Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 1100 деца бежанци без родители искат закрила от България
Автор: Екип Ruse24.bg 16:02 / 13.11.2015Коментари (0)1412
© Вulfoto
1109 деца бежанци, които са сами и не се придружават от родител или роднина, са поискали закрила от България за първите 9 месеца на 2015 г.

Тези данни бяха изнесени от евродепутата от БСП Илияна Йотова на конференция "Непридружените малолетни и непълнолетни бежанци в ЕС и България - социални предизвикателства и необходими решения. Тя се провежда в парламента с участието на вицепрезидента Маргарита Попова, евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС, шефката на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева, представители на Агенцията за бежанците. Специален гост е евродепутатката Кашету Киенге, която е основен докладчик по доклада на ЕП за новите политики в областта на миграцията.

Най-много непридружени деца бежанци у нас има от Афганистан - 515, от Ирак - 298 и от Сирия - 246, сочат още данните, изнесени на конференцията. Закрила са поискали и непълнолетни и малолетни от Иран, Индия, Бангладеш, Либия, Гамбия и Пакистан. Регистрира се драстично увеличение на броя им от 2014 г. насам.

"Непридружените деца са преди всичко деца. Те винаги се намират в потенциална опасност и по отношение на тях винаги действат закрилни политики", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Във всичките си действия трябва да се ръководим от гледна точка на най-добрия интерес на детето, призова тя.

Повече от 5 г. бежанската криза не може да намери решение, а ако нямаме правилни отговори, ще подхраним ксенофобските тези, заяви Илияна Йотова. Тя постави въпросите, които трябва да намерят отговор на конференцията - защо децата бежанци остават сами, как да се установи самоличността им, къде да бъдат настанени и др. Изключително тревожен проблем е трафикът с деца, че те са обект на каналджийство, каза още евродепутатът от БСП.

Всеки четвърти, молещ за убежище, е непълнолетен или малолетен, отчете Кашету Киенге. Тя даде варианти за грижи към децата бежанци - в приемни центрове или семейства, и дори чрез специална политика, даваща възможност да получават по-лесно гражданство.

Редица държави - членки на ЕС систематично нарушават правата на непридружените непълнолетни, отчете Киенге. И призова нито едно дете да не бъде задържано на места със специален режим.

Ако ние имаме претенции за хуманност, то нейната най-висша форма може да е отношението ни към децата, заяви пък соцлидерът Михаил Миков. И призова Европа да даде силен знак за хуманност, като извади темата в специално отношение, грижа и финансиране. Иначе децата ще изчезват от центровете и ще попадат в ръцете на черния сектор на Европа, което не трябва да позволим, предупреди той.

Миков настоя за повече солидарност от ЕС към страните с най-голям бежански натиск. Защото на бежанците не трябва да се гледа само като на трудов потенциал, който може да даде нова енергия на Европа, те са и голям проблем, каза лидерът на БСП.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: