Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Среща на възрастните доброволци на БЧК се проведе в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:25 / 18.10.2010Коментари (0)965
©
В края на миналата седмица Русе беше домакин на Национална среща на възрастни доброволци на БЧК. На 14 и 15 октомври, в Дунавския град пристигнаха възрастни хора от Гоце Делчев, Пловдив, Мездра, Велико Търново, Габрово, Попово, Ветово, за да разговарят за тяхното място в обществото, за тяхната помощ за обществото, за изграждането на положителен образ на възрастните хора в обществото. Те дискутираха емоционално идеи, проблеми и предложения за решения.

Срещата, протекла в два дни, беше организирана от Областния съвет на БЧК Русе, с подкрепата на Националния съвет на БЧК. Тя е като продължение на един проект, подкрепен от Швейцарския червен кръст, за "Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права", приключил преди година и половина, но събрал и мотивирал за участие в създаването на гражданска общност на възрастните хора, обединена от идеите за взаимопомощ, хуманност и солидарност, независимо от трудностите на времето.

Официалната дискусията се проведе на 15 октомври в Конферентната зала на хотел "Рига", със заглавие "Платформа на НС на БЧК за работа с възрастните хора - една година по-късно". Гост беше Заместник-кметът по хуманитарни дейности Русе, Володя Кенарев.

Участниците от различните градове разказаха за работата на своите клубове; накратко представиха свои проекти, в различни области; споделиха своя опит: работа с деца, лишени от родителска грижа; с хора от домове за възрастни хора; проекти за разпространение на знанията, уменията и навиците на възрастните хора; семинари за разясняване правата на възрастните хора; запознаване на малки деца с домашните дейности - готвене, ръкоделстване, организиране на уроци по родолюбие с младежи и девойки; организиране на литературни и музикални програми; припомняне на позабравени български обичаи; организиране на курсове по компютри за възрастни хора; ангажиране на възрастни хора като социални асистенти и домашни помощници на самотни възрастни хора.

Участниците в срещата написаха обръщение-благодарност до Швейцарския червен кръст. Те обявиха резултата от проекта: утвърждаване положителния образ на възрастните хора в обществото и подкрепа на солидарността между поколенията в условията на дефицит от морални ценности; стимулиране на обществото да зачита правата на възрастните хора и да ги мотивира така, че те също да ги отстояват в тяхното трудно и самотно ежедневие. С уверение, че проектът има своя живот, бъдеще и последователи.

До секретариата на НС на БЧК София доброволците ще изпратят няколко предложения: да изисква от министерството на труда и социалната политика Европейска програма за развитие на човешките ресурси, да се ангажира с възможности за решаване на проблемите: намаляващите доходи, ограничаване достъпа до качествено здравеопазване, намаляване възможностите за ползване на социални услуги от възрастните хора; ограничен брой на пенсионерските клубове, липса на внимание и подкрепа към доброволческата дейност в общността на възрастните хора от страна на държавата. Във връзка с насърчаване възможностите на възрастните хора за учене през целия живот, да се организира кампания за предоставяне на излезли от употреба компютри в пенсионерските клубове, старчески домове и други места за социални контакти. НС на БЧК да се ангажира и със система за поддържане на връзки между дружества на БЧК, с преобладаващ състав от възрастни хора, за да се обменят идеи, опит и знания и обединяват в партньорска мрежа в отстояване на правата им.

Срещата закри Председателят на БЧК Русе д-р Руденко Йорданов с припомнянето, че това, което днешните млади не харесват е оставено от техните баби и дядовци и, че то може да бъде облагородено. Възрастните хора призова да вярват, защото вярата взаимно се стимулира.

От "Рига" възрастните доброволци се отправиха към музея на градския бит, още веднъж добили самочувствие, че проекта им е дал увереност, самостоятелност при вземане на решения, които ги касаят. Срещата в град Русе доказва, че сами могат да се организират, събирайки се от различни краища на страната да споделят опит и идеи, които осъществяват, в атмосферата на едно приятелство, неподвластно на ограниченията, които винаги има за всеки един.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: