Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Археолози разкриха грънчарска работилница при разкопки край Варна
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 02.09.2019Коментари (0)468
©
Илюстрация
При разкопките в селището от каменно-медната епоха в местността Корията край Суворово археолозите са разкрили грънчарска работилница. 

Това разказа за БТА ръководителят на проучванията гл.ас. д-р Владимир Славчев от Археологическия музей във Варна. Той припомни, че селището е датирано около 4700 пр. Хр. Освен обгорялото жилище, което се отнася към средната каменно медна епоха, археолозите са установили землянка от ранното Средновековие.

Оказа се, че сградата, която проучваме е много масивна, много горяла, с много добре запазени разрушени стени, които са затрупали самите помещения, обясни специалистът. В резултат на това се е образувал културен пласт над 70 сантиметра и в продължение на 6 години археолозите разчистват падналите парчета вътре във вътрешността на самите помещения.

След като започнаха да се очертават границите на сградата и вътрешното разпределение на самите помещения, нашата версия е, че това не е обикновена жилищна сграда, а е грънчарска работилница, разказа Славчев. Той обясни, че причините за това предположения са няколко. Първата е площта на сградата, която е около 40-50 кв.метра, но е разделена на три помещения и във всяко от тях има допълнително най-различни съоръжения, които пречат да бъдат използвани за всекидневни нужди и спане, тъй като пространството е много силно ограничено.

В северното помещения има издигнати два подиума, единият е ограден със стена с релефна мазилка, има много голяма за това време пещ - с диаметър около 1.40 метра, разказа археологът. В югоизточното помещение е издигната една площадка-подиум, която заема половината от него и е с размери около 1.20 на 1.5 метра, а в югозападното помещение се оказа, че подовата настилка е калдаръмена и направена от камъни, няма глинена замазка.

Но за сметка на това в това помещение ние извадихме много голямо количество горели вторично изпечени съдове и смятаме, че това е било помещението за склад на готовата продукция, обясни специалистът. В югоизточното помещение пък са открити много инструменти и сечива, които са използвани за направа на керамика - шпатули, костни сечива, с които се е нанасяла орнаментацията върху съдовете, каменни гладилки, с които е излъскване тяхната повърхност. В северното помещение открихме и тази година напълно разчистихме глинено корито, с височина на бордюра около 25 сантиметра, около което се откриват горели топки глина, които най-вероятно са подготвяне за формиране на готова продукция - суровина, смята Славчев и допълни, че по тази причина смята, че тази сграда има производствена функция. Освен че има много съоръжения, самото пространство вътре в нея е разпределено на различни височини.

Археологът припомни, че преди ръководеното от него проучване, което е започнало през 2011 година, в селището е имало три археологически кампании, при които са очертани хронологическите рамки на селището и горе-долу неговия териториален обхват - около 1.4-1.5 хектара. Нашата цел от самото начало е лека-полека да започнем да проучваме западната част на това селище, беше направена геомагнетика и по нея се очертаха петната от обгорели жилища, обобщи той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: