Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проф. Знеполски: Единственото правителство, което може да гарантира стабилност и продължителност, е голяма коалиция
Автор: Йоланда Пелова 08:34 / 05.04.2023Коментари (0)667
©
Проф. Ивайло Знеполски, министър на културата в правителството на Любен Беров и Ренета Инджова, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Професоре, при 99,58% обработени протоколи очакваме шестпартиен парламент. Какъв е вашият поглед на ситуацията в страната и провелите се пети поред избори у нас в рамките на две години? 

Намираме се пред някакъв важен момент, в който трябва да се вземе решение, трябва да се вземе решение как ще продължи политическият живот – дали политическият живот ще продължи като една битка за елиминиране на неприятеля и установяване на еднопартийно управление, или ще продължи по правилата на демокрацията, с диалог, с търсене на възможни компромиси, с взаимно зачитане на особености, интереси, съобразяване с всички участници в политическия процес. Аз преди време попаднах в една компания на швейцарски политици и говорихме за политическите системи, и те ми казаха, че в Швейцария нито един закон не се приема, ако няма пълно единодушие в Народното събрание. Значи разговорите продължават до момента, в който се намери формула, която удовлетворява абсолютно всички. И аз ги попитах: все пак нали мнозинството е за това, за да прокарва някакви свои политики? И те ми отговориха: "Нашият опит е показал, че дори 10% от населението, представеното политически население да не е съгласно и да смята, че е несправедлив този закон, той ще бъде неефикасен, подронван, поставян под въпрос“. Ето това е изкуството, голямото изкуство, което се шлайфа векове. Но ние трябва да направим първите стъпки. 

Между властта, политиката, ценностите, проявленията и взаимоотношенията, трябва да се намери някаква симбиоза може би между тези неща и за това, което вие говорите. 

Аз самият лично много се надявах, че с идването на хора, които познават живота на Запада, които са получили много добро образование, млади са, амбициозни и т.н., ще се вдъхне малко европейски смисъл на нашия политически живот, но за съжаление, изглежда българската традиция, или по-скоро българският ген, защото дори в тези хора, на които разчитаме, този ген на част от Ганьото продължава да съществува и като попадне на родна почва, той се задейства, възпроизвежда се, дори даже по някакъв начин несъзнателно.  

Необходимо ни е правителство – това е повече от ясно, но с каква цена и готови ли са според вас да я платят тази цена нашите политици? 

Значи, не е нужно да казваме, че се плаща цена, трябва просто да се разбере какво е необходимо да се направи и да се убеди народа, електоралното тяло на съответните партии, че това е необходимо и това е добро за България. А най-общо казано, социологически погледнато, ние си имаме едно стълкновение, което не е само политическо, не е ляво-дясно, не е дори и индивидуално съперничество и омраза, а сблъсък на две култури. Едната култура е по-традиционна, свързана е с родната почва по някакъв начин, малко консервативна, по-бавна. Знаете го българския селянин – той иска да построи голяма къща, да направи нещо, бавно, за поколенията, няма голям хоризонт. И от друга страна имаме една модерна култура, която е да кажем интернет културата, дигиталната култура на хора. И виждаме, че има едно разцепление от почти по равно 50:50. Трябва да намерим решение на този проблем, трябва да видим как тези две култури могат да си съдействат.  

Връзката е лоша с проф. Знеполски. Да, трябва да намерим начин да видим как тези две култури ще си взаимодействат. Проф. Знеполски, хаосът в България какво можем да очакваме, очаквате ли наистина да се намерят някакви решения и нещата да потръгнат?  



Трябва да се разбере и трябва да се обясни, че нито едната култура е зло, нито другата култура е зло за съответните части. Просто във всяка част има много качествени политици, подготвени и т.н. На всяка част има хора, които са корумпирани или податливи. И така. Само че това са два вида корупция. Значи, едната корупция е тази традиционната, българинът разбира от нея, ако дадеш някакви пари или изнесеш нещо с чували, другата корупция е през дигиталните технологии, биткойни и т.н., традиционният българин тогава нечувствителен. Просто трябва да се направи един мирен договор между двете култури, и да се разбере, че арбитражът ще бъде в съда, когато става въпрос за прекачване на закона, а иначе трябва да си говорят. Иначе няма друг изход. Защото ако погледнем на електоралните резултати, единственото правителство, което може да гарантира някаква стабилност и продължителност, това е голяма коалиция.  

Между кого я виждате вие, между кого? 

Между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ разбира се. Но за тази цел трябва да има ясни договорености за начина, по който си говорят двете култура.  

А не както правят през медиите, през нас, медиите, каквито се очаква да бъдат и тези предстоящи разговори? 

Не,  трябва да има разговори, които да бъдат чисто политически, на затворени врати, с продължителност, с очертаване на условия, с очертаване на програми, изисквания и разбира се изработване на код на поведение, някакъв тип морален код на политическо поведение. Може да има и някакво примирие: да се спрат обвиненията и взаимното ругаене за известен период, да има някакъв елемент на опознаване, да се види по какъв начин може да присъстват в общо политическото пространство. Не виждам иначе друг. Промяната трябва да бъде и културна промяна, тя не може да бъде само договаряне на проценти, на програми.  

Съгласна съм с вас. И вие, като бивш министър на културата, какви нередности виждате в това отношение, проф. Знеполски? Казвате моралът е важен, културата е важна.  

Ами не виждам първо стремеж да се разбере другия, и второ, не виждам готовност за самокритика в себе си. Трябва да се култивират тия две неща. Ценностни и  ориентири за политиката. Не може да има един морал за бита и за личните отношения, и друг морал в политиката. 

Професоре, и за финал на нашия разговор, оптимист ли сте? Редовно или отново служебно правителство задава според вас? 

Много ми се ще да съм оптимист. Тези аргументи, които се изтъкват като пречка: идват местни избори и т.н., те са много несериозни и глупави. И при едно правителство, и при едно културно поведение мога да се проведат местните избори, и тогава на фона на липсата на взаимно обругаване, по места ще изскочат и ще бъдат избрани фигури, които имат качества и които могат да решават проблемите на местните хора. Така че това би засилило мажоритарния елемент, а не партийния и на местните избори, от което всеки печелим – да видим коя партия какви качествени хора може да извади.

Още по темата: общо новини по темата: 527
28.04.2024 »
22.04.2024 »
17.04.2024 »
10.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: