Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Дунав Еконт Експрес спечели Купата на България
Автор: Екип Ruse24.bg 09:59 / 27.01.2010Коментари (3)2877
© bulgarianbasket.com
Отборът на Дунав Еконт спечели за първи път в своята история купата на страната по баскетбол, носеща името Купа Леденика - България за сезон 2009/10. Това стана факт след категоричната победа на русенки срещу досегашния носител Монтана 2003 със 108-65. След две втори места през предишните два сезона дойде и моментът, в който момичетата от Русе се поздравиха с първите си златни медали в историята на този турнир.

Мачът започна с бърза тройка на русенки, последвана от нови две точки след грешка в ответната атака на Монтана 2003. Това доведе до резултат от 5-0 в началните 2 минути. Момичетата на Славко Димитров започнаха много несигурно, може би повлияни от важността на мача или трудния полуфинал, изигран предния ден. Това доведе до нова серия от 12-0 за Дунав Еконт, която увеличи преднината му на цели 17 точки срещу нула отбелязани от шампиона. В следващите минути последва „раздвижване" от страна на Агнеса Дойчинова и компания, които отговориха със своя серия от 13-0. Така ситуацията стана поне за миг по-равностойна при 17-13. Последваха обаче тройка и две контраатаки за Дунав, чиито състезателки по този начин си възвърнаха двуцифрената преднина - 25-13. В играта на отбора на Монтана още от началото определено се усещаше липсата на една от основните състезателки - Ивелина Вранчева, която получи контузия в предишния мач и не бе на линия за този финал. До края на частта Дунав успя да увеличи разликата си и даде заявка за лесна победа - 34-18 след 10 минути игра.

В началото на втората четвърт и двата отбора бяха много активни, търсеха топката и темпото беше доста високо. Русенки обаче продължаваха да увеличават преднината си, а противникът не можеше да спре атаките им. Така в средата на частта дойде моментът, в който разликата в полза на Дунав Еконт премина 20-точковата граница - 48-27. Последва добра серия за Монтана 2003, която намали за кратко дефицита, но в минутите до почивката състезателките на Георги Божков реализираха безответни тройка и три коша. Това им осигури спокойствие за второто полувреме на мача, а резултатът от първите две части - 63-37 бе оформен от кош със сирената на Надежда Симеонова от Монтана 2003. През това първо полувреме цели 4 състезателки от Русе имаха двуцифрен актив. Най-активни бяха Наталия Топалова с 13 и съименничката й Наталия Ануфриенка бе с 12. За Монтана 2003 пък както обикновено Агнеса Дойчинова и Зоя Станоева бяха основните действащи лица, но за момента старанието им не бе достатъчно за противопоставяне на силния противник. Голямата разлика дойде от броя грешки за двата отбора - 14 за Монтана 2003 и едва 3 за Дунав Еконт през първото полувреме.

След почивката русенки започнаха с два бързи коша, които направиха преднината им 30 точки. Тук стана ясно, че мачът ще се доиграва и нищо по-съществено няма да се случи до неговия край. Дунав Еконт направи аванса си 40 точки точно 3 минути и 27 секунди преди края на третата част. Така и завърши тази трета десетка - 89-49 след като състезателките на Монтана 2003 проведоха няколко успешни атаки в самия й край. За съжаление на Славко Димитров и всички фенове на отбора липсваше духа, с който момичетата от Монтана спечелиха миналогодишната си титла в този турнир и вчерашния полуфинал.

През последната четвърт мачът бе доигран от резервните състезателки на отборите, а нищо съществено не можеше да се случи на терена. Темпото спадна много, а крайният резултат 108-65 само узакони златните медали за състезателките на Георги Божков.

За новите носителки на купата най-резултатна бе Даниъл Бъргин, която завърши с дабъл дабъл от 21 точки и 12 борби. Двуцифрен актив в два показателя постигна и Наталия Ануфриенка - 18 точки и 12 асистенции. 16 добави Даниела Петева, а при анкетата сред треньорите за най-добър състезател на Финалната четворка бе отличена Наталия Топалова от състава на триумфиращия тим.

За Монтана 2003 с 18 точки и 7 борби се отчете Агнеса Дойчинова. Със 17 и 7 асистенции завърши Зоя Станоева, а Румяна Николовска добави 10.

Така завърши турнирът за Купа Леденика - България за сезон 2009/10, крайната равносметка от който е: Дунав Еконт - първо място, Монтана 2003 - второ място и Лукойл Нефтохимик - трето място.

Отборите продължават мачовете си от редовния сезон на Националната баскетболна лига при жените още в събота, на 30-ти януари. В 17.00 часа на този ден новите шампионки ще посрещнат Миньор от Перник, а Монтана 2003 ще бъде домакин на столичния Славия. Дербито обаче ще бъде в Бургас, където Лукойл Нефтохимик играе с Берое 07 в мач-повторение на този за бронзовите медали в турнира.

Източник: bulgarianbasket.com
Още по темата: общо новини по темата: 4
29.01.2010
28.01.2010
26.01.2010
25.01.2010






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на cherniq
премахни филтъра

+1
 
 
искам да попитам тази псевдоводеща Матакиева какво значи голяма разлика в класите?ами нали все пак се играе финал и се предполага че отборите стигнали до там са що годе равностойни.нали монтана на полуфинала би лукойл.това да не е стрийт баскет.ще плачем цял мач за шепа куци кокошки дето отдавна са си изпели песента.ама така е истината боли.на монтана им лъсна тъмната страна и паднаха с 50 точки.факт.и до утре да ни убеждават кои какъв е Дунав е номер едно в момента и некои хора требва да се примирят с този факт!!БРАВО ДУНАВ.ПОЛКОН И БЛАГОДАРНОСТИ НА ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ЗА БЛАГОТО НА КЛУБА!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: