Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Няма риск от преливане на язовирите в област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:16 / 10.02.2012Коментари (0)886
©
Девет са язовирите в близост до населени места в област Русе и за тях няма риск от преливане. Това стана ясно по време на свиканото от областния управител Стефко Бурджиев заседание на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия. На него г-н Бурджиев разпореди кметовете на общини, където се намират язовири без концесионери да създадат организация за наблюдението и изпълнението на всички мерки свързани с тяхната безопасност.

На заседанието на щаба за координация присъстваха ръководители и представители на ОД на МВР, ОУ ПБЗН, Гранична полиция, Областно пътно управление, фирмите за пътно поддържане и почистване, Басейнова дирекция Дунавски район, "Напоителни системи" ЕАД клон Долен Дунав-Русе както и корабособственици. 

Г-н Бурджиев съобщи, че с негова заповед ще бъдат създадени специализирани подгрупи към Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и взаимодействие с националния. Те ще работят по специфични бедствия - снеговалеж, промишлени аварии, земетресения. С новите формирования се цели повишаване на оперативната подготовка и компетентността, както и за ограничаване на използването на ресурси по неподходящи направления. Областният управител разпореди до 20 февруари в областната администрация да бъде изпратена информация, която е необходима за формулиране на функционалните задължения и правилата за работа на участниците в Областния щаб. В резултат на очакваните промени ще бъдат проведени необходимите обучения и тренировки.

Директорът на дирекция "Морска администрация" - Русе капитан далечно плаване Георги Иванов докладва за приетите решения по време на проведените на 1.02 и 2.02 съвещания относно корабоплаването и зимуването на кораби и съоръжения на територията на Русенската акватория. Считано от 12.00 часа на 08.02, корабоплаването е забранено. Относно корабоплаването и зимуването на плавателните съдове, господин Бурджиев разпореди да се проучи възможността да се санкционират корабособствениците, които не са изпълнили разпорежданията и не са прибрали своите кораби и съоръжения и да се уведомят тяхните застрахователи за това неизпълнение. От параходство "Българско речно плаване" изтъкнаха като причина за неизпълнение на това решение липсата на ледоразбивач.

Според директора на "Напоителни системи" клон Русе Михаил Милчев, двата язовира на територията на област Русе имат достатъчно свободен обем. Язовир "Бойка" е напълно замръзнал, но има свободен обем в размер на приблизително 50%. Язовир "Баниска" не е замръзнал и също има достатъчно свободен обем. Въпреки това, г-н Милчев докладва, че е разпоредил увеличаване на изпускания обем с оглед очакваното топене на снега. Започнато е контролирано изпускане и на други язовири с цел подсигуряване на допълнителен обем. 

По думите на г-н Милчев, ситуацията с дигите е различна. Поради съкращенията в дружеството е затруднено извършването на наблюдение. В момента има осигурени надзорници за язовирите, но за дигите не е възможно да бъде установен надзор навсякъде. По тази причина е започната съвместна работа с някои общини за сформиране на надзорни групи. В момента по този начин се извършва наблюдение в Община Ценово и е подсигурена техника, като има готовност за осигуряване на още специализирани машини при необходимост. Има недостиг на чували с пясък, затова такива са били предоставени от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Отчетено беше, че по-проблематични са дигите в Община Иваново, тъй като не са собственост на дружеството, както и част от дунавските диги. 

Г-н Бурджиев разпореди да се създаде организация за подготовка на достатъчно наблюдатели, както и да бъдат попълнени аварийните складове с най-необходимата екипировка до края на месец февруари. Областният управител разпореди още кметовете на общини да определят минимално необходимата техника за справяне с евентуални бедствени ситуации. Ако съответната общината не разполага с достатъчно специализирани машини, да се договори участите на такива на земеделски арендатори или кооперации и това да бъде описано в плана за защита от бедствия в частта му за провеждане на неотложни възстановителни работи при наводнения. Проверка за изпълнението на тези две разпоредби ще бъде извършена на 1 март.

Ксения Шмитц, старши експерт към Районно водно бюро Русе при Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавския район с център Плевен съобщи, че ежедневно се получава информация от общински администрации и търговски дружества, експлоатиращи язовири и съоръжения към тях. Информацията се обработва и данните се подават към Министерството на околната среда и водите. 

Областният управител разпореди до края на февруари да се представи актуален сценарий и решения за обем на изпусканите водни маси от язовирите, прилежащи на вътрешни за Русенска област реки. 

Г-н Бурджиев допълни, че особено внимание трябва да се обърне на язовир "Ястребино" на територията на област Търговище и разпореди да се проведе среща с участието на отговорни представители от областните администрации на Габрово и Велико Търново, на "Напоителни системи" и Басейновите дирекции с териториален обхват на тези области с цел обсъждане на проблемите, произтичащи от състоянието на водните стопански обекти и за водните количества, които следва да се изпуснат от тях с цел създаване на достатъчни ретензионни обеми разположени по поречието на реките в тези области. Срокът за изпълнение е следващата сряда.

Още по темата: общо новини по темата: 58
25.04.2012 »
30.03.2012 »
25.03.2012 »
17.03.2012 »
13.03.2012 »
10.03.2012 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лято 2024
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: