Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Отбелязваме празника на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 07:05 / 06.05.2010Коментари (0)1815
© Ruse24.bg
Наситена и разнообразна е програмата за днешния ден, когато русенци празнуват празника на града.

От 9 часа в храм "Св. Георги" е Празничната Света литургия, която ще отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополи Неофит.

Традиционното литийно шествие с частицата от мощите на Св. Георги ще тръгне в 11.30 часа от Паметника на Свободата. Водено от митрополит Неофит и Общинския духов оркестър, то ще отведе гражданите пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където с Тържествена церемония, която ще започне в 12 часа, ще бъде почетен Денят на храбростта и българската армия.

Тържествено слово ще произнесе областният управител Пламен Стоилов. НВПр. Русенски Митрополит ще отслужи молебен в чест на официалния празник на Република България и празника на Русе. Държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации и граждани ще поднесат цветя пред паметника. Водещ на церемонията е актьорът Венцислав Петков.

Две програми, организирани от Общинския детски център за култура и изкуство, ще забавляват русенските деца в празничния ден. В 11.30 в Сладоледения салон на ул. "Борисова" ще започне Детско утро, а в 12 часа на площада пред Общината в специално подготвен Празничен концерт ще се представят изпълнители и състави от ОбДЦКИ.

От 16 часа в Катедрален храм "Света Троица" е концертът на църковния хор от Букурещ "Nihil Sine Deo" ("Нищо без Бог") Хорът, чието име в превод от латински е "Нищо без Бог", е създаден през 2008 г. по инициатива на семейство Роксана и Думитру Джеорджеску-Чукля. По своята същност той е частен хор с мениджъри самото семейство Чукля. Във формацията взимат дейно участие както дипломирани студенти от консерваторията, така и настоящи. Негов диригент е баритонът Емил Матей, който има широка артистична изява на европейската сцена.

Началото на хора е свързано с бившата българска църква в Букурещ "Св. пророк Илия". С помощта на о. Петър Тотев той участваше във всяка неделна литургия за слава Божия. Репертоарът на формацията е богат: музика сакра, опера, фолклорни преработки и модерна музика. В младата си артистична биография хорът вече има концерти както в Румъния, така и в България, Франция и Италия.

От 20 часа на площада пред Общината е концертът на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Специален гост в неговата програма е известният джаз и поп изпълнител Васил Петров. При лошо време концертът ще се състои в Доходното здание.

Още по темата: общо новини по темата: 7
06.05.2010 »
05.05.2010 »
04.05.2010 »
04.05.2010 »
04.05.2010 »
28.04.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: