", както и "Мисия Лондон".

Още по темата: общо новини по темата: 5785
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/965 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: