Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (2)
Футболистът на Алавес Даниел Любомиров: Бих искал някой ден да играя за Барселона
Автор: Екип Ruse24.bg 17:36 / 17.02.2023Коментари (0)439
© Даниел Любомиров
Футболният младежки национал Даниел Любомиров, който играе за испанския Алавес, пред Георги Куситасев, за предаването "Спортът във Фокус" на радио "Фокус".  

Здравей, Даниеле. Ти си част от младата генерация в родния футбол. Разкажи на нашите слушатели как, кога и къде започна твоята футболна кариера?

Започнах в Испания моята футболна кариера. На 5 години почнах в един отбор от Памплона, в Навара - Испания,. Казваше се Сан Хорхе и там бях 3 години и ме забелязаха от Чантрея, пак един отбор от Памплона, но филиал на Атлетик Билбао, и преминах в този клуб. Там бях 9 години, и тази година първо ме привлякоха тук в Алавес и тази е първата ми година тук в Алавес. 

А ти си роден и израснал в Испания?

Не, аз съм роден в България, в Гоце Делчев, и дойдох с нашите тук, в Испания, когато бях на 2 години. Преминахме тук в Испания и така.

И оттогава си живееш и тренираш там? Така ли? 

Да, така е. 

Играеш на поста нападател, нали така?

Да, централен нападател.

Добре. Неминуемо идва въпросът спомняш ли си първия си гол в кариерата ти и с фланелката на кой отбор беше и срещу кого, разбира се?

Първият ми гол беше с отбора на Сан Хорхе с един друг тим, който се казваше Рочапея и беше футбол в зала, не беше игрище. Почнах футбол в зала. И беше едно подаване и сам срещу вратаря и с левия крак вкарах в десния горен ъгъл.

До миналото лято се състезаваше, както и ти каза, за испанския Унион Депортива Чантрея в Памплона. Какво беше нивото в този отбор?

9 години играх в този отбор. Там нивото е доста високо. Лани се състезавах в Дивизион дел Нор, същото ниво, което се състезавам тази година. И там също има добри професионалисти. Но тази година като преминах в Алавес има доста разлика – хората, които са в клуба, нещата, които ти обясняват в отбора, много различни от преди.

Ти казваш, че си преминал през последната година в Алавес, където играеш в отбора до 19 години. Как се чувстваш в клуба и как се чувстваш в първия ти сезон в отбора като мачове, асистенции и попадения?

Чувствам се доста добре тази година. Хората, които работят в клуба ми помагат да се адаптирам най-бързо. Тази година засега има 7 гола и 4 асистенции. Доста добре тази година. В минутите, в които играя, се опитвам да го направя най-хубаво, което мога, за да мога следващата година да ме качат във втория отбор. Също много ми харесва как се провеждат тренировките, как ми обясняват тези неща, които не мога да правя добре, и много съм щастлив да съм тук.

На общежитие ли си във Витория и какъв е животът в "Страната на баските" ?

Да, на общежитие съм, казва се резиденция Алавес Баскония. Тук сме тези момчета, които не сме от града Витория. И е много хубаво тук, защото ни е организирано всичко, имаме превоз за тренировки, за мачове. Също си имаме нутриционист, който отговаря за нашето хранене. Всичко е много хубаво тук. Също уча в университета. Сутрините ходя на университета, следобед ходя на тренировки. Някой път имаме двойни тренировки и също имам един път в седмицата тренировка с отбора и след това индивидуална тренировка за нападателите. И някой път ходя да тренирам сутрините с втория отбор.

С втория отбор на ФК Алавес ли тренираш?

Да, с втория отбор.

Ти си едва вторият футболист в тима до 19 години, който е чужденец, нали така? Другият е украинският вратар Олександър Косарев.

Да, така.

Още си на 18 години. Какво очакваш да ти се случи в професионален план? Караш първата си година в Алавес, но мислиш ли да се наложиш в първия отбор при мъжете? Попадал ли си вече в полезрението на треньора на мъжкия тим Луис Гарсия?

Моята мечта е тук да се развия много, да се подобрявам всеки ден, и дано някой ден да мога да стигна и до първия отбор, да дебютирам на стадиона. Засега още не съм произвел тренировка с първия отбор, но от отбора много вярват в мен и в моите качества, и още като дойдох това (миналото) лято, направих преди сезона с втория отбор приятелски мачове. И мисля, че тук имат доверие в мен, и аз работя много здраво. И дано някой ден да стигна до първия отбор и да направя дебют.

Правят ли ти силно впечатление някои от футболистите в първия отбор на Алавес, мъжкия говоря?

Най-много впечатление ми прави Мигел де ла Фуенте, нападателят № 9, играта му с гръб към вратата е много добра. Въпреки че не е много висок, но знае много как да се позиционира, да спечели двубоите, също има добра техника и знае как да се движи, за да може да попада в голови положения. Сега дойде в отбора Асиер Виялибре и направи дебют с 2 гола за 30 минути и много ме впечатлениха неговите движения, за да се освободи от противниковия защитник и как всяко положение го прави гол.

В кръга на шегата, ако влезеш в първия отбор на Алавес, би ли си пуснал брада като него, като Асиер Виялиб
ре?


Не, не бих си пуснал брада като него, не ми харесва.

Мислиш ли, че Алавес имат сили тази година да се върнат в Ла Лига?

Мисля, че да. Като дойде Луис Гарсия мисля, че отборът, въпреки ситуацията на отбора след изпадане не беше много добра, но малко по-малко отборът започна да играе добре, и новият треньор вярва много в играчите от школата, така че доста играчи от втория отбор, като Алекс Балбоа и друго. Януари беше много добър за тима – направиха всичко победи и също в Купата на краля стигнаха доста далеч, но ги елиминираха Севиля, но беше хубав мач. Мисля, че след победата срещу Ейбар, който беше много важен мач, отборът се приближи отново до тези места да има възможност да се качи в първа дивизия.

Нивото на футбола в Испания със сигурност е много по-високо от това в България, но докъде се простират твоите амбиции?

Тук нивото наистина е много високо. Моите амбиции са всяка година да се подобрявам и някой ден да стигна до Примера Дивисион. Много би ми харесало да постигна това нещо, защото още от малък винаги испанското първенство ми е било любимото и бих искал да направя дебют.

За кой клуб в Испания би искал да играеш в мъжкия футбол?

Любимият ми клуб винаги е бил Барселона заради Лео Меси и бих искал някой ден там да играя.

Ти казваш, че си централен нападател. Коя е най-силната ти черта в играта?

Аз мисля, че най-силната ми черта е ударът, аз съм левичар, с левия крак. Много ми харесва от далечни разстояния да бележа. Доста голове съм вкарвал от далеч и с левия крак където ми падне, се опитвам да бия към вратата, защото имам силен удар и го използвам доста.

Миналото лято дебютира и за националния отбор на България до 19 години, като отбеляза гол още на първия си мач за "лъвовете" за победата в контрола на Черна гора с 3:1. Как ще коментираш представянето си и качествата на отбора?

Мисля, че се представих добре и се опитах да помогна на отбора за победа. Мисля, че има хубав отбор до 19 години, добри момчета, като например Никола Илиев – голям талант от Интер, или Давид Василев, който е вратар и също играе тук в Испания, във Валенсия, също Красиан Колев, който сега е в първия отбор на Ботев (Пловдив). Срещу Черна гора показахме добра игра. Правиме хубав отбор, но примерно срещу Унгария не можахме да победим, въпреки че играхме добър футбол.

Има ли и други млади български таланти в испанския футбол освен теб?

Има, да. Мартин Георгиев играе за Барселона тази година за първи сезон, централен защитник, и също Давид Василев, който е вратар на Валенския. С Давид сме много добри приятели и имаме доста голям контакт, и си пишем много и приказваме също, защото той също играе в същото първенство, в което играя и аз - под 19-ет години.

Да те върна към отбора под 19-ет години на Алавес. Там на дивизии ли са разделени отборите и в коя дивизия се намира той?

До 19-ет години мисля, че има 7 или 8 групи, и всеки район на Испания си има група. Примерно нашата група е Паис Васко и Навара.

На близки провинции, така да разбирам?

Да, така.

Ясно, и вие сега на кое място сте?

Ние сега сме на 5-о място.

От колко отбора?

16 отбора.

Ти ли си основният голмайстор на тима?

Да. Засега да.

А сега да те върна отново на българския футбол. Новият треньор на националния отбор на България по футбол при мъжете Младен Кръстаич налага все повече млади играчи в тима ни. Какво е мнението ти за него и ще откликнеш ли при евентуална покана да играеш за първия отбор на България?

Мисля, че това да налага млади момчета е много добре, защото има много момчета в България, които имат талант и не им се дава възможност. И аз мисля, че ако някой ден имам възможността да играя за българския национален отбор на мъжете, бих приел веднага.

Ти би ли играл в българското първенство, ако те поиска някой български клуб, или амбициите ти са за някое от "Топ 5" първенствата в Европа?

Моите амбиции са да играя тук, в Европа, но зависи как се развиват нещата. Не "затварям вратата" и някой ден да се върна и в България да играя футбол.

Кой ти е любимият български клуб и въобще имаш ли такъв?

Не, нямам любим, но харесва ми ЦСКА.

А следиш ли родното първенство?

Да. Следа го. Гледам доста от мачовете.

За финал има ли още нещо интересно около теб, да го чуят нашите слушатели? Ако няма какво, пожелай нещо.

Пожелавам дано някой ден да се сбъдне тази мечта, която имам, да стана професионален футболист, да дебютирам в Първа дивизия и също да играя за мъжкия българския отбор. Дано това да се сбъдне. Ще работя много здраво.

Добре, благодаря ти много за интервюто.

Георги КУСИТАСЕВ






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Олимпийският шампион дели Григор Димитров от връщане в Топ 10
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: