Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекът за рак може би се крие в маларията
Автор: Екип Ruse24.bg 16:58 / 14.10.2015Коментари (0)304
©
Ново лечение за рак, използващо потенциала на протеин, който се употребява от маларийния паразит, е в състояние да унищожи девет от 10 типа злокачествен рак, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от bTV.  Той се позовава на изследвания на специалисти от Дания и Канада.

Учени са се натъкнали на откритието, окачествено от мнозина експерти като пробив, докато са търсили оръжие за борба с маларията при бременни жени. Изследванията им разкриват, че малариен протеин, въоръжен с токсин, може да унищожава рака.

Откритието дава надежда за медицинско лечение на злокачествени заболявания. Изследователите смятат, че до четири години ще могат да започнат изпитания с хора.

Професор Али Саланти, експерт по малария от университета на Копенхаген, Дания, разкрива, че въглехидратът, който маларийният паразит използва, за да се прикрепи към плацентата при бременни жени, е сходен с въглехидрат, открит в раковите клетки.
В лаборатория екипът на професор Саланти е възпроизвел протеина, използван от маларийния паразит, и е добавил токсин. Комбинацията от малариен протеин и токсин намира раковите клетки, преди да бъдат абсорбирани от болните клетки. Токсинът се освобождава в тях и по-късно убива раковите клетки.

След като направил първоначалното откритите, професор Али Саланти незабавно се свързвал с бивш свой студент, а в момента изследовател на рака Мадс Даугаард, който ръководи Лабораторията за молекулярна патология в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

Двата екипа тествали хиляди проби върху мишки- от мозъчни тумори до левкемия. Според постигнатите резултати въоръженият малариен протеин е в състояние да атакува над 90 процента от всички човешки тумори.

"От десетилетия учените търсят сходства между растежа на плацентата и туморите. Само за няколко месеца плацентата нараства от група клетки до орган с тегло близо килограм, който снабдява ембриона с кислород и хранителни вещества в относително чужда среда. В известен смисъл туморите правят същото - растат агресивно в относително чужда среда", казва професор Али Саланти.

По ирония на съдбата откритието, направено в търсенето на ваксина срещу малария при бременни жени, няма да може да бъде използвано от бременни жени. "Казано по достъпен до хората начин, токсинът ще възприеме плацентата като тумор и ще я унищожи, така както той вярва, че туморът е плацента", обяснява професор Саланти.

Най-големият въпрос пред учените, според които клинични изпитания с хора могат да започнат най-рано до четири години, е дали методът ще сработи в човешкото тяло и дали човешкият организъм може да понесе необходимите дози без странични ефекти.

"Настроени сме оптимистично, тъй като протеинът изглежда се прикрепва само към въглехидрат, който е срещан единствено в плацентата и в раковите клетки при хора", казва професорът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: