Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
В Русе бе възпята светлината, която е донесъл синът Божи на земята
Автор: Екип Ruse24.bg 15:30 / 16.04.2023Коментари (0)485
©
Най-големият християнски празник, с който честваме възкресението на Божия Син Исус Христос, е Великден. Той доказва, че е Син Божи именно след като възкръсва на третия ден.

Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма – вярата във възкресението на праведниците за вечен живот в един по-хубав свят.

На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.

Като християнски празник, Великден е пряко свързан с еврейския празник Пасха, тъй като събитията, свързани с Христовото Възкресение, са се случили около него. Той се причислява към т. нар. "подвижни празници" и е свързан с Лунния календар. Според църковните правила той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него. На Първия Вселенски събор, свикан  през 325г. от император Константин Велики, е взето решение Великден да се отбелязва в един ден от всички християни . По Григорианския календар празнуването на Великден може да бъде най-рано на 4 април, а най-късно на 8 май, а по Юлианския календар - най-рано на 22 март и най-късно на 25 април.

В София лично патриарх Неофит възвести Възкресението и отправи послание към вярващите, а на празничната служба присъстваха президентът Румен Радев, съпругата му Десислава Радева, както и премиерът Гълъб Донев.

В своето Патриаршеско синодално послания патриархът призова към обединение и напомни, че пред многото кризи днес е необходима непоколебима вяра:

"Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос и тържеството на живота сгрява сърцата и просвещава умовете ни, прогонва далеч от нас всяка тревога, мъка и отчаяние, укрепва и утвърждава вярата ни, и озарени от Светлината на Възкресението, ние отново ликуваме с пасхалния поздрав:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възкръсна Христос и смъртта завинаги изгуби властта, която имаше над човешкия род! Възкръсна Христос и мракът отстъпи пред Светлината, която не можеше да обземе! Възкръсна Христос и животът се възцари! И макар в нашия свят и днес да сме свидетели на изблиците на злото, ние обаче знаем, че неговото тържество е само привидно, защото цялата му власт беше "погълната с победа“ (1 Кор. 15:54). И затова вече не скърбим като такива, "които нямат надежда“ (1 Сол. 4:13), защото: "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари!“ (Тропар на Пасха)".

Над 3000 миряни посрещнаха Възкресение на върха на Царевец.

Както по времето на Второто българско царство, така и във великденската нощ на 2023-а година пред Патриаршията музей бе отслужено Пасхалното богослужение. Службата води великотърновският митрополит Григорий.С поздрав на пет езика митрополит Григорий провъзгласи Христовото Възкресение. Стотици българи и гости на Търновград получиха Благодатния огън.

Както всяка година, кметът на Велико Търново Даниел Панов и семейството му също посрещнаха Великден на Царевец. Точно в полунощ звън на всички камбани обяви настъпването на Възкресение, а пред Патриаршията в крепостта бе изнесен Благодатният огън. Последва факелно шествие до Катедралния храм. На площад "Цар Асен I" всеки можеше да си вземе осветено яйце и парче козунак, осигурени от Общината и дарители.

"Нека радостта от Възкръсналия Господ Иисус Христос никога да не напуска нашите сърца", така се обърна към миряните Смолянският епископ Висарион – Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия поздравявайки всички с Възкресение Христово. Именно Висарион донесе Благодатният огънмалко след 22:30 часа, а миряните си взеха частица от него, за да го занесат в домовете си след църковната служба. Те изпълниха храма, след което епископ Висарион, в съслужие със свещеници от региона излезе пред църквата, за да поздрави вярващите с "Христос Воскресе". След тържествената литургия, духовниците и миряните обиколиха и храма. След това всеки занесе в дома си свещичка с благодатния огън.

"Възкресение Христово е празникът на празниците". Това каза пред "Фокус“ архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По думите му това е празник на победата над смъртта, на победата над греха, на победата над злото: " Това е празник на доброто, на радостта, на спасението на човечеството. Нека Възкресението – празникът на празниците, Господ Иисус Христос да озари всеки човешки ум, всяко сърце. Нека Бог да ни благославя, да ни дава мъдрост, да ни изпълва със сили. Да ни изпълва с блага – духовни и телесни, които са ни потребни. Нека ние като християни да следваме божия път. Да живеем в мир и в единство".

Днес в цялата страна отново има литургии - т.нар "Богослужение за Второ Възкресение" в прослава на Христос и неговото възкръсване.То се нарича така, защото евангелският текст за възкресението на Исус Христос се чете за втори път след полунощ.

В София то бе отслужено в катедралния храм "Св.Неделя" от Белоградчишкия митрополит Поликарп.

По време на литургията се възпява светлината, която е донесъл синът Божи на земята. Защото той е достоен по всяко време да е възпяван и прославян.

Великден се слави седем дни – така наречената Светла седмица, а 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с "Христос Воскресе!" и "Воистину Воскресе!"

Още по темата: общо новини по темата: 169
24.03.2024 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
18.04.2023 »
18.04.2023 »
17.04.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бойни спортове
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: