Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Работна експертна група изготви становище за запазване статута на ОФД - Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:50 / 19.07.2010Коментари (0)1113
© Ruse24.bg
Избраната на извънредното заседание на Председателския съвет петчленна работна група от общински съветници и експерти от Община Русе финализира работата си по изготвянето на становище за запазване статута на ОФД-Русе, научи Ruse24.bg. Комисията, която заседава в събота, бе в състав: Володя Кенарев - зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Русе; Владислав Атанасов - председател на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общински съвет - Русе; Мариян Савов - общински съветник; Ива Чавдарова - началник отдел "Култура" в Община Русе; Найден Тодоров - гл. директор на ОФД-Русе.

Ruse24.bg публикува становището за проекта на МС за преобразуване на държавни културни институти и запазване статута и марката "Русенска филхармония" и "Русенска опера" без съкращения:

Проектът за реформа на Министерството на културата в областта на сценичните изкуства предвижда преобразуване на Русенското оперно-филхармонично дружество в Държавна опера - Русе с предмет на дейност "създаване и разпространение на спектакли в областта на оперното изкуство".

Новата структура заличава нормативно досегашната филхармонична дейност на дружеството, лишава града и региона от пълноценен симфоничен оркестър, застрашава сериозно качеството и репертоарната рамка на спектакловата дейност, като поставя изобщо под съмнение реалния икономически и художествен ефект от реформата за Русе и региона.

В настоящия момент оркестровият (филхармоничен) състав на Оперно-филхармоничното дружество в Русе обслужва изключително успешно (при минимална за подобен род състави численост) нормираните по статут дейности на дружеството - концертна (симфонична) и спектаклова (музикално-сценична). Приложеният към настоящото становище кратък анализ на състоянието на дружеството показва количествени резултати, които го нареждат сред водещите в страната оперно-филхармонични дружества. Нещо повече, Русенското оперно-филхармонично дружество със своите основни състави Русенска филхармония и Русенска опера е най-голямата и единствена по рода си формация в региона на почти цяла Северна България.

Считаме, че при тези дадености, по-разумният вариант е да се върви не към лимитиране и свиване на дейности, а към използване на наличния институционален ресурс за разширяване на концертната и спектаклова дейност на института извън седалището му и покриване на един широк в териториално отношение регион. Русенското оперно-филхармонично дружество притежава необходимия капацитет да обслужва при определени условия с качествен и разнообразен музикален продукт почти цяла Северна България, като компенсира по този начин съществуващия и в настоящия момент остър дефицит в областта на музикално-сценичните жанрове в редица от по-малките културни центрове като Силистра, Свищов, Габрово, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, В. Търново и др.

Подобен подход ще оптимизира реално и ще осмисли по един адекватен на европейската практика начин дейността на ОФД - Русе, и не на последно място, ще доведе до повишаване на ефективността и качеството на музикалния продукт.

На основание на гореизложеното и като имаме предвид особеностите на регионалния контекст и наличните институционални ресурси в нашия град предлагаме:
1. Да бъде запазен статутът на съществуващите в настоящия момент дейности в рамките на Русенското оперно-филхармонично дружество - Русенска филхармония и Русенска опера, с минимална численост от 250 бр., включваща филхармоничен оркестър, хор, балет, ателиета и сценични служби.
2. В предмета на дейност на новото административно формирование да бъде вписано като държавна задача задължение за опериране в широк регион, извън рамките на седалището.


Още по темата: общо новини по темата: 9
28.07.2010 »
27.07.2010 »
23.07.2010 »
21.07.2010 »
21.07.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: