Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Божидар Димитров иска награждаване на граничарите от Средец
Автор: Екип Ruse24.bg 12:08 / 16.10.2015Коментари (24)2384
©
Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата. Добрият пример трябва да бъде възнаграждаван, затова предлагам подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи. Това предложи историкът проф. Божидар Димитров.

Подписвам се първи под тази подписка, надявайки се, че тя ще достигне бройката от стотици хиляди български граждани, на която не е чужда сигурността на България и защитата й, допълва той. За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници - има държава, няма държавни граници - няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление. Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители се наказват със смърт. В същото време, жертва на тези гранични правила става през 980 г. и българският цар Борис ІІ. Той бил пленник във Византия, успял да избяга, но бил облечен с ромейски дрехи и на българската граница бил убит от български граничар, който не го познал, мотивира предложението за петицията историкът.

Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Замислете се малко, това са живи хора които не са тръгнали просто на разходка. Ако в България имаше война и ние бяхме на тяхно място така ли щеше да говорите! Оправданието за рикоширал куршум е смехотворно. Да си признаят ,че са ги разстреляли и да си понесат наказанията, защото никъде в Европа няма такова нещо!
0
 
 
Преди няколко дни искаха да накажат лекари, спасили човешки живот, само защото не спазили правилата на Здравната каса. Да се чуди човек кое е по-важно - човешкия живот или правилата на Здравната каса. Ама айде, това е друга тема... Днес се говори за наказание за хора, които са си изпълнили задълженията по правилата. Съвсем започва да ми се дезориентира етично-правния компас. Последно - да спазваме ли правилата или не...? :)
+1
 
 
Бил съм граничар ,както и да звучи сега ,абсолютно е прав Професора,границите на България са свещени и неприкосновени, поне преди беше така,абсолютно "ЗА" награда.
+1
 
 
Повече, повече да умрат... Д'е*а и хлебарките д'е*а.
+3
 
 
да чуя една умна приказка, за разлика от нашия така наречен президент
+2
 
 
Чудо на чудесата!Свършили са си работата, хората пък и само един са гръмнали.Тая история с бежанците започва да става прекалено нагла-ти му подадеш пръст, то ти отхапе ръката до рамото.Защо са се репчили на наши граничари, а не на тези от които бягат?!
+4
 
 
Още веднъж браво на Божидар Димитров ! Ако този полицай бъде наказан за ИЗПЪЛНЕНИЕ на служебните задължения по охрана на държавната граница , тежко и горко на тази държава!
+1
 
 
Подкрепям ! Дали сме забравили, по време на тоталитарният режим , колко българи бяха убити на границата, бягайки от терора на "комунистите" ? Но тогава беше забранено да се разгласява.....
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: