
ЗАРЕЖДАНЕ...
Днес направете Гергьовска питка. Ето рецептата | ||||||
| ||||||
250 мл прясно мляко 100 г кисело мляко 2 с. л. олио 1 с. л. захар 1 ч. л. сол 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката 20 г прясна мая 700-750 г брашно 30 г краве масло 30 мл олио 150 г сирене Приготвяне: - В 100 мл затоплено прясно мляко се поставят маята, захарта и една шепа от брашното. Разбърква се на кашичка и се оставя да шупне. - Брашното се пресява и се прави кладенче. - В него се поставят шупналата мая, останалото прясно мляко, киселото мляко, солта, олиото и яйцата. Замесва се меко тесто. Поставя се в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. - Тестото леко се примесва и се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник с приблизителни размери - 55/25 сантиметра. Поставят се една върху друга, като помежду им се мажат със смесените мазнини. Всички страни на правоъгълника се изравняват. Дългата част на тестото се нарязва срещуположно на ивици. По средата се слага натрошеното сирене. Нарязаните ивици тесто се преплитат върху сиренето. Цялата плитка се разполага в тава с размер 26 см. Отрязаните ленти тесто се навиват на рулца, които се поставят в средата и където се съединяват двата края на плитката. Питката се оставя на топло да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и олио. Питката се пече на 180 градуса. Източник: jivotatmojedaevkusen.blogspot.com |
Още по темата: | общо новини по темата: 41 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg