Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военен преподава в окопите по телефона на студентите си
Автор: Екип Ruse24.bg 11:18 / 08.05.2022Коментари (0)590
©
Една снимка обиколи целия свят вчера. На нея военен преподава в окопите по телефона на студентите си. Военният е професор от университета в Ужгород.

"Преподавател съм в държавния университет Ужгород. Преподавам във факултет по обществени науки - философия и социология и във факултет по Туризъм на около 2000 студенти. Аз съм баща на 4 деца - две момичета и две момчета, на 46 години съм и съм женен, но семейството ми живее в Западна Украйна. Там ситуацията е нормална, но има изключително много бежанци от Източна Украйна“, проф. Федир Шандор.

А вие сега къде се намирате, каква е ситуацията при вас?

Намирам се в Донецка област и тук ситуацията е такава, че всеки ден се стреля, има мини, бомби, ракети.

Как се преподава по време на война?

Всеки понеделник и всеки вторник имам лекции. А когато започна война, отидох на фронта и трябваше да продължа да преподавам. Чета лекции, без да спирам, без почивка. Един от приятелите, с които сме на фронта, ме заснел и така снимката ми се появи в интернет. Преподавам много специфична, трудна дисциплина и затова нямаше как да ме заменят. Затова си оставих лекциите – три в понеделник и три във вторник. В мен имам телефон, имам и конспекта с лекциите и така продължавам да преподавам, тоест всичко си е нормално.

Как на човек му минава?

Да живееш по време на война и да водиш лекции, когато падат бомбите, са две различни неща. Вече 27 години преподавам на студентите. Ние воюваме, не за да излезем след войната някаква оглупяваща нация, а за да бъде образована, европейска нация с култура. Виждаме, че от другата страна са тези, които  унищожават детски домове, театри, университети. Само необразован човек може да атакува Чернобил. Та той не разбира, че това е опасно за самия него. Само необразован човек може да причини на себе си нещо подобно. Вярвам, че хора без образование по-лесно убиват други хора. А хората, които слушат лекциите имат културата да уважават човешкия живот. Затова, мисля, че да прекратя лекциите е да бъда на страната на руснаците, а като ги продължавам – съм не само украинец, но и европеец.

В Харковския университет са неговите колеги: "Там са моите близки приятели. Там една от студентките умря, което за мен е много лично, болно ми е за тази трагедия. Там бяха убити учени, които са измисляли военна техника, ракети и това е доказателство, че войната е нелогична и абсолютно безсмислена. На 23 февруари имахме конференция, на нея казах, че е невъзможно да има война, защото в нея няма никаква логика. Но тя започна. Затова, за да има логика, аз преподавам. За да има нормалност. И такива като мен има много. Аз съм на фронта, за да защитавам земята си. Ще ви го кажа така -  много български учени, образовани хора са напуснали училищата и университетите, за да защитават земята си от Османската империя. Аз правя това, което направиха българите 100 години назад. Моята земя, моето семейство, и моите приятели- това ми дава сили. Войната е страшна наистина е страшна, но я има. И смятам, че трябва бързо да спре, защото икономиката, науката обичат тишината", разказва още той пред bTV.

Още по темата: общо новини по темата: 3219
15.05.2024 »
14.05.2024 »
04.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/537 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: