Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Каналджии крият деца върху колелата на ТИР
Автор: Екип Ruse24.bg 10:42 / 15.09.2015Коментари (0)2161
© Монитор
Трима турски тираджии бяха заловени през уикенда от Гранична полиция при опит да прекарат през браздата десетки бежанци, главно от Сирия и Ирак, пише "Монитор".

Мнозинството от трафикираните хора са деца, а някои от тях са превозвани с риск за живота им. 14-годишно сирийче и неговият спътник например са били карани да легнат върху осите на колелата на тира, за да минат незабелязано през митническата проверка. 53-годишният Мехмед от Истанбул гарантирал, че така ще прекосят границата безпрепятствено. За услугата той им взел по 1000 евро на човек. При преминаването си през Капитан Андреево в 1 часа сутринта в събота обаче тирът му ДАФ бил отклонен за щателна проверка
по метода анализ на риска. По време на тараша изтощеното от неудобното висене върху осите на гумите момче паднало на земята и било забелязано от митническите инспектори. 

Водачът бил арестуван и бързо признал вината си. Само час след него в капана на подготвената Гранична полиция паднал друг турски тираджия - Захир, който превозвал други двама нелегални имигранти по същата схема - върху осите на гумите. Един от тях бил сириец, другият турски гражданин. Двамата били предадени на тираджията от турски каналджия на магистралата от Истанбул за границата. Уговорката била бежанците, които се представяли за сирийци, да бъдат стоварени пред бежанския лагер в Харманли.

Най-голямата група бежанци била заловена в 4 сутринта в неделя. По данни на разследващите 32-мата задържани чужденци са иракчани, въпреки че в тях не са намерени документи за самоличност. Групата била съставена от 10 мъже, 9 жени и 13 деца. Те били буквално запечатани в товарното отделение на ТИР ДАФ с турска регистрация измежду легалния товар, конци за шиене, врати за асансьор и друго промишлено оборудване. Заради почти херметически затвореното помещение, нивото на въглероден двуокис в ремаркето се било увеличило драстично. Именно по завишените стойности на опасния газ, констатирани от газанализатор, извършващите рутинна проверка митничари и полицаи разбрали, че в ремаркето има и хора. Някои били
на прага на задушаването.

След разтоварването им се представили първо за сирийци, после признали за иракския си произход. 48-годишният шофьор Реджеп, който също е турски гражданин, заявил пред униформените, че товарил стоката от няколко места и не знае за превозваните хора. Срещу него е образувано бързо производство за превеждане на хора през границата без знание на властите. Той е задържан за 72 часа.

С постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа са задържани и заловените преди това други двама тираджии. По неофициални данни двама от тримата задържани са готови да сътрудничат на прокуратурата. Очаква се делата им да започнат още утре.

Що се отнася до откритите в камионите 37 нелегални имигранти, те са приведени в Центъра за временно настаняване на чужденци към дирекция "Миграция" на МВР в Любимец.

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: