Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Върховният командващ на НАТО: Приносът на България към Алианса е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг
Автор: Петя Кузева 12:21 / 07.03.2024Коментари (0)1114
Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение Черноморския регион и Източния фланг. Това каза Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин, който е на посещение в България от днес до 8 март, предаде репортер на "Фокус".

"България и Въоръжените сили на България играят изключителна важна роля", допълни той. "Ако не знаете, ген. Ефтимов вече заема почетната позиция "доайен" на Военния комитет на ниво началници на отбраната в НАТО", допълни той.

Официалната част от посещението на ген. Лавин започна със среща с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов във ведомственото министерство. Във фокуса на разговорите между двамата на четири очи са били въпросите от взаимен интерес, свързани с процеса на отбранителното планиране на Алианса, постигане на оперативна съвместимост, инвестиции в колективната отбраната и в проекти с многонационално и общо финансиране, в които участва България.

"Приемането на бойна група на НАТО и помагането на Украйна е доказателство за ангажираността на България", каза ген. Лавин. "Така, както е важно да сме подготвени за всички предизвикателства, така и е важно да се работи за утрешния ден и бъдещата оперативна среда", подчерта върховният главнокомандващ на Съюзното командване на НАТО.

Според ген. Филип Лавин бойните действия стават все по-сложни и е важно, че във всеки аспект Алианса трябва да е по-ефективен от конкурентите. Според него НАТО е длъжно непрекъснато да се развива и трансформира. Той определи това не като лукс, а необходимост.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО посочи, че двете основни заплахи за Алианса са Русия и тероризма. "НАТО прилага 360 градусов подход и следи заплахите", увери той.

"Изпълняваме няколко решения на Министерския съвет, както е в съответствие с решенията на Народното събрание. Техниката, която изпращаме е в унисон с решенията на Министерския съвет, със съответните класифицирани приложения към тях. Така че всичко, което е поставено като задача, е изпълнено", заяви отсвоя страна адм. Ефтимов, като уточни, че подробностите за това точно какво се изпраща като помощ към Украйна е класифицирана информация.

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин ще посети Военната академия "Г.С. Раковски" и Центъра за изграждане, изследване и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия в София, който е под методическото ръководство на Съюзното командване по трансформацията.

В рамките на визитата си генерал Лавин ще се срещне с президента на Република България Румен Радев, с министър-председателя акад. Николай Денков, с министъра на отбраната Тодор Тагарев и с Комисията по отбрана в Народното събрание, съобщиха от военното ведомство.


Още по темата: общо новини по темата: 42
26.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
23.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: