Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
10 хил. евро за бежански "билет" през България до Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 14:06 / 04.09.2015Коментари (1)1951
© Монитор
10 хил. евро излиза транспорта на един бежанец от турско-сирийската граница до Западна Европа. Парите се прибират от български трафиканти, които работят с техни колеги в южната ни съседка. Курсовете обикновено се извършват с автобуси, които се движат по редовни линии, а на междинни спирки трафикантите ги товарят в камиони. Обикновено един транш е от по 100 човека, което прави по един милион евро печалба за трафикантите. Първата спирка е в град Хатай, където се хваща автобус, който откарва бежанците до Одрин. Там те се посрещат от българските каналджии, които ги товарят в камиони.

Следва преминаване през някои от граничните ни пунктове, където при успех бежанците вече са у нас. След като са на българска територия, камионът се посреща от поне две коли с наша регистрация, които ги съпровождат до София. Единият автомобил кара плътно зад натоварената с чужденци машина, а другият поне няколко километра напред, като следи за евентуални полицейски патрули. Трафикантите са в постоянна връзка помежду си. Крайната спирка е столичния квартал "Дружба", където бежанците се разтоварват и се качват на предварително повикани таксита. Те от своя страна ги закарват по тъмно около бул. "Мария Луиза", където техни съграждани ги посрещат и настаняват в тайни квартири.

В цената от 10 хил. евро е включен и престоят, докато им бъдат издадени фалшиви документи, с които да отидат в Западна Европа. Много малка част от бежанците обаче успяват да стигнат до там, тъй като са залавяни на границата с документите менте, или още докато са в квартирите. Последният такъв случай е от юли, когато в "Дружба" бяха спипани 120 имигранти, разтоварени от камион в квартала.

Друг по-евтин вариант за влизане у нас пък е през река Марица близко до границата ни с Турция. Според Гранична полиция около 150 бежанци седмично плуват през реката. Чужденците избират този маршрут по съвет на каналджиите, които ги дерат с по 500 евро на човек. Според трафикантите трасето е слабо охраняемо и липсват термокамери, които да засичат нарушителите през нощта. Прекарването често става с плуване с празна туба или с малка надуваема лодка, в която едва се събират трима човека. Избира се места, където реката е по-тясна, а на брега има гъста растителност. След като стъпят на българска земя бежанците се поемат от втори човек, който срещу допълнително заплащане им гарантира, че ще ги изведе към Западна Европа. Цената до Германия например стига 3 хил. евро. Тя обаче зависи от възрастта и пола на бежанеца. Мъжете минават най-тънко с между 250 до 500 евро, най-скъпо се плаща за жените с малки деца. Според бежанци, заловени на южната ни граница, разплащането по тази схема става на части, с депозит в началото. По правило никога не тръгва цялото семейство. Обикновено мъжът остава в Турция като гаранция, че ще плати превоза на семейството му. Затова по лагерите има много самотни майки и деца без придружител. Понякога главата на семейството просто не може да събере парите за доплащане и чака, докато му изпратят или си ги изработи, което отнема месеци.

Източник: "Монитор"


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Като имат толкова пари къде са тръгнали,едно време и нашите имигранти ги третираха по същия начин,даже в някои случаи и по-зле,изнасилваха им жените,ограбваха ги и на никой неможеше да се оплачат,не като сега - като ги заловят и те в един глас ревнат това било,онова било,да емигрираш не е лесна работа,всеки да си прави сметката как ще го направи и дали си заслужава.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: