Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ваксинираме всички легални бежанци у нас, увери Москов
Автор: Екип Ruse24.bg 16:13 / 25.09.2015Коментари (0)1856
© Impact Press Group
Бежанците в лагерите за временно настаняване се изследват и имунизират. Това увери от парламентарната трибуна здравният министър д-р Петър Москов в отговор на въпрос на народния представител Емил Райнов. 

Според социалиста в момента не е удачно да се говори за новите противогрипни ваксини, които да купуват гражданите, особено когато имаме бежанци. Те създавали предпоставка за проблем, тъй като не знаем какъв е статусът им и как е спазван имунизационният им календар.

Министърът предложи на народния представил заедно да направят проверка в лагерите за временно настаняване на бежанци. Там регионалните здравни инспекции извършват изследвания за заболявания от регионите, от които пристигат бежанците и имигрантите. 

Те се ваксинират и едва след това влизат в контакт с българското население. Т.е. там, където държавата може да обхване този контингент - бежанци, законно пребиваващи на територията на България, полагаме всички усилия и мисля, че до този момент няма пропуск, категоричен е Москов.

На въпрос кой носи административна вина, че цели набори деца са изложени на риск от пропуснати реимунизации и какви санкции ще има за ръководствата на детските градини и училищата, които приемат деца без ваксини, министърът отбеляза, че в последните 6-7 години всяка година страната ни се изправя пред проблем с определено неразбирателство какви са нуждите на България и какви са целите на съответните фирми, които предлагат ваксини.

През март тази година е проведена обществена поръчка с рамково споразумение за доставка на задължителни и целеви имунизации. Единственият производител на 5 и 6-компонента ваксина заявил, че няма възможност да осигури доставки на българския пазар за 2015-2016 г. 

Другият производител на 4, 5 и 6-компонентна и противобясна ваксина изтъкнал като причина за неявяването си тежките санкции, които законодателството планирало да наложи, ако те не доставят ваксини съобразно нуждите на имунизационния календар.

Междувременно били сключени договори и се изпълняват доставки за тази година. Спешно е проведена и втора процедура за закупуване на противобясна ваксина, защото тя е животоспасяваща и се прилага с лечебна цел.

Правителството няма да допусне да бъдем икономически или както и да било рекетирани, категоричен е Москов.

Той обясни, че са предприети спешни действия и към момента в България има 100 000 дози 5-валентна ваксина и поемат ангажимента, че ще гарантират и останалите около 40 000 нужни дози до края на годината.

Москов е категоричен, че здравето на децата не да трябва бъде подлагано на нечисти търговски интереси.



Източник: news.bg

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: