Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Унищожиха училище в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:24 / 19.07.2010Коментари (0)1957
"А, страшна работа, трошат, изнасят, нищо здраво не остана", сочи мургава майка към бившето помощно училище "Св. св. Кирил и Методий" на ул. "Йосиф Цанков" 120 в Русе. Сградата на върха на ромското гето "Селеметя" сякаш е преживяла бомбардировки.

Прозорците зеят до един, врати на класните стаи са отнесени с касите, паркет вече няма. Няма и късче кабел, нито метална рамка, нито радиатор, всичко е задигнато за скрап.

"Скъпи ученици, пазете сърцата си чисти! Не забравяйте първите си учители! Пожелаваме ви весела ваканция и много игри! Сбогом!" - се чете на една оцеляла черна дъска.

Писано е преди 4 г., когато училището беше закрито. Тогава общината спаси част от имуществото, прехвърли го в друго училище.

Вятърът блъска увиснал шперплат и плафони от бившето осветление. Навсякъде вони на мръсотия и отходна яма. Тук-там се виждат употребявани презервативи и спринцовки.

От разбитото крило, където е била детска градина "Звънче", наднича рисунка от горска приказка. Навън две майки минават край безсмисления знак за ограничение на скоростта на 20 км и надписа "Внимание, деца!" до оградата.

Преди две години просветният министър Даниел Вълчев най-после подписа "Светите братя" да станат общинско училище. Но чак на 4 март т. г. министърът (вече новият) на регионалното развитие и благоустройството е отписал имота от актовите книги за държавна собственост, обясняват от кметската управа.

"Няма да е лесно разпореждането с този имот", не крие заместник-кметът Александър Неделчев. Идеята е бившето училище да стане административна сграда за обществено и делово обслужване, ако се намери инвеститор или наемател. Така ще може да се възстанови и детската градина.

Остава новият просветен министър да одобри промяната в предназначението на имота. И да се намерят пари. А и да се осигури ред. "Общинарите ще полудеят с тия чевръсти обитатели наоколо", подмятат минувачи, които знаят какви са плановете за сградата.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: