Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яйцата не повишават холестерола, но не прекалявайте с консумацията им на Великден
Автор: Екип Ruse24.bg 14:02 / 15.04.2023Коментари (0)484
©
Яйцата несправедливо са обвинявани, че повишават холестерола и запушват артериалните съдове, което води до инфаркти и инсулти. Затова много диетолози препоръчват да ядете по две на седмица, най-много до четири. Всъщност яйцата са идеален източник на ценен белтък и изобщо не са вредни, ако не прекалявате с тях.

През 2013 г. е извършен мащабен мета-анализ от водещи американски научни организации, обединяващ 17 международни проучвания. Изследователите стигат до недвусмисленото заключение, че няма връзка между инсулти, сърдечни заболявания, появата на диабет и яйцата. Можете да ги ядете всеки ден. Нещо повече: редовната им консумация е полезна. 

Съдържащите се в тях вещества не само не провокират образуването на вреден холестерол, но дори "втечняват" този, който вече се е натрупал в съдовете. Протеинът от кокошето яйце се усвоява перфектно от човешкото тяло. Яйцата са богати на желязо, лутеин и зеаксантин. Последните две вещества предпазват зрението и здравето на очите.

Да не пренебрегваме и пъдпъдъчите яйца. Те са още по-полезни. В сравнение с кокошето, един грам пъдпъдъче яйце съдържа повече витамини: А - 2,5 пъти, В1 - 2,8 пъти, В2 - 2,2 пъти. Витамин D се намира в пъдпъдъчите яйца в активна форма и предотвратява развитието на рахит. В малките яйчица нивото на калий и фосфор е 5 пъти по-високо, 4,5 пъти повече е желязото.

Пъдпъдъчите яйца никога не се заразяват от салмонела. Те практически нямат холестерол. За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите не предизвикват алергии при деца и възрастни. Напротив, протеинът, присъстващ в тях, е в състояние да потиска алергичните реакции, поради което на тяхна основа се прави медицински препарат, използван за лечение на алергии.

Дете, което яде 2 пъдпъдъчи яйца на ден, се развива по-добре и рядко получава настинки, има добро зрение, не страда от рахит и неправилен растеж на зъбите. Малките яйца са особено полезни за по-възрастните хора - при тези, които редовно ги консумират, болките в ставите изчезват, слухът и зрението се подобряват, пише "Труд".

Още по темата: общо новини по темата: 169
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: