Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две шествия, народни хора и поднасяне на венци е част от програмата на Разград за Трети март
Автор: Петър Дучев 14:56 / 27.02.2024Коментари (0)1195
© Илюстративна снимка
Две шествия, народни хора и поднасяне на венци и цветя пред няколко паметника в три населени места включва програмата за отбелязване на Трети март в Разград навръх Националния празник.

Първото събитие се организира от Областна администрация-Разград. В 10,00 ч. в неделя, 3 март, от паметника на Христо Ботев в Градския парк тръгва почетно шествие под надслов "Поклон, революционери“. То ще бъде предвождано от Младежкия духов оркестър към ЦПЛР Център за работа с деца.

След музикантите 22-ма ученици от разградски училища ще носят български трибагреник с размери 9 на 4,5 метра. Шествието ще премине по алеите на парка в посока ресторант "Лятно кино“ и ул. "Йордан Чобанов“. Учениците и знамето ще влязат в двора на ОУ“Васил Левски“ като ще спрат за почит пред паметника на Апостола на Свободата. Ще излязат през официалния вход на училището откъм бул. "Княз Борис I“, след което по ул. "Паркова“ и "Дунав“ ще стигнат до площад "Възраждане“ и ще се включат в  общоградското честване на Националния празник.

Присъстващите на площада ще получат знаменца, предоставени на Община Разград от "Демакс Актив“ЕООД.

В началото на тържеството най-новият носител на званието "Почетен гражданин на Разград“ Петранка Дацкова Луканчевска ще издигне националния флаг, докато възпитаник на Школата по поп пеене към ЦПЛР ЦРД ще изпълни Химна на Република България.

Кметът на Община Разград Добрин Добрев ще отправи празнично приветствие към жителите на Разград. Част от традиционните ритуали на площада е и поднасянето на венци и цветя пред двата паметника – Мавзолея-костница и Войнишкия паметник.

На Трети март Община Разград ще се включи в общонационалната инициатива "Пробуждане с хоро“. Това ще стане непосредствено след поднасянето на венци и цветя. На най-дългото хоро, което се организира от "Сдружение Азбукари“ и "Българи за България“, в Разград ще се хванат танцьорите от клубове за народни хора, както и всеки, който има желание да се включи в родолюбивата инициатива.

След края на площадното тържество започва рокерското шествие "Паметта на поколенията“. Тази година мотористите от двата разградски клуба "Лудогорски братя" и "Brothers from hell" ще отдадат почит пред два паметника. Първо ще в 12,00 ч. ще бъдат пред най-новия паметник в Лудогорието – на Апостола на Свободата в Ушинци. На националния празник ще е официалното откриване на паметника, изграден по инициатива на родолюбци от Ушинци.

След отдаване на почит пред този паметник рокерското шествие потегля към паметника в село Езерче, където се е провела най-голямата в района битка от Руско-турската Освободителна война.

Община Разград кани жителите и гостите на Разград на площад "Възраждане" от 11,00 ч. на 3 март да отбележим заедно Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на България от османско владичество!

Част от празничната програма на Община Разград за Националния празник е и инициативата на Регионална библиотека "Проф. Боян Пенев“. Под надслов "Пътят на свободата“ в разградския храм на книгата на 1 март ще бъде подредена витрина с библиотечни материали, посветени на 146 години от Освобождението на България.

Още по темата: общо новини по темата: 59
05.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: