Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Микеле и Оксана се срещат в София и започват да гледат магарета
Автор: Екип Ruse24.bg 12:22 / 07.05.2023Коментари (0)301
© bTV
Италианец и бесарабска българка отглеждат магарета край София в село Мaджаре.

"Добре дошли в нашата малка реалност. Нашата малка ферма. Аз съм Оксана. Това е Микеле. Ние сме собственици на едни 13 мили плюшени магаренца. Щастливи магарета", каза Оксана Бочковар.

Оксана е бесарабска българка, а Микеле италианец. Срещат се в София. Влюбват се, а днес са собственици на ферма за магаренца в едно българско село. Имат общи мечти и няколко каузи.

"Аз съм родена в Украйна, после от 3-годишна възраст живеех в Молдова. Бях един от първите класове, които започнаха да учат и български език литературен, въпреки, че ние нали се раждаме и първият език, който проговаряме в български, но няма българско училище. Нямаше тогава. Всеки искаше да научи родния език литературно, не разговорно. В България дойдох да уча“, каза Оксана.

"Аз съм Микеле, на 52 години. Живея в България от 2014 г. Преди имах една фабрика за инструменти в Италия. През 2005 г. на панаира в Пловдив дойдох и видях, че България има интерес за моите инструменти и малко по-малко стартирах и продадох моите инструменти и после дойдох да живея в България“, разказа Микеле.

"Аз съм от морето, моят град е Пезаро. В България природата е страхотна, Тук според мен като рай. Планина е много красива и няма много хора. Когато сме с Оксана и минаваме с магарета е уникално, защото няма хора. Вярно е като рай. Моят рай“, добави той.

Случайно или не Оксана и Микеле избират село Маджаре, за да сбъднат мечтите си.

Според легенда името на селото произхожда от двама братя - маджари - преселници от планините между Унгария и Румъния.

Днес домът им в селото е обитаван от 13 магаренца, две кучета, котка, кокошки, патенца, гъски и едно спасено щъркелче.

"Магарета, защото аз имам дъщеря, тя се казва Аурора на 19 години. Живее в Италия с мама, когато Аурора беше на 4-5 години, ние всеки уикенд или два пъти на месец, ходехме до една ферма за магарета и тя обича много магарета. Обаче в Италия е много трудно, защото таксата е много голяма да се направи ферма за магарета. В България магаретата изчезнаха“, добави Микеле.

Микеле и Оксана казват, че магаретата са много спокойни, любопитни и интелигентни животни. Много подходящи за работа с деца под терапевтична, образователна и развлекателна форма. С тях те организират тематични преходи в планината, образователни занимания за деца и често подкрепят общински и училищни инициативи.

"За нас стана практика, когато тръгваме с магаренцата да носим торби и да събираме боклуци. Ние по този начин мислим, че можем да допринесем за възпитанието в децата към чистотата, към опазването на природата. Ние тръгваме с тези чували за боклуци, но после по пътя ние събираме и билки“, каза Оксана.

Отглеждането на магарета през последните няколко години става все по-популярно по света. Тази година те са и много емблематични герои в киното. За да бъдат успешни в отглеждането на магаретата и заниманията с тях те преминават специално обучение при италианеца Масимо Монтанаре от италианското градче на магаретата.

Преходите, които организират Микеле и Оксана са повече от разходка сред красивите планини на България. Маршрутите им преминават през исторически паметници като Шипка и Бузлуджа, част от спирките им са в български градчета с богата история като Копривщица, Пловдив и Казанлък. По-голяма част от участниците в маршрутите им са чужденци, които те запознават с богатствата на България. Но преходите с магарета не са единствената им кауза. Откакто живеят в село Маджаре те се опитват да популяризират селото и да го облагородят.

Следващата им идея също е на път да бъде успешно реализирана - еко-пътека с осем мостчета, в близост до селото.

"По пътеката искаме да сложим къщички, хранилки за животните. Всички мъртви пънове да се превърнат в къщичката на някои от животните. И ето, чистотата. Проблемът е, че има много боклук, навсякъде и когато ние говорим с деца“, каза Оксана пред bTV.

Мечтата на Микеле и Оксана е да увлекат все повече хора в каузите им свързани с животните, природата и образованието на децата. В бъдеще искат да имат възможност да популяризират не само селото, но и местните продукти на хората като мляко, сирене и мед, за да развият възможностите на района.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: