Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Що е то "зелена вълна" и ще я има ли в Русе?
Автор: Екип Ruse24.bg 09:16 / 04.05.2010Коментари (0)1051
© Ruse24.bg
Така наречената „Зелена вълна" е система, при която поредица от няколко светофара са координирани така, че да създадат условия за непрекъснато движение на автомобилния поток в продължение на няколко кръстовища в едно основно направление.

Това, при определена скорост на движение, която в повечето случаи е малко по-ниска от максимално разрешената в населено място, позволява по-висока пропускателна способност на пътните артерии, намалява шума и консумацията на енергия, и т.н. Да не говорим за спестените нерви на водачите, а и не само на тях.

От няколко години задръстванията по основните пътни артерии на Русе са доста сериозни. Естествено, най-големи те са на т.н. „регулирани" със светофарни уредби кръстовища. Слава Богу, все още са далеч от тези в София и в Букурещ, но едва ли има водач, който поне веднъж дневно да не е попадал в ситуация да „благослови" нежната част от родата на някой от общинските шефове за „удобствата" от регулираното движение.

На практика по нито една от основните пътни артерии на Русе такъв „дзвер" като „зелена вълна" няма. Експеримент показа, че при движение със скорост 40- 45 км. по бул. „Липник" задължително хващаш червената светлина на всичките 5 светофара - т.е., ако иска да си осигури непрекъснато движение, без да изчаква на кръстовищата, водачът трябва да се движи със скорост, по-висока от разрешената, т.е. да наруши Закона за движение по пътищата. Идентично е положението по булевардите „Цар Освободител" и „Христо Ботев", по ул. „Борисова", по които е основната част от трафика в града.

В рамките на структурата на общинската администрация по регламент има изградена комисия по безопасност на движението като специализиран помощен орган на Общината за формиране на общинската политика по безопасността на движението по пътищата и съгласуване в общински мащаб на дейностите по ограничаване на пътнотранспортните произшествия и последиците от тях. Ръководи се от заместник кмета Орлин Лазаров. Досега обаче не се е чуло нито веднъж комисията да е обсъждала въвеждането на „зелена вълна". Вероятно за експертите в нея въпросът не стои на дневен ред.

По спомени на стари русенци, преди години светофарите по част от улиците в Русе са били настроени на зелена вълна. Преди 15-ина години обаче системата, която я поддържала дефектирала и до ден днешен дефектът не е отстранен.

Източник: ruse-news.com







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: