Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Художникът Рафаела Рафаелова: Магията на шевицата сбъдва желания
Автор: Екип Ruse24.bg 16:07 / 26.01.2024Коментари (0)1287
© Фокус
За да може да продължи да живее една традиция, тя трябва да се изменя, така че да бъде добре приета от съвремието и да я предаде нататък, за да не се изгуби. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ художникът Рафаела Рафаелова.

"Има неща, които няма как да разберем, ако не се променят. Но пък за да запазим, трябва да ги променяме и развиваме. Точно заради това виртуалната реалност е много добра идея да пресъздадем шевицата на нашия век как би изглеждала и как виртуалната реалност би помогнала на това хората да разберат по-добре шевицата и въобще традициите.“  

По думите й има голяма разлика между виртуална и реална среда, като виртуалната реалност по-добре показва онова, което стои зад платното. "Това, което заключва шевицата зад себе си и не е видно за окото, може да е видно във виртуалната реалност,“ смята още тя.

Съвременното превъплъщение на българската шевица може да бъде и в татуировки, като Рафаела Рафаелова разказа за символите, запазили се още от древни времена при славянските народи, които се прехвърлят и в шевицата на облеклото, но преди това се носят като татуировки, и то главно на жени. Основните символи като кръст, ромб, квадрати, които играят базисна роля в шевиците, са тръгнали от символи с апотропейна функция още от древни времена. "Бродирането на шевиците е едно наричане, една визуална магия, като в дрехите с тях са вплетени различни желания и пожелания, всяко от които означава конкретни неща“, обясни още тя.

Като преподавател в Националната художествена академия художникът сподели, че иска да научи младите хора на основните неща, които обогатяват човек от културна гледна точка. "Трябва да знаем какво означава носията, какво означава комбинацията на тези облекла и основните символи, които се срещат в шевиците.“ По думите й старата българска дреха има място и в съвременността, ако достатъчно добре се трансформира, така че да отговаря на новото време. "Така че трансформирането й е запазването на една традиция жива.“   

Рафаела Рафаелова заедно с дизайнера Катерина Малаганска разработва и спортен бранд, наречен "Корен“, чиято идея е чрез дрехите да даде възможност на младите хора да опознаят българските герои и митични същества. "Започнахме да проучваме кукера, да разбираме повече неща и да си представяме как би могъл да помогне на спортуващите хора със сила, с мощ, с мотивация.“ Според нея е добре българите да познават не само американските комикс герои, но и традиционните български герои, като те дори са направили комикс по въпроса, в който кукерът печели разбира се.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: