Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Ruse24.bg 20:13 / 14.01.2024Коментари (0)562
©
КУЧЕШКО МЕСО – КОРЕЯ

Клането и продажбата на кучета за месо ще стане незаконно в Южна Корея, след като депутатите подкрепиха нов закон.

Законодателството, което трябва да влезе в сила до 2027 г., има за цел да сложи край на вековната практика хората да ядат кучешко месо.

Яхнията от кучешко, наречена "boshintang", се смята за деликатес сред някои по-възрастни южнокорейци, но месото е изпаднало в немилост сред закусвалните и вече не е популярно сред младите хора.

Според новия закон консумацията на кучешко месо сама по себе си няма да бъде незаконна.

Според проучване на Gallup миналата година само 8% от хората казват, че са опитвали кучешко месо през последните 12 месеца, което е спад от 27% през 2015 г. По-малко от една пета от анкетираните казват, че подкрепят консумацията на кучешко.

22-годишната студентка Лий Чае-Йеон, каза, че забраната е необходима за насърчаване на правата на животните. "Днес повече хора имат домашни любимци“, каза тя пред BBC в Сеул. "Сега кучетата са като семейство и не е хубаво да изяждаме семейството си.“

Новият закон се фокусира върху търговията с кучешко месо - обвинените за клане на кучета ще бъдат грозени от до три години затвор, докато хората, признати за виновни за отглеждане на кучета за месо или продажба на кучешко месо, могат да излежат максимум две години.

Фермерите и собствениците на ресторанти имат три години, за да намерят алтернативни източници на работа и доходи, преди законодателството да влезе в сила.

Според правителствената статистика Южна Корея е имала около 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 кучешки ферми през 2023 г., всички от които сега ще трябва да представят план за постепенно прекратяване на бизнеса си на местните власти.

Правителството обеща да подкрепи напълно производителите на кучешко месо, месарите и собствениците на ресторанти, чийто бизнес ще бъде принуден да затвори, въпреки че подробностите за това каква компенсация ще бъде предложена все още не са обработени.

Във вторник по обяд в Сеул по уличка с няколко ресторанта за кучешко месо, шепа по-възрастни хора се тъпчеха с яхния и разделението между поколенията беше рязко.

86-годишният Ким Сеон Хо беше разочарован от забраната. "Ние ядем това още от Средновековието. Защо ни спират да ядем традиционната си храна?“ възнегодува той. "Ако забраните кучешкото месо, тогава трябва да забраните и говеждото.“

Предишни правителства, датиращи от 80-те години на миналия век, обещавали да забранят кучешкото месо, но не успели да постигнат напредък. Настоящият президент Юн Сук Йол и първата дама Ким Кеон Хи са известни любители на животните - те имат шест кучета и г-жа Ким призова да се прекрати практиката.

Групи за правата на животните, които отдавна настояват за забраната, похвалиха резултата от гласуването във вторник.

Юнг А Чай, изпълнителен директор на Humane Society в Корея, каза, че е изненадана да види забраната приживе. "Макар че сърцето ми се къса за всички милиони кучета, за които тази промяна дойде твърде късно, аз съм изключително щастлива, че Южна Корея вече може да затвори тази злополучна глава в историята си и да се отправи към бъдеще, подходящо за кучета“, каза тя.

Производителите на кучешко месо водеха кампания срещу забраната. Те твърдят, че като се има предвид намаляващата популярност сред младите хора, практиката трябва да се остави да изчезне естествено с времето. Много фермери и ресторантьори са в напреднала възраст и казаха, че ще им бъде трудно да сменят поминъка си толкова късно.

Един от производителите на кучета, Джу Йонг Бонг, каза пред BBC, че индустрията е отчаяна.

"След 10 години браншът щеше да изчезне от само себе си. Ние сме на 60-70 години и сега нямаме друг избор, освен да загубим прехраната си“, каза той и добави, че това е "нарушаване на свободата на хората да ядат каквото им харесва".

Една собственичка на ресторант за кучешко месо на около 60 години, г-жа Ким, каза пред BBC, че е разочарована от забраната и обвини за това нарастването на броя домашни любимци в Южна Корея.

"Младите хора в днешно време не се женят, така че смятат домашните любимци за семейство, но храната си е храна. Трябва да приемаме кучешко месо, но да ги отглеждаме и колим в хигиенична среда“, каза тя, като цитира Китай и Виетнам като примери за страни, в които това все още не е забранено.

ПРОТЕЗА – ШВЕЦИЯ

Жена от Швеция стана първата, получила роботизиран крайник, интегриран с нейната нервна и скелетна система.

Известна като "истинската бионична жена“, 50-годишната Карин беше оборудвана преди няколко години с усъвършенстван роботизиран крайник, след като загубила дясната си ръка при инцидент във ферма преди две десетилетия. Карин, чието фамилно име остава неразкрито, търпяла години на фантомна болка в крайниците, а протезите ѝ осигурявали малка утеха.

"Чувствах се сякаш постоянно държах ръката си в месомелачка, което създаваше високо ниво на стрес и трябваше да приемам големи дози различни болкоуспокояващи“, каза Карин в съобщение за медиите чрез EurekAlert!.

Проучване, публикувано в Science Robotics в сряда, разкрива, че Карин, която претърпя операция през декември 2018 г., вече може да изпълнява 80% от задачите, които преди е изпълнявала с двете си ръце. Тя дори може да изпита усещания в изкуствения си крайник.

Изследователите подчертават, че крайникът, след като три години е позволявал на Карин да изпълнява задачи като въртене на дръжките на вратите и готвене на храна, се е интегрирал безпроблемно в нейното ежедневие.

За да създаде усъвършенствания бионичен крайник на Карин, съвместен екип от инженери и хирурзи от Швеция, Австралия и Италия са пионери в това, което те смятат за новаторско решение за тези със загуба на крайник, обединявайки хирургически техники, импланти и AI.

Бионичният крайник на Карин беше оформен с помощта на две титанови пръчки, които бяха закотвени към костта й, служещи за връзка между ръката и протезата. Този хирургичен метод, наречен остеоинтеграция, е фундаментален за новата бионична технология, разработена от Prensilia, италианска компания за протези.

Той елиминира изискването за гнездо за свързване на крайник на човек с ампутация към протезата, като се справя с проблемите на дискомфорта, лошото прилягане и предизвикателствата при закрепване и отстраняване.

След това в прекъснатите нерви и мускулите на ръката ѝ бяха имплантирани електроди, свързващи ги с протезата. Следователно устройството може да интерпретира сигнали от нейните двигателни команди, които инициират движения на тялото.

За да се тества ефективността на бионичния крайник, действия - като вдигане на чаша или затваряне на ципа на куфара - бяха разиграни в реално време. Въпреки че операцията на Карин се проведе едва преди няколко дни, тя внезапно набира популярност поради успешния резултат и напредъка в областта на медицината.

Професор Кристиан Чиприани от Scuola Superiore Sant’Anna в Пиза подчерта значимостта на момента в EurekAlert!. Той обясни, че бионичната ръка на Карин представлява "сплав от най-напредналите протетични и роботизирани

технологии от нашите институции, с потенциал за дълбоко въздействие върху живота на хората“.

Поради успешния опит на Карин, изследователите са оптимисти, че техните открития могат да помогнат на други хора с ампутирани крайници.

"Карин беше първият човек с ампутация под лакътя, който получи тази нова концепция за силно интегрирана бионична ръка, която може да се използва независимо и надеждно в ежедневието“, каза професор Макс Ортиз Каталан, ръководител на изследването на невронни протези в Института по бионика в Австралия и основател на Центъра за бионика и изследване на болката в Швеция.

От началото на използването на бионичната ръка в средата на 2019 г. Карин е потвърдила подобрението в ежедневието си.

Тя описва новият крайник като "променящ живота“, облекчаващ фантомната ѝ болка и позволяващ ѝ да възвърне независимостта си в ежедневните дейности.

"Сега имам по-добър контрол върху протезата си, но преди всичко болката ми намаля“, каза Карин. "Днес имам нужда от много по-малко лекарства. За мен това изследване означаваше много, тъй като ми даде по-добър живот.“

ТЕРОРИСТИ – ЕКВАДОР

Президентът на Еквадор нареди престъпните групировки да бъдат "неутрализирани" след дни на насилие, завършили с нападение срещу телевизионно студио.

Маскирани въоръжени мъже нахлуха в живо предаване на обществения телевизионен канал TC по, принуждавайки персонала да легне на пода.

След нападението полицията извърши 13 ареста.

Най-малко 10 души са убити от началото на 60-дневното извънредно положение в Еквадор.

Извънредното положение беше обявено, след като известен гангстер изчезна от затворническата си килия. Не е ясно дали инцидентът в телевизионното студио в Гуаякил е свързан с изчезването от затвор в същия град на боса на бандата Чонерос Адолфо Масиас Виламар или Фито, както е по-известен.

Президентът Нобоа каза във вторник, че в страната вече съществува "вътрешен въоръжен конфликт" и той мобилизира въоръжените сили за извършване на "военни операции за неутрализиране" на това, което той нарече "транснационална организирана престъпност, терористични организации и воюващи недържавни участници".

В съседно Перу правителството нареди незабавното разполагане на полицейски сили на границата, за да се предотврати разпространението на нестабилност в страната.

САЩ заявиха, че осъждат "наглите атаки“ в Еквадор и "работят тясно“ с президента Даниел Нобоа и неговото еквадорско правителство и са "готови да предоставят помощ“.

Еквадор е един от най-големите износители на банани в света, но също така изнася масло, кафе, какао, скариди и рибни продукти. Ръстът на насилието в държавата, във и извън нейните затвори, е свързан с борбата между наркокартелите, както чуждестранни, така и местни, за контрола върху маршрутите на кокаина към САЩ и Европа.

По време на нападението срещу телевизията във вторник един стрелец насочи помпа към главата на един от пленниците, който бил заплашен и с револвер.

На записа жена може да бъде чута да моли: "Не стреляйте, моля, не стреляйте“, съобщава агенция AFP.

Един оператор е прострелян в крака, а на друг е счупена ръката при нападението, каза зам.-директорът на новините.

"Продуцентите ни казаха в слушалките: "Внимавайте, те се опитват да влязат, те крадат, те ни ограбват“, каза Хорхе Рендон пред агенция Ройтерс.

"Вратите на студиото са много дебели, почти бронирани и те се опитваха да влязат, защото искаха да получат достъп до студиото, за да кажем каквото искат“, каза той.

Публикувайки видео на арестуваните заподозрени в социалните медии - и техните оръжия - полицията каза, че извършителите ще бъдат "наказани за терористични актове".

Извънредната декларация на президента Нобоа беше в отговор на вълна от неотдавнашни бунтове в затвори, бягства от затвори и други актове на насилие, за които властите обвиняват престъпни банди.

Неговият указ изброява Чонерос (наречени на град Чоне в провинция Манаби), както и 21 други банди.

Заповедта се основава на извънредното положение, обявено в понеделник, което постановява вечерен час в опит да се ограничи насилието след бягството на Фито. Силите за сигурност се опитват да възстановят реда в поне шест затвора, където избухнаха бунтове в понеделник.

Осем души бяха убити и трима ранени при атаки, свързани с престъпни банди в Гуаякил във вторник, докато двама полицаи бяха убити от "въоръжени престъпници" в близкия град Нобол, съобщи полицията.

В град Риобамба близо 40 затворници, включително друг осъден наркобос, избягаха от затвора.

Най-малко седем полицаи също бяха отвлечени и видеозапис, разпространяван в социалните медии, показва трима от отвлечените служители, седнали на земята с насочен към тях пистолет, докато единият е принуден да чете изявление, адресирано до президента Нобоа.

"Обявили сте война, ще получите война“, прочита офицерът. "Вие обявихте извънредно положение. Ние обявяваме полицията, цивилните и войниците за плячка от войната.“

Полицията нареди евакуацията на правителствения комплекс в Кито от съображения за сигурност.

Жителите на Кито казаха пред агенция Ройтерс, че градът е в хаос след новината за нападението срещу телевизионната станция в Гуаякил.

"В града има твърде много тревога“, каза Марио Урена. "На работа хората си тръгват по-рано. Някои се изнасят от града, има много трафик и тревогата е повсеместна. Пълен хаос."

Други хора в град Куенка разказаха пред AFP за своя шок, когато са видели нахлуването в телевизионната станция.

"В Еквадор никога не сме виждали подобно нещо, където каналът да е практически отвлечен и предаването да започва със стрелба и отвличания“, каза Франсиско Росас. "И така, в каква ситуация се намира сигурността ни? И ако една телевизия е в състояние да бъде подложена на този тип грабеж, този тип несигурност, представете си ресторанти или магазини.“

През последните години затворите в страната бяха поразени от жестоки вражди между затворени членове на съперничещи банди, често водещи до множество кланета на затворници.

Чонерос са могъща затворническа банда, за която се смята, че стои зад много от смъртоносните бунтове и сбивания в затворите, които избухнаха в Еквадор през последните години.

Смята се, че Фито се е укрил само часове преди планирания трансфер. Двама надзиратели от затвора са задържани по подозрение, че са му помогнали да избяга.

Бягството му е и удар за правителството на президента Нобоа, който положи клетва през ноември, след като спечели избори, опетнени от убийството на кандидата за президент и журналист Фернандо Вилависенсио.

Вилависенсио съобщи, че е получил смъртни заплахи от Фито само дни преди да бъде застрелян, докато напуска предизборен митинг в Кито.

ТУНЕЛИ ПОД СИНАГОГАТА – САЩ

Новината за сбиване между полиция и богомолци в понеделник заради открит таен подземен тунел, свързан с историческа синагога в Бруклин, беше подета бързо в социалните медии с публикации, разпространяващи неоснователни твърдения за прохода, много от които пропити с антисемитизъм.

Конфликтът в световната централа на Шабад-Любавич в Ню Йорк, който служи като център на влиятелно хасидско еврейско движение, започна, когато камион с цимент пристигна, за да запечата отвора на тунела. Тогава привържениците на тунела организираха протест и откъснаха дървената обшивка на синагогата. Извиканата на място полиция в крайна сметка арестува девет души.

Тези, които подкрепят тунела, казаха, че изпълняват план за "разширяване“, отдавна предвиден от бившия ръководител на движението, равин Менахем Мендел Шнеерсон. Но това не е спряло разпространението на публикации в социалните медии, лъжливо предполагащи, че пасажът е доказателство за незаконни дейности като трафик на деца със сексуална цел.

"Целият този епизод е изключително болезнен за нас, еврейската общност като цяло и всички почтени хора“, каза равин Моти Селигсън, говорител на Шабад, пред Асошиейтед прес. Той също така отбеляза, че сензацията и грешките в медиите "са предоставили храна на тези хора, които тролят онлайн“.

Ето по-отблизо фактите.

ТВЪРДЕНИЕ: Тунелът е свързан с местен детски музей.

ФАКТИТЕ: Тунелът не се свързва с Еврейския детски музей, който се намира от другата страна на улицата от централата на Шабад.

Обикновено наричана 770, намигване към адреса на оригиналната сграда на комплекса, централата на Шабад сега обхваща множество съседни структури в частта Crown Heights в Бруклин.

Смята се, че проходът е започнал в мазето на празна жилищна сграда зад централата, извивайки се под поредица от офиси и лекционни зали, преди в крайна сметка да се свърже със синагогата, каза Селигсън.

Разследването на Министерството на сградите в Ню Йорк откри тунел, разположен под централата, който е дълъг 18 метра и широк 2,5 метра. Той се простира под няколко сгради в близост, свързвайки ги чрез отвори, изсечени в стените на мазето.

Сграда на 770 Eastern Parkway е закупена през 1940 г., първата от това, което ще стане комплексът Chabad. Горните му етажи са служили като дом на Шестия Ребе

на Шабад, или духовен водач, докато на първия етаж се помещават офиси и основна синагога за движението.

Започвайки през 60-те години на миналия век, централата се разширява в жилищна сграда в съседство. Главната синагога, където се състоя сбиването в понеделник, била преместена от оригиналната сграда в сутерена на тази сграда. По-малка синагога остава в употреба на 770 Eastern Parkway. Друга сграда, от западната страна на оригиналната структура, сега е библиотека на Шабад.

Комплексът е дълбоко почитан еврейски обект, особено в рамките на движението Шабад. Хиляди посетители влизат всяка година, включително международни студенти и религиозни водачи.

"Синагогата има дълбоко значение за еврейския народ по света, защото ученията на Тората, произлезли от нея, са повлияли и трансформирали еврейската общност и обществото като цяло по положителен начин“, каза Селигсън. "Този момент, използван от антисемитски конспиративни теоретици, само търка сол в раната.“

Еврейският детски музей се намира на ъгъла директно на изток от централата на Chabad. Започва като експозиция в конгресния център Jacob Javits през 1986 г. и отваря врати като постоянен музей през 2004 г.

ТВЪРДЕНИЕ: Тунелът е бил използван за сексуален трафик на деца или други незаконни дейности.

ФАКТИТЕ: Такива твърдения са неоснователни, намеквайки за дългогодишни антисемитски тропи и по-нови безпочвени конспиративни теории за групи за трафик на деца, управлявани от елитни обществени фигури, включително държавни служители.

Точната цел и произход на тунела остават предмет на известен дебат, но няма достоверни доказателства, че е бил използван за престъпните цели, с които потребителите на социалните медии лъжливо го свързват.

Официални лица и местни жители казаха, че млади мъже от общността на Шабад наскоро са построили тайно прохода към светилището.

Селигсън характеризира строителството като измамен акт на вандализъм, извършен от група заблудени млади мъже, наричайки ги "екстремисти“, които се опитват да "запазят неразрешения си достъп“ до синагогата. Тези, които подкрепиха тунела обаче, казаха, че изпълняват план за "разширяване“, отдавна предвиден от Шнеерсън, бившия ръководител на движението Шабад.

Известен също като Седмия Ребе, Шнеерсън ръководи движението Шабад-Любавич повече от четири десетилетия преди смъртта си през 1994 г., съживявайки малка религиозна общност, която била опустошена от Холокоста. Той е известен като един от най-влиятелните световни лидери в юдаизма в съвремието.

Много поддръжници на строителството на тунела вярват, че Шнеерсон е все още жив и че той е Месията. Тази идея е до голяма степен отхвърлена от Шабад и е създала разкол в движението.

Лидерите на Шабад отказаха да кажат кога са открили тунела. Но няколко поклонници казаха, че мълвата за съществуването му се е разпространила в общността през последните седмици.

Девет души бяха арестувани в резултат на сбиването в централата на Шабад. Те бяха обвинени в престъпления, включително злоупотреби, безразсъдно застрашаване и възпрепятстване на правителствената администрация, според полицията. Други трима са получили призовки за хулиганство.

ЕЗИКЪТ НА ПИЛЕТАТА – АВСТРАЛИЯ

Проучване разкрива, че хората могат точно да различат емоциите на пилетата от тяхното крякане – откритие, което може да подобри хуманното отношение към пилетата и да информира потребителите за избора на месо.

Проучване, ръководено от Университета на Куинсланд, установи, че хората могат да разберат дали пилетата са развълнувани или недоволни, само по звука на тяхното крякане.

Професор Йорг Хенинг от Училището по ветеринарни науки на UQ каза, че изследователите са изследвали дали хората могат правилно да идентифицират контекста на кудкудякането, издавано от домашни пилета, най-често отглежданите видове в света.

"В това проучване използвахме записи на пилета, които издават звуци във всички различни сценарии от предишен експеримент“, каза професор Хенинг.

"Имаше два различни зова в очакване на награда, които нарекохме "храна“ и "бързо цъкане“.

"Два други типа крякане бяха произведени в контекст без възнаграждение, като например задържане на храна, което нарекохме обаждания "хленчене“ и "гакел“.“

Изследователите възпроизвеждат аудиофайловете, за да проверят дали хората могат да разберат в какъв контекст са издадени звуците на пилето и дали различни демографски данни и нива на опит с пилетата са повлияли на правилното им идентифициране.

"Открихме, че 69 процента от всички участници могат правилно да разберат дали едно пиле звучи развълнувано или недоволно“, каза професор Хенинг.

"Това е забележителен резултат и допълнително укрепва доказателствата, че хората имат способността да възприемат емоционалния контекст на вокализациите, направени от различни видове.“

Професор Хенинг каза, че способността за откриване на емоционална информация от вокализацията може да подобри благосъстоянието на отглежданите пилета.

"Частта от участниците, способни успешно да разпознават звуци, произведени в ситуация, свързана с възнаграждение, е значителна“, каза той.

"Това дава увереност, че хората, занимаващи се с отглеждане на пилета, могат да идентифицират емоционалното състояние на птиците, за които се грижат, дори и да нямат предишен опит.“

"Надеждата ни е, че в бъдещи изследвания могат да бъдат идентифицирани специфични акустични знаци, които предсказват как хората оценяват възбудата при крякането на пилета, и тези резултати биха могли потенциално да се използват в базирани на изкуствен интелект системи за откриване за наблюдение на вокализациите при пилетата“, каза професор Хенинг.

"Това би позволило разработването на автоматизирани оценки на благосъстояние в рамките на системите за управление на птиците.

"В крайна сметка това може да подобри управлението на отглежданите пилета, като същевременно помага на съвестните потребители да вземат по-информирани решения за покупките си.“

Това изследване е публикувано в списание Royal Society Open Science.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: