
ЗАРЕЖДАНЕ...
Любима подправка, която бавно убива сърцето ви | ||||||
| ||||||
Има достатъчно данни, които разглеждат ползите от ограничаването на приема на сол при хора с хипертония. Дори младите хора не са изключени от ефектите на собта. Всъщност, преработените и дълго съхранявани храни, които са известни с високото си съдържание на натриев хлорид, се консумират до голяма степен от по-младото население. Последните епидемиологични данни потвърждават това, което много експерти отдавна предполагат: прекомерният прием на натрий е неразривно свързан с дисфункция на съдовата система, което от своя страна води до сърдечни проблеми и хипертония. Диетите, които са широко проучени, показват, че дори умерено намаляване на дневния прием на сол може значително да понижи както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане. В отговор на нарастващата криза с хипертонията бяха стартирани многостранни кампании. Световната здравна организация (СЗО) си постави амбициозни, но постижими цели за намаляване на приема на сол в световен мащаб с 30% до 2027 г. Вездесъщото присъствие на сол в храната все пак остава сериозно препятствие. Трябва да се отбележи, че намаляването на приема на сол не е заместител на предписаните лекарства, а по-скоро ценно допълнение за постигане на по-добър контрол на кръвното налягане. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg