Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Никола Христов: Дунав ще притежава различен облик през следващия сезон
Автор: Екип Ruse24.bg 19:38 / 22.05.2008Коментари (0)1552
© Ruse24.bg
Сезон 2007/2008 е вече в историята. Време е за коментари, анализи и обобщения на изминалите срещи и изводи от тях. Старши-треньорът на ФК "Дунав" Никола Христов анализира в интервю пред РТВЦ-Русе всички добри и лоши мигове за дунавци през шампионата.

- Г-н Христов, първо коментара Ви за последната среща на "Дунав" срещу "Марица", където постигнахте категорична победа.

- Определено последната среща беше много добра - като резултат и като игра. Имаше достатъчно на брой голови положения и като цяло не лоши голове, така че определено считам, че ако бяхме играли по този начин през пролетния дял на шампионата, можехме да "размътим" доста водата на другите отбори пред нас или поне да ги накараме да хвърлят доста повече финансови средства, за да останат в челото на таблицата.

- Каква е Вашата окончателна оценка за изминалия шампионат? След края на есенния дял бяхте само на две точки зад лидера "Сливен" и на точка зад "Родопа", но в края на сезона завършихте на цели 18 точки зад "Сливен" и на повече от 10 зад преследвачите "Родопа" и "Калиакра".

- Според мен получилата се разлика в точките не се дължи толкова на разлика в класите между другите лидери и "Дунав", а по-скоро на разликата във финансовите средства, които другите тимове използваха в желанието си да влязат в елита. Ние използвахме всички честни средства, за да печелим нашите мачове. Определено точките са много като разлика, но като игрови потенциал отборът на "Дунав" по нищо не отстъпва пред съставите преди нас в подреждането.
Друг фактор за тази разлика в класирането е нашето лошо представяне в мачовете извън Русе, където не успяхме да се възползваме от открилите ни се възможности в отделните мачове и по този начин дадохме шанс на другите отбори да се откъснат от нас.

- Имаше ли спад в мотивацията на отбора, след като през пролетния дял стана ясно, че "Дунав" губи своите шансове за промоция?

- Не бих казал, че имаше спад в мотивацията, но може би имаше едно примирение в нашия лагер, след като изгубихме нашите шансове. Появи се неувереност, че ние можем да наваксаме изпуснатото. Това беше и период, през който след всеки един неуспех се надявахме, че ще можем да поддържаме все още не толкова голямата разлика в точките и ще можем да запазим интригата до края. След загубата от "Волов" в Шумен ние изгубихме тази вяра, която поддържахме и заиграхме мач за мач с нагласата, че каквото и да се случи, нямаме никакъв шанс да наваксаме пропуснатото. Това доведе донякъде и до промяна в мотивацията на отбора, който се освободи от напрежението и се получиха някои наистина атрактивни мачове.

- Постигнахте четири победи и четири загуби в мачовете срещу съставите на "Сливен", "Родопа", "Несебър" и "Калиакра", но в същото време загубихте и доста от двубоите срещу т.н. "опашкари". Доволен ли сте от представянето на "Дунав" срещу по-силните отбори и как ще коментирате загубените точки при гостуванията на тимовете с по-задно класиране?

- Това, което споменах вече в интервюто е факт. Четирите отбора ("Дунав", "Родопа", "Сливен" и "Калиакра) са с изравнени възможности. "Дунав" изигра много силни двубои при визитите си на "Сливен" и "Родопа", където загуби не без съдействието и на други фактори. Лошото е, че ние изгубихме срещи на чужд терен от отбори, които трябваше на всяка цена да ни затруднят или да вземат точки, за да останат в групата. За съжаление тези отбори успяха, а ние се провалихме в желанието си да поддържаме набраната вече инерция от успешните ни изяви през есента. Имаме яснота защо се получи така. Ние притежаваме опитни футболисти, но в тези мачове сякаш желанието на отборите, които се бореха за оцеляване беше доста по-голямо от нашето да преследваме победата. Разликата беше в провеждането на самата среща и в различната нагласа, с която излизаха нашите съперници и липсата на увереност в нашия отбор, че можем да вземем тези мачове.

- Предварително беше ясно, че програмата ви през пролетта беше много тежка. Гостувахте и на четирите отбора с аспирации за място в елита, но какво Ви попречи да се представите занчително по-добре в останалите мачове извън Русе през пролетния полусезон?

- Натрупаните картони, които нашите футболисти бяха инкасирали през есенния дял започнаха да тежат неимоверно много. През пролетния полусезон не си спомням да е имало два мача, в които да сме излезли с един и същ състав. Много от основните състезатели не играха в мачовете ни поради редица проблеми. Примерно Ивайло Кирилов и Светлин Симеонов имаха дълги контузии. От друга страна имахме 4-5 футболисти, които редовно пропускаха двубои заради натрупани картони. Например Мартин Ковачев, който от 13 мача има 11 жълти картони. Може би и това е една от причините за неравномерното представяне на "Дунав". През есента ние не бяхме натрупали тези картони и това даде шанс да излезем в поредица от мачове с един и същ състав, което даваше резултат въпреки късата ни резервна скамейка.
През пролетта състава ни беше доста променлив, но пък от друга страна влязоха в игра други играчи, което доведе и до някои добри игри. В мачът срещу "Нафтекс" в Бургас направихме доста добри неща въпреки липсата на почти всички водещи играчи, а в Пловдив, въпреки загубата, която беше плод повече на епизодични индивидуални грешки, успяхме също да изнесем една добра продукция. Поналучкахме верния ритъм в края на сезона, но вече беше твърде късно.

- Повдигнахте темата за получените от отбора наказателни картони. Видно е, че "Дунав" не играе груб футбол, но за сметка на това е водач в класацията за получени най-много официални предупреждения от всички отбори. Как ще коментирате този факт?

- В разговорите с нашите състезатели винаги съм се опитвал да ги убедя, че когато играеш за топката, дори и да извършиш нарушение, съдията много рядко си позволява да покаже картон. Също така повечето наши картони са плод на протести от страна на нашите футболисти по повод на съдийско решение. За съжаление ние като спортно-техническо ръководство не успяхме да намерим най-правилния подход, за да прекратим тази тенденция. За следващия сезон предвиждаме промяна във вътрешния правилник, която да задължава играчите сами да си изплащат тези глупаво получени предупреждения.

- Доволни ли сте от изявите на привлечените през зимната пауза нови играчи в лицето на Иван Мартинов, Калин Артакиев, Атанас Въргов и Владимир Каптиев?

- Новите попълнения се представиха като цяло колебливо, но ние зимата нямахме право на кой знае какъв избор, тъй като всички играчи по отделните отбори бяха ангажирани. Въпреки това смятам, че тези състезатели помогнаха много, тъй като в някои мачове през пролетта без тези състезатели щеше да е много трудно да събера и единадесет футболисти. Като цяло тези играчи имат голям потенциал. Те ще са на наше разположение и през следващия сезон и ще им дадем шанс за по-добра изява.

- Ясно ли е кои футболисти ще напуснат клуба и каква селекция бихте желали да направите?

- Още от зимата е ясно, че Мартин Ковачев ни напуска, тъй като вече има подписан договор с "Черноморец" (Бургас). Ще видим договорите на останалите играчи и ще преценим с кои да преподпишем. Ще се търсят и нови лица, които да дадат нов облик на отбора. Убеден съм, че през следващия сезон "Дунав" ще има доста по-различен облик.

 

Източник: БНТ

Още по темата: общо новини по темата: 27
02.08.2008
30.07.2008
28.07.2008
27.07.2008
27.07.2008
26.07.2008
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: