Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Доставят още "Хексацима" до 8 септември, с наличните количества ваксинират двумесечните бебета
Автор: Петя Кузева 17:27 / 14.08.2023Коментари (0)486
©
Министерството на здравеопазването изпълни решението на Комисията по здравеопазване на Народното събрание за указания поради липса на ваксината "Хексацима".

Наличните количества от ваксината срещу вирусен хепатит "Тип Б" - "Хексацима" ще бъдат приоритетно използвани за осигуряването на първи прием на двумесечните бебета. Временно се отлага втория и третия прием на ваксината до преодоляване на недостига. Това става ясно от указание на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков до регионалните здравни инспекции. От Министерство на здравеопазването заявиха, че необходимите за страната ни дози трябва да бъдат доставени до 8 септември 2023г.

На извънредното заседание на Комисията по здравеопазването, проведено на 7 август 2023г. по предложение на председателя проф. Костадин Ангелов комисията прие решение министърът на здравеопазването, съвместно с управителя на Националната здравноосигурителна каса, да изготви и издаде указания за действие до всички общопрактикуващи лекари във връзка с липсата на територията на Република България на ваксината "Хексацима", която е задължителна съгласно действащия Имунизационен календар на Република България.

В края на месец юли в Министерството на здравеопазването е получена информация от изпълнителя на договора за доставка на шесткомпонентната ваксина Hexacima, която се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането, за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

Съгласно условията на сключения между МЗ и изпълнителя договор, доставката на въпросното количество е било планирано за периода юли-август 2023 г.

Поради посоченото забавяне в склада на МЗ, както и в повечето РЗИ няма наличности от ваксината "Хексацима", тъй като същите планирано са разпределени и предоставени съответно на РЗИ и общопрактикуващите лекари за изпълнение на Имунизационния календар на Република България. По последна информация, забавените количества следва да бъдат доставени до 08.09.2023г, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Във връзка с гореизложеното здравният министър Хинков се обръща към Регионалните здравни испекции за създаване на необходимата организация за изпълнение на указания, свързани със забавянето на доставката на "Хексацима". Те включват: информиране на общопрактикуващите лекари за приоритетно обхващане с първи прием "Хексацима" на неваксинирани деца от 2 месечна възраст с наличните количества от ваксината; информиране на общопрактикуващите лекари за временно отлагане прилагането на втори и/или трети прием на ваксина Hexacima на подлежащите деца, съобразно наличните при тях количества до второ разпореждане и след изпълнение на първото; изготвяне на заявка за необходимите количества Hexacima за периода септември-октомври 2023 г., вкл. и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием шесткомпонентна ваксина, поради недостиг.

Министерството на здравеопазването ще информира допълнително относно предстоящата доставка на "Хексацима" и/или за евентуални последващи действия за изпълнение на Имунизационния календар.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: