Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутати: Решение за Сирия означава решение за цяла Европа
Автор: Екип Ruse24.bg 12:01 / 08.10.2015Коментари (0)1723
© Вulfoto
Дебатът за намирането на решение за Сирия беше в центъра на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Евродепутатите от Групата на ЕНП изказаха своята загриженост за ескалиращото насилие, военната намеса на Русия и заплахата от разпространяване на конфликта в региона. Те подчертаха, че въздействието на тези фактори върху Европа е критично и постигането на мир за целия регион трябва да е приоритет номер едно. Европейските парламентаристи призоваха за по-голяма ангажираност на ЕС за прекратяване на конфликта, засилване на борбата с "Ислямска държава" и спиране на миграционния поток.

Председателят на Комисията по външни работи Елмар Брок заяви, че Русия, САЩ и ЕС трябва да се обединят и обсъдят общата си геополитическа стратегия, както са го правили в миналото във връзка с ядреното оръжие в Иран. Борбата за регионално влияние, водена от страни като Саудитска Арабия и Иран, но и Турция, трябва да бъде прекратена. 

"Трябва да намерим общо решение за положението в Сирия и най-накрая да постигнем напредък в мирния процес и разрешаването на миграционната криза", призова Елмар Брок.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на евро-средиземноморските отношения и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел наблегна, че съдействието на страните от региона е ключово за предотвратяване на по-нататъшната дезинтеграция и радикализация. 

"Явен и конкретен ангажимент на страните от региона би допринесъл за подобряване на координацията и задаване на перспектива за изход от кризата. Задача на ЕС е да работи за реализиране на този ангажимент и да играе ролята на балансьор в процеса на преразпределяне на влиянието в региона. ЕС трябва да положи усилия за събирането на регионалните и велики сили на една маса за постигане на мир в Сирия", подчерта Мария Габриел.

Според координатора на Групата на ЕНП в Комисията по външна политика Кристиан Преда, руската военна намеса е притеснителна. 

"Русия вече ни показа в миналото готовността си да наложи позицията си със сила. Руската намеса в Сирия не е нещо по-различно и прави ситуацията, в която се намираме, още по-чувствителна. Чрез създаването на допълнително напрежение в Сирия, Русия акцентира върху миграционната криза. Това определено е против интересите на ЕС. Дълбоко загрижени сме за скорошното навлизане във въздушното пространство на Турция. Турция е наш партньор в НАТО", отбеляза Преда.

Членовете на Групата на ЕНП вярват, че дългосрочните интереси изискват политически преход чрез воден от Сирия приобщаващ процес с подкрепата на международната общност. Всички страни в конфликта трябва да гарантират защитата на цивилното население и зачитане на международното хуманитарно право и правата на човека.

По данни на Европейската комисия към август 2015 г., 12,2 млн. сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: