Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тръмп: Лидерът на групировката "Ислямска държава“ умря като куче, не спираше да плаче
Автор: Екип Ruse24.bg 17:46 / 27.10.2019Коментари (3)591
©
Лидерът на групировката "Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е бил "убит като куче“ при военно нападение на САЩ в Сирия, съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. 

“Американските военни ликвидираха терорист №1 в света“, заяви Тръмп. Американският президент каза, че лидерът на ИД се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб. "Той беше основателят и лидерът на ИД – най-жестоката и безмилостна терористична организация в света. Много години преследвахме Багдади. Залавянето или убиването на Багдади бе национален приоритет“, добави Тръмп.

Той поясни, че американските специални част са извършили смела атака през нощта и са изпълнили мисията си с "грандиозност“. В операцията участвали хеликоптери, бойни самолети и пехотинци. Терористът се опитал да избяга от американците през система от подземни тунели.

"Багдади умря след като стигна до тунел без изход, хленчеше и плачеше през цялото време“. Американското правителство даваше 25 млн. долара за информация за Багдади.

Терористът и жена му се самовзривили след като американски военни и кучета ги настигнали. Тръмп добави, че голям брой сподвижници на Багдади са били ликвидирани при операцията. Въоръжените сили на САЩ не са дали жертви, като само едно специално обучено куче е било ранено. Багдади бил следен от около две седмици, а атаката срещу него е била отменяна на няколко пъти. 

Президентът на САЩ разкри, че е наблюдавал спецоперацията на живо. "Беше като на кино", заяви той и предложи видеозаписът да бъде направено публично достояние, за да бъдат разубедени последователите на Багдади. ДНК анализ установил самоличността на терориста. Тялото му е обезобразено.

Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и кюрдите за помощта. Русия е оказала помощ при операцията, въпреки че не е знаела каква е нейната цел, отбеляза той.

По-рано се появи информация, че операцията по ликвидирането на Багдади е започнала още преди пет месеца със събирането на разузнавателни данни за точното му местонахождение, написа в Туитър командващият на въоръжените сили на Сирийските демократични сили (СДС) Мазлум Абди.

Досега на няколко пъти е било съобщавано, че Багдади е бил убиван.

Бе съобщено и че иракското разузнаване е предоставило на международната коалиция, оглавявана от САЩ, точните координати на местонахождението на Багдади. Именно това е дало възможност да бъде организирано нападението.

Иракските спецслужби научили къде се намира Багдади след ареста на мъж и жена иракчани, които били от неговия "вътрешен кръг". Двамата дали сведения, благодарение на които било открито тайно място в западната иракска пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението, каза служителят.

В операцията участвали осем американски хеликоптера и два безпилотни самолета. Операцията продължила два часа, като бил извършен и въздушен десант. 

Според иракската агенция ИНА заедно с Багдади е бил ликвидиран и терористът Газван ар Рауи, който оглавявал неговата служба за сигурност, както и няколко иракчани, влизащи в ръководството на "Ислямска държава".

Стана ясно и че Багдади е пристигнал на мястото в Сирия, където според сведения е бил убит при операция на САЩ, около 48 часа по-рано, каза турски представител.

Турската армия е знаела предварително за операцията на САЩ в сирийската провинция Идлиб. От Турция заявиха, че ще продължат да координират действията си на терен със "съответните страни".

Багдади бе главатар на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ). Групировката е обозначена като терористична организация от ООН, ЕС и много държави. През 2014 г. е избран за халиф на ИДИЛ. На 4 октомври 2011 г. Държавният департамент на САЩ обявява награда от 10 милиона долара за информация, която ще подпомогне залавянето на Багдади. На 16 декември 2016 г. наградата е увеличена на 25 милиона долара. Той бе в официалния списък на САЩ с особено опасни терористи. След смъртта на Осама бин Ладен през май 2011 г. Багдади обещава да отмъсти на САЩ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 28.10.2019 г.
0
 
 
Тръмп пак реши да се прави на велик. Как може да има такъв човек , който се радва , че убил няколко човека... А и такава глупост убихме лидера ИД , само бачо ви Дони може да изцепи. ИД сама по-себе си няма лидер , там всеки е лидер и единствения начин прекършиш е да утрепеш всички - което напрактика е невъзможно... Това е когато утрепаха Кенеди, да не би Америка да паднала... Много ме кефи Чопър мрази руснаци , турци , българи....
+1
 
 
"било открито тайно място в западната иракска пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението".. Айде бе.. На тайно място в пустинята имало документи, които казвали къде се крие издирвания. Сериозно?! Да не се окаже пак жив и здрав и след 5-6 месеца нова акция по ликвидирането му!?
-1
 
 
Убит в провинция Идлиб в Сирия. Същия район в който Турция подкрепя групировки държащи района в подчинение.Значи се е крил там.В район ,който Турция "държи"! Майка ви долна ,фесове рязани.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: