Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Скандал в стрелбата: Шеф си дари имущество за 2 млн. лева
Автор: Екип Ruse24.bg 10:53 / 11.08.2015Коментари (7)453
© Plovdiv24.bg
Имущество за над 2 милиона лева, купувано с държавни пари заради успехи на български шампиони по спортна стрелба, стана собственост на един клуб. Камен Шишманов, председател на Българската федерация по спортна стрелба, която е с отнет лиценз, дари оръжията, мишените и патроните за националните състезатели и клубовете на едно спортно дружество - сдружение с нестопанска цел "Армейски спортен клуб Тракия", председател на което е отново той.

От описа за прехвърлянето на собствеността се вижда, че и под дарител, и под дарен стои подписът на Шишманов. Нещо, за което няма никаква правна пречка. Което пък говори за празнота в законовата уредба, позволяваща спортно дружество с отнет от държавата лиценз да продължава да се разпорежда по свое усмотрение (и без никакъв контрол) с благата, придобити отново със средства от държавата. Разрешението за придобиване на 60 пушки и 65 пистолета плюс боеприпаси и допълнението, че на 29 юли са прехвърлени чрез дарение 56 пушки и 63 пистолета.

Страница от разрешението с пълен опис на номерата на оръжията, които могат да бъдат прехвърлени от активите на федерацията към тези на "АСК Тракия".

И в крайна сметка 90 електронни мишени на стойност около 1,2 милиона лева, 1 166 175 броя патрони от различни видове, 56 броя дългоцевни оръжия с нарезна цев (пушки) и 63 късоцевни оръжия (пистолети) вече са от национална - клубна собственост.

От документа става ясен и точният брой на дарените патрони. А в края е видно, че и под дарител, и под дарен стои подписът на Камен Шишманов.

"Това е унищожаване на спортната стрелба. Чувството е, че спортът, с който сме отстрелвали олимпийско злато, сега все едно е разстрелян", алармираха от клубовете, които останаха без средствата си за подготовка.

"Винаги съм бил стриктен с оръжие и боеприпаси. От 3 години всичко е запечатано. Не дават на националния отбор нищо. Аз пазя това имущество като отговорник. От 42 г. се занимавам с това", разказва Димитър Спасов - оръжейникът на стрелбището в "Гео Милев", присъствал на прехвърлянето на собствеността.

"Върнахме се от европейското първенство в Словакия в края на юли. В понеделник (27 юли - б.а.) си вземам отпуск. Обажда ми се човекът от КОС към Първо районно, че трябва да се появя на стрелбището: "Трябва да присъстваш, защото ще правим инвентаризация." На следващия ден дойдоха. Почнаха да броят. Отделяха, слагаха в чували. И се разбраха, че на другия ден ще вземат това, което е описано", разказва Спасов.

На 29 юли Шишманов идва с камиони, за да натовари имуществото. "И с много хора, сигурно 20-ина души. И на всеки ъгъл - по трима пазачи", допълва оръжейникът.

На стрелбището има и 8 каси за съхраняване плюс компресор, които не се водят в активите на БФСС. "Работя тази работа от 42 г . Аз живея със стрелбата, заплатата ми е 332 лева. Не съм нито за парите, нито за някакъв интерес. Това е животът ми. Давали са ми тези каси. Не за мен, не са мои - за спортната стрелба. Сложил съм в тях оръжието, боеприпасите. Но тръгнаха да ги вземат и тях, макар да не са в описа. Обясних на офицера, който беше там. Опитах се да оставя поне две каси, да вземат другите шест. Утре може някак пак да се възобнови дейността на спортната стрелба, да слагаме в тези две оръжие, патрони. Шишманов вдигна страхотен скандал. Аз съм обикновен човек. Възмутих се. А той викна тези здравите момчета. По най-дръзкия начин ме избутаха. Взеха нещата. И аз не мога да кажа нищо.

Шишманов дойде, нахълта и взе и компресор, който не е собственост на федерацията. Това е устройство, с което се сгъстява въздух за пневматичните упражнения за пушка и пистолет. Таню Киряков го докара от Швейцария. Казах на Камен Шишманов: "Не може да го вземете." А той: "Не ме интересува, това си е мое. Каквото съм намерил тук, си е мое." Макар да няма документ за това, взе и компресора. И сега, тези, които оставаме, сме като с отрязани крака. Ние сме като държавни служители. Тук идват хората от националния отбор", разказва още Димитър Спасов.

"А най-жалкото е, че на европейското първенство идват от Сърбия и Македония и казват - Камен Шишманов продавал много евтини патрони", споделя Спасов.

"Наши колеги ни се обаждат и казват, че Шишманов вече предлага патроните за продаване. Тези същите, които дарява на "Тракия". Навсякъде афишира, че е за българския спорт, в същото време взема патроните, дарява ги на "Тракия" (Пловдив) и след два-три дни звънят наши колеги, че ги предлага за продажба. Въпросните хора са му отказали заради други разбирания за морал. Но той ще си намери пазар", разказва Мариана Ангелова от стрелкови клуб "Ботев" (Враца).

Ето и хронологична предистория на събитието от края на юли 2015 г.:

1. На 10 юни 2009 г. на база на решение на общото събрание Камен Шишманов е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба (БФСС).
2. През август 2011 г. инспекторатът на министерството на спорта започва проверка на БФСС.
3. На 21 февруари 2012 година на база на резултатите от проверката министър Свилен Нейков отнема лиценза на БФСС.
4. На 25 февруари 2012 година БФСС провежда общо събрание. Взети са решения за промени в ръководството, а Камен Шишманов е освободен от председателския пост.
("Събранието бе документирано със стенографски протокол и аудиозапис, които удостоверяват взетите решения. Председателят на събранието Камен Шишманов укрива присъственият лист и не представя необходимите документи в съда и не регистрира гласуваните промени, тоест не изпълнява задълженията си", обясняват от клубовете. "Най-безцеремонно обяви, че изобщо не е имало общо събрание", каза Христо Христов, треньор на "Светкавица" и на лидерката за световната купа на пневматичен пистолет Антоанета Бонева.)
5. Българските стрелци са пред заплахата да пропуснат олимпийските игри през 2012-а в Лондон.
("Аз съм сред най-ощетените, тъй като Антоанета Бонева беше готова за медал. Но заради взетия лиценз ни спряха финансирането, трябваше да тренираме със средства от приятели. Но най-големият му грях тогава е, че забрани да ни дадат патрони. Антоанета остана на една точка от финала. А ако имахме качествени патрони... При прострелката на едните патрони групата е 10 милиметра, на другите е 25 милиметра. А става въпрос за десети", разказва Христо Христов.)
6. След олимпиадата в Лондон Камен Шишманов завежда дела срещу спортното министерство.
("Ако се изчерпат напълно правните възможности, ще видим какво ще правим. Но в момента съдът не се е произнесъл окончателно и федерацията е жива", коментира ситуацията към август 2015 г. Камен Шишманов.)
7. Липсата на лиценз съгласно чл. 69 от Закона за спорта отнема правото на клубовете да извършват спортно състезателна дейност. През януари 2013 г. е създаден Български стрелкови съюз (БСС). За 2 месеца като негови членова са приети повечето работещи клубове. През април 2013 г. лицензионната комисия към министерството на спорта издава лиценз на БСС.
8. На 20 март 2013 г. БФСС с президент Камен Шишманов е изключена от БОК. Олимпийският комитет приема за свой член Български стрелковия съюз с председател Мария Гроздева.
9. Международната федерация по спортна стрелба (ISSF) приема Български стрелкови съюз за свой член.
10. Камен Шишманов оспорва решението на ISSF в Лозана. Завежда дела и срещу БОК, и срещу легитимността на БСС, на който всъщност и неговият "Тракия" е член от януари 2014 г.
11. През август 2014 г. Камен Шишманов организира общо събрание на БФСС. Повечето клубове са изключени за неплатен членски внос. Остават няколко членове - без спортен лиценз, но с имущество за милиони.
("От 2012 г. стаите, ползвани за администрацията на БФСС в сградата на спортното министерство, са запечатани, сметките на БФСС са блокирани, няма регистриран нов адрес на федерацията, така че дори да са искали, членовете не са могли да си платят членския внос", жалват се от отстранените клубове. "Започва да се разпорежда с имуществото на БФСС - разпродава служебния автомобил КИА, подарен от предишния председател Васил Божков, и служебния бус", допълват отстранените членове.)
12. Клубове съобщават за злоупотреби.
(Твърдят, че според договора Камен Шишманов е отдал безвъзмездно електронните мишени под наем на федерацията на глухите. А в телефонен разговор пред общото събрание през юни 2013 г. той твърди, че е платил 40 000 лева наем. И че чрез документ с невярно съдържание са източени около 6000 лева в услуга на друго лице - виж карето с факсимилетата долу)
13. На 29 юли 2015 г. имуществото на БФСС е дарено на "АСК Тракия".

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 11.08.2015 г.
+1
 
 
Доказан мошенник и в местната политика и в спорта.
0
 
 
Наистина ли няма кой да го спре този човек?
+2
 
 
Абе този Камен Шишманов си е завършен мафиот откъдето и да го погледнеш! Ако има поне един точен куршум за него, ще е справедливо.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: