Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хайверът алмас е перлено бял, с кремообразен и отчетлив вкус - най-скъпата храна в света
Автор: Екип Ruse24.bg 10:23 / 15.05.2024Коментари (0)936
©
Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки 34 500 долара за килограм. Цената му определено е много висока. Основната причина е, че от една страна се добива изключително от иранската моруна (наричана още Huso Huso). Иранската моруна от семейство есетрови създава две форми на хайвер: белуга и алмас.

Хайверът белуга се предлага на цена от 24 000 долара за килограм. Алмас обаче струва 10 000 долара повече, защото е от женска моруна албинос, която е на възраст над 100 години. По-старите представители на този вид есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, според EHL Insights.

Световните рекорди на Гинес съобщават, че алмас моруните се намират в най-незамърсените части на Каспийско море, близо до Иран. Поради чистото им местообитание и ярката, полупрозрачна бяла кожа с ярки розови очи, хайверът е перлено бял, с кремообразен и отчетлив вкус.

Въпреки че хайверът алмас от иранската моруна е записан като най-скъпата храна в света, независим рибовъд казва друго. Валтер Грюл и неговият син от Залцбург, Австрия, отглеждат сибирска есетра албинос в своята малка рибна ферма. Според сайта на ресторанта Grüll, на есетрата, която отглеждат, ѝ отнема 14-16 години, за да изхвърли хайверът, който в крайна сметка се дехидратира и се поръсва със слой 22-каратово злато за консумация, предава lifestyle.bg.

След златния завършек хайверът Strottarga Bianco се оценява на 113 630 долара за килограм. Този деликатес се предлага само при индивидуална поръчка директно в ресторант Grüll.

В списъка на храни, чиято цена е доста висока, попада специален вид говеждо, което се отглежда в Западна Япония, белите трюфели или трюфели алба, един много рядък вид японски гъби и не на последно място - ценният шафран, който е една от най-скъпите подправки в света, предава lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: