Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фолклорни състави от Сенегал и Грузия се представят на "Летни нощи"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:33 / 15.07.2010Коментари (0)956
За четвърта поредна година неповторима атмосфера и празник на музиката, танците и пъстроцветните костюми ще предизвика Фолклорната фиеста в рамките на програмата на Община Русе "Летни нощи 2010". На 19 юли в града ни ще гостуват атрактивните фолклорни групи от Сенегал и Грузия. Те са участници и в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, и ще представят и чрез нашата програма красотата и уникалността на своите традиции и култури.

В 18.30 часа от ЦБА започва дефилето на участниците. То ще премине по ул. Александровска, а програмата пред общината е с начален час 19.00.

Ето и повече информация за групите, които ще видим в понеделник:

"Лъвовете на Африка" от Сенегал е група, в която участват едни от най-талантливите и професионално подготвени съвременни сенегалски артисти. Чрез магията на разноцветния фолклор те предизвикват публиката да усети древната африканска традиция и култура чрез техните завладяващи изпълнения - микс от енергични танци, акробатика и заразителен ритъм. Шоуто е изградено върху древната сенегалска традиция, позната като "Симб" - магически ритуал, предаван от поколение на поколение от лечителите-гриоти. Ритуалът е интерпретиран от Лайе Ананас и неговите приятели по музика и танц. Чрез него зрителят се пренася в света на свръхестествената човешка сила, с която един човек приема образа на лъв, за да опитоми непокорния крал на джунглата. Изпълнението е увлекателно и чудесно преживяване.

Не много групи могат да се похвалят, че са официални посланици на културата на своята страна, както "Лъвовете на Африка", които дори са оторизирани от президента на Сенегал да посрещат и представят своята програма пред висшите гости, които посещават страната.

Историята за Симб
Имало едно време един човек, който в отчаянието си да нахрани гладуващите си деца, напуснал селото си с надеждата да намери храна. Както преминавал през джунглата, на път за следващото село, един лъв се изпречил на пътя му. Изправен пред гладния лъв, мъжът бил обхванат от страх за живота си и болка за семейството си, което зависело за прехраната си от него. Той осъзнал, че няма друг избор, освен да се бие с него. Въпреки това, лъвът му се сторил различен от останалите, които срещал. Изведнъж лъвът скочил срещу него и го нападнал. Това е всичко, което човекът се спомнял, когато дошъл на себе си няколко часа по-късно...

Когато си отворил очите за пръв път след случилото се, мъжът не можел да повярва, че лъвът лежал мъртъв до него. Неговото собствено тяло било покрито с кръв, дрехите му били раздрани, но някак е успял да оцелее. "Как е възможно да се победи лъв без оръжие?", помислил си той. След като си върнал силите, мъжът станал и донесъл трупа на звяра до селото си.

Като видели триумфалната му победа, неговите съселяни се разбягали във всички посоки. Тогава жена му помолила гриотите да почетат завръщането му с празнично биене на барабани. Барабаните "сабар" и "табала", използвани за комуникация и празнуване, огласили върховете на планините, за да известят за победата на човека над лъва.
Няколко дни след мистериозната битка, мъжът започнал да се превръща в лъв в съня си или когато бил ядосан. Тогава тялото му се покривало с козина и човешките му черти се променяли. Започнал да напада съселяните си. Децата му, родени след случката, също били засегнати и станали опасни, тъй като нападали хора.

За да спрат атаките и предпазят селяните, гриотите използвали танци, биене на барабани, пеене, акробатични движения. Те ритуално побеждавали лъва, чрез извършване на подвизи на силата и издръжливостта - ходели върху стъкло, танцували върху огън, лежали върху легло от гвоздеи. Тази церемония е известна като "Симб".

Преди представлението, по правило, зрителите са приканвани да си купят червени кърпички и да ги носят така, че да се вижда, за да се предпази от "лъвове", които ще дойдат да си търсят "жертви" сред публиката, за да ги отнесат на сцената.
Перкусионистите ще свирят на "Сабар", "Табала" и "Ксине". Те представят гриотите.

Кои са гриотите?
Западноафриканската традиция на гриотите е дълбоко залегнала в Сенегал. Гриотите са наследствени певци, които възхваляват. Те са каста, която се запазва във времето чрез вътрешни бракове, поради което социалният им статус и позиция се предават по наследство. Те изпълняват много роли в обществото - пеят, изнасят публични речи, свирят на инструменти, рецитират и разказват истории, забавляват. Тяхна основна цел е да съхраняват историята и да възхваляват деянията на патроните си. Сенегал има богата музикална традиция, но единствено тази на гриотите се изпълнява публично.

По време на традиционно представление само гриотите имат право да се обърнат към публиката, затова всички останали трябва да прошепнат на гриота своето послание, за да го извика той на зрителите.

Гриотите се определят като каста, принадлежаща към по-ниските социални слоеве, но въпреки това, повечето сенегалци ценят високо тяхното изкуство, история и способност да забавляват. Дори и днес за гриоти се считат почти всички музиканти, теле- и радио водещи и сценични актьори

Фолклорната група "Шеввардени" от Грузия е основана през 1998 г. в град Гори. Нейни ръководители са Зура Григориян и Нели Какоберашвили. Групата е много популярна в страната си. Нейни изпълнения са често показвани по грузинската телевизия. Програмата на концерта включва танци и песни от всички краища на страната.

Грузия е една от най-древните и красиви страни в света. Известна е със своята природа и с древната си фолклорна музика и танци. Грузинците е трябвало да защитават държавата си от домогванията на други народи още със самото й създаване. Те посрещали враговете с меч, а гостите - с гостоприемство.

В своя фолклор грузинците пазят своите древни традиции, духовен живот, история, всичко скъпо за тях. Програмата на ансамбъла съдържа много фолклорни песни и танци, които разкриват културните традиции на различните етнографски райони в Грузия, весели песни, лирични или бързи танци и др. Чрез тях групата представя нравите, светоусещането и силната воля на грузинския народ.

Най-голям успех и популярност сред публиката имат танци като: "Парца", "Аджарули", "Давлури", "Парикаоба", "Мтиулури", "Сванури", "Картули", "Перкули", "Сама я", "Мкедрули", "Кинтаури", "Сцени от стария Тбилиси".

Групата е участвала на много международни фолклорни фестивали в Полша, Египет, Турция, Испания и Украйна.


Още по темата: общо новини по темата: 10
30.07.2010 »
27.07.2010 »
24.07.2010 »
20.07.2010 »
19.07.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: