Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В САЩ: Случаите на COVID-19 растат при отворени ресторанти
Автор: Екип Ruse24.bg 12:34 / 08.03.2021Коментари (0)751
©
Отварянето на ресторантите и отмяната на задължителните маски са свързани с повишение на случаите на COVID-19, предупредиха изследователи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. "Ню Йорк Таймс" публикува заключения от наблюденията им в различни щати по повод решението на Тексас и Мисисипи да отменят изискването да се носят маски.

В районите, където бяха отворени ресторантите, се наблюдава увеличение на броя на новите случаи около шест седмици по-късно, а смъртността се увеличава около 2 месеца по-късно. Изследването не установява причинно-следствена връзка между двете, но резултатите от него се покриват с други, които показват, че носенето на маски намалява разпространението на заразата и че затворените пространства са рисково място за заразяване заради аерозолите, които могат да се задържат във въздуха и с които се пренася вирусът, посочва изданието, цитирани от "Segabg.com". 

"Когато се носят маски, наблюдаваме намаление на случаите и смъртността. Когато ресторантите са отворени, има увеличение в броя на случаите и на починалите", казва Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол на заболяванията. "Затова препоръчваме мерки в тази посока, особено когато сме в плато с висока заболевамеост", допълва тя.

В петък Националната ресторантьорска асоциация на САЩ, която представлява 1 млн. ресторанти и заведения, критикува изследването на центъра и го обяви за "необоснована атака срещу най-засегнатия сектор в пандемията". Асоциацията изтъква, че авторите на проучването не са наблюдавали други фактори извън отворените ресторанти, които биха могли също да допринесат за ръст на заболеваемостта - например заразяване на работното място и пр.

"Ако се установи, че когато има ръст в продажбите на сладолед, се увеличават и нападенията от акула, това няма да означава, че сладоледът причинява нападенията от акула", посочва асоциацията в изявление. Оттам критикуват авторите на изследването и за това, че не са измерили доколко мерките се спазват, освен това не са откроили разликата между храненето на открито и на закрито. "Безотговорно е да се стоварва цялата вина за разпространението на COVID-19 върху една единствена индустрия", заявяват ресторантьорите.

В САЩ случаите и жертвите започнаха на много места да намаляват, поради което местните власти започнаха да отпускат ограниченията. Наскоро в Ню Йорк бе разрешено ограничено посещение на ресторантите. В четвъртък губернаторът на Кънектикът обяви, че по-късно този месец ще бъдат отменени ограниченията в капацитета за ресторанти, фитнеси и офиси. И на двете места маските все още са задължителни.

Колкото и бизнесът да оспорва заключенията на центъра, учените не са изненадани от тях. "Изследването не ни изненадва - казва Джоузеф Алън, професор от института по обществено здраве на Харвард. - Изненадващо е, че някои щати решават да игнорират данните и да отварят твърде бързо, премахвайки изискванията за носене на маски и отваряйки ресторантите".

Според други учени, новите данни потвърждават отдавна известното, че вирусът се разпространява главно по въздушен път, че физическата дистанция може да не е достатъчна за предотвратяване на заразяването в някои ситуации и че маските поне частично блокират пренасяните по въздуха вирусни частици. Здравните съветници на президента Джо Байдън смятат, че не е сега моментът да се разхлабват ограничения. В четвъртък среднодневният брой нови случаи остава 62 924. В сравнение с две седмици по-рано се отчита намаление от 14%, но все пак новите случаи остават близо до пиковите стойности от миналото лято. Въпреки че смъртността намалява, отчасти благодарение на ваксинационната кампания в старческите домове, все още е нормално да се регистрират по 2000 починали на денонощие.

В сряда Джо Байдън обяви решението на губернаторите на Тексас и Мисисипи да свалят задължителните маски и да отворят без ограничения за "голяма грешка", която отразява "неандерталско мислене".

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: