Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
"Янсен" и "Астра Зенека" имали 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 07.01.2022Коментари (0)870
©
Колко силна ще бъде вълната от Омикрон и как българите ще преминат през нея?

"Все още масовите случаи у нас не са от Омикрон, а от Делта варианта. Все още няма място за паника. Анализираме няколкостотин съмнителни проби, които ще обявим в началото на другата седмица", заяви в студиото на "Bulgaria On Air" доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ.

По думите му, ако съдим по опита на другите държави, то в края на януари и началото на февруари може да очакваме рязко нарастване на случаите на коронавирус заради Омикрон. 

"Доказано е, че Омикрон се кара по-леко. Двете дози с Pfizer, Moderna и AstraZeneca почти не пазят от повторно заразяване. Janssen и AstraZeneca имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон. Pfizer има 30% ефективност с 2 дози, а бустерът има 75%. Може да очакваме от 5 до 10 хил. случая дневно. Зависи как населението ще подходи към ваксинацията", обясни доц. Иванов.

Запитан защо хора с бустерна доза също се разболяват, той отговори, че все oще остава процент от населението, податливи на заразяване след трета доза, но няма случаи, които да стигат до болница. 

"Най-висок имунитет имат хората, които са преболедували Ковид-19 и са с пълен ваксинационен статус. Те имат почти 95% защита срещу Омикрон. Ако антителата ни са продуцирани от ваксини, то тогава не може да считаме, че сме защитени. Само от преболедуване също не е достатъчно висок имунитетът. Важно е да се направи ваксина след преболедуване", подчерта доц. Иванов.

Появиха се твърдения на китайски учени, че Омикрон се е появил от умишлено заразена мишка. Според експерта има такива случаи с други вируси, при които животното играе роля на еволюционно стъпало за вируса.  

"Факт е, че най-близко родствените вируси до Омикрон са циркулирали в Южна Африка поне година преди този вирус. Би могло на локално ниво да е циркулирал в животните. Ковид-19 едва ли ще изчезне скоро, защото е доста разпространен в животинската популация. Постоянно ще има трансмисия от животни към хора. В някакъв момент вирусът ще стане ендемичен - ще има отделни региони, в които ще се наблюдава по-често", изтъкна доц. Иванов. 

По думите му очакваните хапчета може доста бързо да повлияят разпространението на вируса, но в началото ще бъдат много скъпи. Доц. Иванов отбеляза, че е важно терапията да започне в първите 3 дни. "Ремдесивирът" пък продължава да бъде ефективен. 

"Повечето от разработените антитела нямат голяма ефективност срещу Омикрон. Дизайнът е към участък, който вече е мутирал. Назалните ваксини още са в много ранен стадий. Биха били много ефективни, ако увеличават имунитета в лигавицата" ,каза още гостът на Ганиела Ангелова.

"В България смъртността и хоспитализацията бяха на много високо ниво и преди пандемията. Тютюнопушенето е 30%, алкохолизмът е и той горе-долу толкова. Това са фактори, които играят огромна роля за смъртността и хоспитализацията. Българинът стига до лекар в много краен етап", завърши доц. Иванов.

Още по темата: общо новини по темата: 11879
22.04.2024 »
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: