Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Виктор Димчев: Делян Пеевски иска да бъде новият Бойко Борисов
© Фокус
Интервю пред "Фокус" с политическия анализатор Виктор Димчев

Първи вот на недоверие към кабинета “Денков" влезе днес в пленарната зала. За горещ коментар при нас е политическият анализатор Виктор Димчев. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Димчев, как ще се развие цялата ситуация днес по време на дебатите, според вас? До преди малко слушах заседанието, Кирил Петков бе категоричен, че вотът няма да мине и че това били предизборни агитации.

Със сигурност има връзка с предстоящите избори. Но този вот на недоверие не просто няма шанс да мине, той е един опит за политическа демонстрация на хилавата опозиция, която в предишния парламент беше част от управление с хората, които в момента управляват. И техните ресурси явно стигат до толкова да измислят един предизборен вот, с оглед на това техните кандидати да получат малко по-голям шанс да се появят на картата на местните избори. Целият фокус в следващите 2-3 седмици ще бъде така или иначе насочен върху това изключително важно политическо събитие каквото са тези избори. И не вярвам този вот да бъде успешен, както и следващите такива, защото сглобката очевидно работи добре. Очакваме в следващите дни тази сглобка да прерасне в официална коалиция и да се окаже, че в крайна сметка ДПС, ГЕРБ и “Продължаваме промяната" всъщност управляват заедно и то съвсем официално.

Вие казвате, че сглобката работи добре, обаче се случват и много интересни неща. На практика ПП-ДБ и ГЕРБ са заедно, но в същото време Бойко Борисов казва, че те са там, за да им помагат и “добре, че са те". От друга страна видимо се чака моментът за ротация, за да цитирам “да се сменят всички министри, които не си вършат работата". Каква е вашата прогноза и наблюдения? Реално не го ли играят вътрешна опозиция, но под формата на партньори и в същото време им изтъкват твърде явно грешките?

Това, което си разменят като реплики вътрешно коалиционно не коалиционните партньори е едно говорене, което се опитва да ни каже съвсем различно нещо. Целият фокус са парите, които България има да взема от Плана за възстановяване, както и от структурните фондове на ЕС. Борбата е кой ще разпределя повече фондове и кой ще се намеси в онази голяма кошница, с която премиерът в сянка Асен Василев раздава щедро милиони и милиарди за свои фирми и за свои хора. Всъщност Бойко Борисов се опитва вероятно да потърси по-голямо участие в това разпределяне на тези пари. А тези пари са всъщност, единствените пари, които са очаквани в скоро време да имаме, тъй като държавният бюджет е опоскан, данъците и събираемостта намаляват, фирмите са в малък колапс и това гражданите могат да го видят с една обикновена разходка по улиците в центъра на техния град, и да видят броят на затворени магазини и вида и формата на онези дребни търговци, които са гръбнака на икономиката и на нашата държавна структура. Затова мисля, че всъщност те се опитват едни на други да си кажат ПП и ГЕРБ ние също искаме да участваме в това разпределяне, фирми, които имат отношение към нас, също трябва да участват. И вероятно за тази смяна на министри, която Бойко Борисов предлага, всъщност се касае за контрол върху определени сектори. Трябва да отбележим, че в момента почти всички министерства се контролират от ПП-ДБ, като голяма част от хората, които са министри са преки политически фигури и едновременно с това извършители на икономически услуги и ползватели на парите от Плана за възстановяване и структурните фондове на Европейския съюз.

Добре, но в крайна сметка това са едни пари, които до някаква степен не е честно да се разпределят между фирми на управляващите?

Точно така е, но ние видяхме, че първия транш на Плана за възстановяване беше изцяло разпределен към фирми, които не са просто близки до властта, а част от тези фирми са били под директното управление на хора като Кирил Петков, който е бил управител в една от фирмите-бенефициенти от първия транш и преки политически фигури, участници в политическите кабинети на ПП. Хора, които се появиха миналата, по-миналата година в българската политика и бързат да наваксат своите колеги от другите парламентарни партии, които до момента си разпределяха народното имане. Става въпрос само за много пари.

Да се върнем към вота на недоверие, мотивът е политиката на правителството в сектор “Енергетика", зачекнаха се за енергетиката, за протестите. В какво сбъркаха, че да се стигне до тук? Виждаме, че все още има протестиращи и блокадите продължават.

В момента в България се извършва тайна приватизация на енергийния сектор, прикрита зад т.нар. промени или реформи. Бих искал да припомня само газовите доставки с огромни комисионни, които се извършиха миналата и по-миналата година, бих искал да припомня преструктурирането на АЕЦ “Козлодуй", чието ново ядрено гориво беше съвсем наскоро договорено и бяха договорени нови ядрени мощности, които да бъдат построени от подходящи фирми. По същия начин се случи с ПАВЕЦ “Чаира", помните този огромен енергиен източник беше счупен. По същия начин, сега в момента предстои разпарчетосването и раздържавяването на Маришкия басейн. Почти със сигурност ще отиде в частни фирми и той. В момента тече процедура за заграбване на активите на руската компания “Лукойл", които предстоят да бъдат преразпределени между онези големи играчи от политиците, които имат пряко отношение към петролния бизнес. Това тайно довършване на приватизацията на енергетиката, ще струва на България изключително много пари и в този смисъл опозицията е права и използва този изключително важен момент, за да натрупа политически капитал. Между другото, мисля че дори и ГЕРБ са наясно, че българската енергетика в момента се унищожава и това го казват силни фигури от партията, като Делян Добрев.

Да. За да бъде успешен вотът на недоверие, той трябва да събере минимум 121 гласа "ЗА". Формациите, които искат смяна на властта разполагат с общо 72 гласа. Вие преди малко казахте, че вотът на недоверие няма да мине. Е как тогава ще стане това? И отново цитирам Кирил Петков “математиката е ясна", а от друга страна Корнелия Нинова използва Фейсбук, за да призове Бойко Борисов да гласува по време на вота на недоверие, правителството да падне, да вземе властта и да се докаже, но не му стискало и той знаел защо. Защо е въпросът ми?

Вероятно Корнелия Нинова се опитва да подтикне Бойко Борисов да отидем към нови предсрочни избори, за да може да проличи какъв е сривът в доверие към управляващите партии, който със сигурност ще бъде такъв, поне за част от тях. Но изказванията на Кирил Петков са изключително интересни и интригуващи най-вече, защото все повече и все повече политически знакови и политически фигури от ПП и ДБ заявяват своята клетва за вярност към Движението за права и свободи. Делян Пеевски, с когото доскоро, дори като се снимаш, трябваше после да се обясняваш, като горкият Влади Панев, който за една снимка изписа тонове електронно мастило, за да докаже, че няма нищо общо. Сега в момента Делян Пеевски е желан партньор, той размахва пръст на Атанас Атанасов, на Христо Иванов, кара се на Кирил Петков и инструктира Асен Василев, и се занимава с управление на държавата. И заедно с Асен Василев са може би, така се борят за титлата кой да стане следващият премиер на България или силов ръководител.

Кой е по-по-най.

Точно така.

Това беше и следващият ми въпрос, да обърнем малко поглед към Делян Пеевски, виждаме го като един положителен герой, както и вие казахте, в последно време. Какво се опитват толкова много да постигнат чрез него? Малко да ни разгърнете картината?

Според мен, Делян Пеевски първо има лично собствени амбиции, той иска да бъде новият Бойко Борисов и иска да бъде онзи, който управлява порциите, иска да бъде новият Ахмед Доган, иска да бъде символът на етническия мир и символа на обединението между демократичните партии в България. Много интересно, че този негов стремеж е изцяло подкрепян от фигури като Христо Иванов, Ивайло Мирчев, Кирил Петков, на които изглежда тази курполентна и изключително агресивна позиция на Делян Пеевски много им харесва. Дори и те донякъде го копират и се опитват да правят като Делян Пеевски, да бъдат като него агресивни в кампанията по саморекламиране, която той обича да си прави, включително, когато се пише нещо негативно, да се кефят на това, което хората приказват за него и зад гърба му и по този начин да изгражда своя политически облик. Тъй както в момента вече не е тайна да се каже, че ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ работят заедно, и че математиката на Кирил Петков всъщност включва ДПС, защото той разчита на тях, и те се верен и коректен партньор, както и Борисов каза, аз очаквам в най-скоро време да видя Делян Пеевски да поведе тези храбри момчета, да им набие шамарите, да им начука канчетата и да ги усмири малко, за да могат те да се подредят в неговата могъща сянка и да могат спокойно да оперират по начина, по който неговото движение оперираше досега с милиарди от ЕС и националния бюджет.

А харесва ли се на хората всичко това, което виждате? Вие сте активен в социалните мрежи, следите какво се случва, какви са мненията, според вас?

Натрупва се все по-голям гняв към управляващите и то към онези, които обещаваха бърза и скоростна, незабавна перестройка. Струва ми се, че това ще проличи на местните избори, където освен предварително договореното кметско място в столицата, на другите места ще има много малко пробиви от страна на тази сглобка. За съжаление, на българите дали им харесва или не, това няма нищо да промени. Хората, които ни управляват в момента, ще откраднат парите от Плана за възстановяване, ще изхарчат за свои фирми структурните фондове докато управляват и ще продължат да правят микроскопични реформи, които да изглеждат добре и да звучат добре пред медиите, но това хората няма по никакъв начин да го усетят. И доказателство за това е, че охулваните магистрала “Хемус" и “Струма" в момента продължават, и новата магистрала между Русе и Бяла продължават да бъдат строени, фирмите са същите, изпълнителите са същите. За съжаление, хората отново ще бъдат излъгани, както се случва през последните тридесет и няколко години, за съжаление отново ще бъдат накарани това да им харесва и разделени на своите политически племена да трябва да подкрепят тоя или оня кмет, тоя или оня политик, защото е малко по-добър от другите или видимо краде по-малко от останалите.

До края на годината има няколко важни въпроса - Шенген, Бюджет 2024 и Конституцията. Коментирайте всяка една от тези тези, полезни ходове, развитие и подводни камъни?

По темата “Шенген" и приемането на еврото мисля, че имаме пълно единодушие в обществото или поне голяма част от обществото е убедено и те предстоят да се случат. Надявам се ще се случат. Ние виждаме, че приемането ни в Шенген е един политически акт, а не толкова много нещо, което зависи от някакви реформи. Препъни камъкът на новата коалиция, досегашната сглобка ще  бъде именно Конституцията. Интересно е, че Венецианската комисия излезе с предложения, които твърдят, че вътре има глупави промени заложени. И министър Славов, който доскоро защитаваше венецианците, сега изведнъж вероятно ще застане срещу тях и ще каже, че те не са толкова важен фактор, по начина по който Лаура Кьовеши спря да бъде водещ герой, преди година и нещо, когато се оказа, че всъщност не може да извърши онази политическа роля и да арестува, примерно Бойко Борисов. Тези промени в Конституцията са изключително опасни по начина, по който са разписани, защото те конюнктурно отнемат правомощия от отделни власти и ги прехвърлят на следващи власти. И на мен тези промени ми звучат като така направени, защото следващите няколко години, силовият министър, финансов министър в правителството, именно Асен Василев, да може да управлява и замества партиите и на практика Министерски съвет да изземе голяма част от функциите на Президентството, което е изключително конюнктурно и много глупаво. Неоправдани са тези промени в Конституцията в голямата си част, има разбира се, и съществени неща. По-скоро мисля, че тези промени няма да минат и това може да бъде използвано като опит да се дестабилизира ситуацията и да се заграби повече власт, разбирайте повече пари от националния бюджет и фондовете на ЕС.

Да, и след това Бюджет 2024?

Той също ще стане заложник на тези пазарлъци кой да вземе повече пари през неговите фирми с общата рамка, че българите няма да видят нищо по-добро през 2024 г. като бюджет, а ще продължат да се хранят от инфлацията и от проблемите, които в последните няколко години политиците създадоха на всяко едно българско семейство.

Във вота на недоверие, както чухме по-рано днес и от дебатите в парламента се намесва темата за местни избори, ние също я намесихме по-рано в разговора, че това всичко е било предизборно. Как според вас, ще се развие тази кампания и какво ще видим накрая?

Тази кампания е една от най-велите кампании, които въобще има. Повечето от хората  дори и не разбират, че има кампания. Изглежда толкова много са се разбрали политиците кой какво да вземе, че дори и на местно ниво няма някакви особени изненади. Аз подозирам, че голяма част от успешно управлявалите кметове, без значение от коя партия са, ще бъдат преизбрани наново, освен местата, където има очевидни договорки чрез нелепи кандидатури, каквито са най-вече София и Пловдив, като най-ярки примери на това нещо. Там, където ГЕРБ и ПП си размениха местата, ГЕРБ отстъпва София, за да вземе и да задържи Пловдив. И те могат отново да си разменят първото и второто място, докато си прехвърлят топката на управление. За съжаление, това няма да се отрази добре на българите и то не защото успешните кметове ще бъдат лоши в следващия си мандат, а защото местните избори и местната политика отново ще станат заложник на националната политика. Имам възможност да разговарям с много кметове, и повечето от тях твърдят, че държавата се грижи само за онези общини, които имат пряко отношение към управляващата партия. И това ние го знаем от опит, от десетилетия го виждаме с очите си. За жалост, това изглежда ще продължи и местната власт и хората по места ще продължат да бъдат заложници на централния бюджет и на онова, което се решава в кабинета на финансовия министър или на масата на поредната сглобка, в поредния ресторант тайно и между подбрани хора.

Добре, но защо ГЕРБ остават София, а взимат Пловдив? Битката за София е интересна, всъщност какво изобщо се опитаха да постигнат с издигането точно на Антон Хекимян и вкараха ли си един автогол, или по-скоро има нещо задкулисно като идея? И тук ще надделее ли влиянието на Васил Терзиев?

Аз подозирам, че ще видим Антон Хекимян като кандидат, а вероятно и като евродепутат другата година, и вероятно там е ключът към тази разшифровка.

Тоест, чрез тези местни избори да го изстрелят към Европарламента?

Да, това е към него. А ГЕРБ са наясно, че те не могат да спечелят София, защото София не иска кмет на ГЕРБ, показа го на миналите избори, на които достойният досегашен кмет Йорданка Фандъкова едва успя да победи изключително неприятната Мая Манолова, неприятна за софиянци жена, която е известна със своя зъл нрав и отвратителни обноски. Това, което се случва в София, всъщност е опит на ГЕРБ да излязат с чест. И затова кандидатурата на Антон Хекимян е добра в този смисъл за тях, защото им дава една възможност да загубят почтено и редовият гербер да си каже: “ето, ако бяхме сложили един партиен кандидат, щяхме да успеем, но такава малка грешка ни донесе тази загуба". Това е оправдание за пред партия и опит внимателно Борисов да се измъкне от невъзможността да спечели София за пореден път, особено при наличието на такава изключително силна кандидатура, каквато е кандидатурата на проф. Вили Лилков.

Следващият ми въпрос е насочен към Пловдив. Тогава защо искат Пловдив, защото видимо Костадин Димитров е доста силен кандидат за кмет? Той е харесван кмет на район “Тракия".

Така е, така е. Той е един от успешните български кметове. А защо ПП махна своя фаворит Манол Пейков.

Да, точно това е цялата врътка там, защото той е много харесван в Пловдив - Манол Пейков.

Казва се “танто за кукуригу". Очевидно разбирателството и срещите на дивана на Борисов, които се провеждат с Асен Василев, с Кирил Петков, с Христо Иванов и с останалите от сглобката са донесли този ползотворен резултат за разбирателство между двете големи български партии - Пловдив за София.

Пловдив за София! Какви са шансовете на Ваня Григорова и Вили Лилков, като един финален въпрос, за да можем все пак да обхванем всички  важни фигури?

За мен ще бъде голямата изненада на изборите в София, защото ще покаже изключително знаков резултат, който показва, че София продължава да е синя. Кандидатурата на Ваня е симпатична и ще привлече със сигурност част от разпадащия се ляв електорат, в опит да бъде формирано някакво по-добро представителство в общинския съвет на София. Аз подозирам, че Ваня Григорова също ще бъде предложена за евродепутат, изглежда трамплините в България са едни и същи за всички партии. И нищо чудно, да видим напролет не успелите кандидати за София като евродепутати, което не е лошо, защото те всички са качествени хора.

И тогава пак ще си говорим. Благодаря ви много.

Благодаря и аз.

Още по темата: общо новини по темата: 1094
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: