Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съобщиха любопитни подробности за коронацията на Чарлз III
Автор: Екип Ruse24.bg 16:10 / 10.04.2023Коментари (0)572
© NOVA
Крал III ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство за коронацията си, съкращавайки маршрута на шествието, което следва майка му през 1953 г., тъй като се стреми към по-скромно събитие, включващо някои модерни щрихи, съобщават световните осведомителни агенции. По-скромната церемонията на 6 май все пак ще бъде пропита от древни традиции и ще бъде окичена с кралски регалии. Тя обаче ще включва и собствено емоджи по поръчка, отразяващ първата британска коронация в ерата на социалните мрежи.

Преди 70 години коронацията на кралица Елизабет Втора е първата, предавана по телевизията. В разрез с традицията Чарлз III и кралицата консорт Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне позлатена черна държавна каляска, направена за диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет II. Превозното средство разполага с отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще осигури по-удобно пътуване на Чарлз III от това на майка му за възкачването й на трона.

Маршрутът от 2 километра е малко по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската църква. Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад "Трафалгар" и статуята на Чарлз Първи - монархът, обезглавен през 1649 г., покрай сградата на Парламента, преди да пристигне за религиозната служба в 11 часа сутринта.

Макар и да иска да покаже, че монархията все още е актуална в съвременна, мултикултурна Великобритания, Чарлз III обяви плановете си да ограничи институцията. Очаква се коронацията да отрази това с по-кратка и не толкова екстравагантна церемония в сравнение с тричасовата служба, с която е коронясана Елизабет Втора.

И все пак голяма част от безценните кралски регалии, използвани от векове, ще бъдат част от коронацията както на Чарлз, така и на Камила, включително пет символични меча, два скиптъра и пръстен на суверена със сапфир и рубинен кръст, инкрустиран с диаманти.

Камила, която ще носи короната на кралица Мария, ще държи спорен скиптър, изработен от слонова кост. Във Великобритания има почти пълна забрана за търговия с продукти от слонова кост, а престолонаследникът принц Уилям води кампания срещу незаконния трафик на части от животни.

По време на тържествената церемония, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, Чарлз ще бъде коронясан за крал с короната на Свети Едуард - централен елемент от Скъпоценностите на короната, разглеждани от милиони хора всяка година в Лондонската кула (Тауър).

Короната, която е вдъхновила емоджито за коронацията, е с рамка от масивно злато с приблизително тегло 2,2 килограма, обсипана е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, и има лилава кадифена шапка и лента от хермелин. Короната, носена от Елизабет по време на коронацията й, сега е преработена за сина й Чарлз.

Това не е първият път, в който се създават емотикони по подобен повод. През юни миналата година по случай платинения юбилей на кралица Елизабет II в Twitter се появи емотикона на корги - любимата порода кучета на Нейно Величество.

В края на церемонията Чарлз ще смени короната на Свети Едуард с по-леката императорска държавна корона за шествието обратно към двореца. За разлика от маршрута от 8 километра, по който Елизабет и съпругът й принц Филип обикалят Лондон през 1953 г., Чарлз и Камила ще се върнат по пътя, по който са дошли, но в 260-годишна каляска, използвана при всяка коронация след Уилям IV през 1831 година.

Златната държавна каляска, която е дълга 7 метра, висока е 3,6 метра, тежи 4000 килограма и е теглена от осем коня, е известна с прословутото си "грубо" пътуване. Елизабет го описва като "ужасно", кралица Виктория се оплаква от "изтощителното му клатене", а Уилям IV, известен като Краля на моряците, казва, че возенето с тази каляска е като "да си на борда на кораб, който се мята в бурно море". 

Позлатената карета е толкова тежка, че може да се движи само с пешеходна скорост. Това трябва да осигури повече време за хората по маршрута, за да видят новокоронованите крал и кралица.

Парад от войскови части ще поздрави краля и кралицата в градините на Бъкингамския дворец, последвани от трикратни приветствия от военнослужещите.

Коронацията на крал Чарлз III на 6 май, събота, ще бъде съпътствана от тридневни тържества. След съботната церемония британците са поканени в неделя да се съберат на традиционните квартални пикници. Понеделникът е празничен ден, като от Двореца приканват жителите да участват в обществени дейности, информира NOVA.

Още по темата: общо новини по темата: 123
31.01.2024 »
08.09.2023 »
04.09.2023 »
26.05.2023 »
03.05.2023 »
29.04.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: