Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нина Найденова, Опера Пловдив: Нямаме си дом, но си имаме град, залите са ни пълни
Автор: Цвети Тончева 15:58 / 21.11.2023Коментари (0)464
©
Операта в Пловдив е единствената, която няма собствена сграда. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" директорът на Държавна опера - Пловдив доцент д-р Нина Найденова. По думите и, те са наематели в собствения си град и това наистина е проблем. "Защото условията, в които една такава институция, едни артисти трябва да работят, са коренно различни. И от тази гледна точка, всички артисти правят невероятни усилия, за да компенсират във времето липсата на сцена. Работят много повече, отколкото биха работили в нормални условия. Това се отразява и на публиката, на комфорта, на удобството, на това да припознават сградата с институцията", отбеляза Найденова.

Тя съобщи още, че по време на празничните срещи са направили много разговори и се оказало, че има 6-7 проекта идейни, направени от архитекти, от екипи, на различни места в Пловдив, където би била Операта.

"В крайна сметка, това зависи от приоритетите и визионерството на тези, които ръководят града, на подкрепата на обществото. Ние казваме, че си нямаме дом, но си имаме град, залите са ни пълни, публиката ни е млада и различна", добави Найденова. 

Тя съобгщи още, че имат 150 артисти между 4 и 14 годишна възраст, това са  академиците в Академията на госпожа Опера, т.е. те свързват и образователните функции на институцията.

"Финансите са нещо много преходно, можеш да имаш пари, да нямаш идея и визия. Можеш да имаш идея и визия, парите да не стигат. Държавна политика, местна, общинска политика за културни процеси, които трябва да се случват интегрирано ръка за ръка. Можем много да търсим и да искаме, и мисля, че ако не звучи така нелюбезно, и държава и община са длъжници на тези артисти, на този град, защото преди всичко операта трябва да се възприема като институция, която е гарант за някакъв духовен климат. И в днешно време, все повече има нужда от този гарант, от просвещение и тази дума просвещение е нещото, което напоследък все по-често налагаме и казваме, че изкуството ни не е забавление. То е просвещение, то е свят, в който можеш да чертаеш други хоризонти", добави Нина Найденова.

Още по темата: общо новини по темата: 24
07.05.2024 »
30.04.2024 »
16.04.2024 »
19.03.2024 »
27.02.2024 »
14.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Hills of Rock 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: