Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Пламен Нунев се срещна с живущи в пропадащи къщи на ул. "Николаевска"
Автор: Екип Ruse24.bg 11:26 / 24.08.2009Коментари (0)775
©
На 26 август по обед в кабинета на кмета на община Русе Божидар Йотов ще се проведе среща между него и гражданите от потъващите къщи и джамия на ул. "Николаевска". Предстои емоционална дискусия предвид факта, че 6 месеца община Русе бави издаването на констативни протоколи за случилото се в района потъване на частни жилищни сгради и втората джамия в града - паметник на културата /сега запечатана и неизползваема/.

Всъщност всичко започва в началото на годината /малко след националния празник 3-и март/, когато спукан водопровод на ВиК - Русе предизвиква бърз процес на улягане на земни маси и построените върху тях сгради в района. Предприети са мерки по проучване процеса, геологически изследвания след сондажи, укрепване на зданията с метални профили отвън за близо 160 000 лева. Други 300 000 лева са отпуснати за асфалтиране и ремонт на тротоарите. В същото време бившият общински съветник Б. Балканджиева, която е работила в община Русе точно в областта на строителството, е силен изразител на волята на хората там. Тя е и най-компетентна сред засегнатите, за да вземе отношение по темата пред народния представител от 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, който вчера следобед се срещна с живущите в къщите и мюфтията.

При разговора с хората Нунев оповести, че са факт 2 проекта. Единият е за въпросните 300 000 лева за ремонт на уличната мрежа в сегашния и вид. В същото време водопроводът е изнесен отвън по тротоара, а тръбите за канализация с оранжев цвят така и не са свързани с къщите. Опасенията на хората там са, че през зимата ще замръзнат. Движението сега е спряно, но при пускането му ще продължи събарянето на къщите. За да се увери със собствените си очи какви са пораженията г-н Нунев обиколи етажи в сградите и бе потресен от видяното. Буквално всеки ден обитателите на къщите рискуват да загинат, но няма къде да отидат. Някои плащат за квартира докато къщите им пустеят. Други на собствен риск живеят в тях.

Другият проект е за 1 950 000 лева и включва укрепване с пилоти на пътя пред къщите във вертикала, подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, трамбоване, ремонт на пътния участък. Но без ремонт на къщите, които са частна собственост и държавата няма правно основание да даде пари за тях. В същото време те продължават да се деформират бавно. Вариант за собствениците е да съдят ВиК за причинените вреди и чрез исковете си да обосноват претенцията за възстановяването им. Така евентуално биха получили пари. Процедурата обаче е трудна и дълга през 3-те инстанции. Някои от тях са загубили вяра в община Русе, тъй като не им дава констативни протоколи за причинените вреди, за да потърсят средства поне от застрахователите. Последните сега не искат да дадат и стотинка без надлежен документ.

Освен личен ангажимент да направи всичко възможно за бързото раздвижване на съответните отговорни за решаване на проблема, г-н Нунев декларира и други вече сторени неща. Проведена е среща с министъра на регионалното развитие и негов заместник, като са им дадени съответните документи, описващи проблема и извънредната ситуация. Решението ще се търси бързо и до зимния период въпреки пасива от 70 милиона лева в МРРБ. Тази седмица представител на община Русе ще бъде повикан при министъра за докладване положението към момента. След още 1 седмица в Русе пристига зам.-министър на регионалното развитие, за да огледа на място района.

Още по темата: общо новини по темата: 15
20.07.2010 »
11.12.2009 »
23.11.2009 »
12.10.2009 »
18.09.2009 »
04.09.2009 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: