Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Джулай морнинг - уникалният празник в България
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 01.07.2022Коментари (0)532
© Фейсбук
Джулай (на английски: July – юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото.

Историята

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група "Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те години, той продължава да съществува в България.Джулай морнинг вероятно е един от най-скорошните празници в България, познат още като празник на хипитата. Името му подсказва, че отбелязва изгрева на първи юли, но самият празник започва още от залеза на предходния ден – 30 юни. Хората се събират на морския бряг още от вечерта, където цяла нощ очакват изгрева под звуците на китара, в добра компания, с много веселие и бира в ръка. Този празник е тясно създаден с песента на рок групата "Юрая Хийп“, носеща името July Morning.

Безсмъртният хит на "Юрая Хийп"

През 70-те години на 20-ти век английската рок банда Юрая Хийп става особено популярна. Името на песента Джулай морнинг произлиза от романа "Дейвид Копърфийлд“ на Чарлз Дикенс, в който Юрая действа по начин, осуетяващ плановете на Дейвид. Групата става известна най-вече именно с песента July Morning, а интродукцията към парчето, която се изпълнява на орган, се използва вместо сватбен марш в много страни по света.След това "Юрая Хийп" се налагат като една от легендарните хард и мелъди рок банди за всички времена. Хитовете на великата група са безбройни, а те продължават да свирят и днес, ръководени от основателят на групата - знаковият китарист Мик Бокс.

Хипарят, който стои на пост в казармата

Всичко започнало от нощта на 30 юни срещу 1 юли, когато един хипар бил в казармата и трябвало да стои на пост именно през тази вечер. Тогава той си дал обещанието да направи така, че повече никой да не посреща това утро сам.Първото празнуване се състояло във Варна до вълнолома, където се събрали около десетина души – приятели от града. Сред тях имало такива, които точно тогава били в отпуск от казармата, а друг пък дори празнувал рожден ден. По онова време носели касетофони на батерии и китари, за да запълнят с музика нощта и, разбира се, бира. Въпреки че първото празнуване било скромно и в тесен кръг, се оказало, че новината за Джулай морнинг се разпространила бързо и още на следващата година се събрали няколко пъти повече честващи празника от преди.

Бунтари и бохеми

Така постепенно всяка година желаещите да посрещат юлското утро се умножавали, докато празникът станал всеизвестен. Днес той събира хора с еднакъв мироглед – предимно с дълги коси, които пият и слушат музика на спокойствие – един вид бунтари и бохеми. Нощта преди 1 юли предоставя на купонджиите достатъчно време за разговори, запознанства, обмен на идеи, литературни четения и песни, предаде "Стандарт". В началото празникът е олицетворение на забраненото – протест срещу властта (по онова време комунизма) и борба за свобода. Организиран е от група свободомислещи млади хора, които пеели цяла нощ забранени песни и се отдавали на свободна любов. На морския бряг се запалвали огньове, около които се събирали младите хора за да празнуват. Неслучайно мотото на празника гласи: "Прави любов, а не война“.

Варвара и Камен бряг

Празнуването на Джулай морнинг в България започва през 1986 г. във Варна, но през годините този празник набира такава популярност, че се разпространява и на други места по Българското Черноморие и в страната.Днес за официално място за празнуване на Джулай морнинг се счита черноморското село Варвара в община Царево. Слънцето огрява България първо при село Камен бряг, затова скалите там са идеално място за празнуване на този празник.

Лятната нова година

Джулай морнинг е свързан с посрещането на изгрева. 1 юли се възприема от празнуващите като лятната нова година, която ознаменува началото на нещо ново. Това посрещане на слънцето често е свързано с физически или религиозни практики и се счита за пречистване на душата.Интересно е да се отбележи, че този празник се празнува единствено в България и не е характерен за останалите страни по света. Въпреки че с времето първопричината за създаването на този празник вече си е загубила и младите хора днес вероятно не са запознати с неговата история, много от тях предпочитат да се включат във въодушевлението от посрещането на първите слънчеви лъчи и да честват този празник заедно с близки приятели на морския бряг.

Днес - бягтство от цивилизацията

Днес Джулай морнинг носи леко по-различен оттенък от началото. Празнуването му по-скоро представлява бягство от цивилизацията и града, един вид протест срещу забързания градски живот. Той е популярен най-вече сред младите.Днес вече не е задължително Джулай морнинг да се празнува само на морския бряг. Във все повече населени места в страната, където има големи водни басейни, реки и язовири се провежда това посрещане на слънцето през първия юлски ден. Пример за такова честване е град Тутракан, който посреща Джулай на река Дунав.Дори и да нямат възможност да прекарат цялата нощ под открито небе, хората могат да се присъединят към празника, като посрещнат изгрева на всяко място, където има изглед към изток.

Джон Лоутън остави душата си в България

Празникът се превърна в традиция и заради посещенията на самия Джон Лоутън на празника в България. В три поредни години той изпълняваше химна на Джулай морнинг заедно с групата БТР на река Дунав край Тутракан.Джон Лоутън е вторият легендарен вокалист на "Юрая Хийп", наследил Дейвид Байрън, който умира доста млад. Лоутън се влюбва в България и прекарва немалка част от живота си у нас. От 2004 година ежегодно изпълнява песента на концертите в Каварна – Калиакра Рок Фест, които се състоят на зазоряване на 1 юли. Често участва и в други концерти в страната.В края на 2008 година става водещ в съвместния филм на телевизия СКАТ и Община Бургас – "Джон Лоутън представя...“, в който разказва за миналото на Бургас и други градове – околности, традиции и обичаи.Джон Лоутън почива неочаквано на 29 юни 2021 г. на 74-годишна възраст.На 19 март 2022 година прахът му е разпръснат на Камен бряг.

Още по темата: общо новини по темата: 661
14.08.2023 »
08.08.2023 »
21.07.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: