Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Бъчварова: Няма пряка опасност за България от конфликта между Русия и Турция
Автор: Екип Ruse24.bg 17:07 / 26.11.2015Коментари (1)2069
© БГНЕС
Няма пряка опасност за България от конфликта между Русия и Турция заради сваления руски боен самолет. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Ние го разглеждаме като инцидент и проблем в отношенията между двете държави и точно на това ниво той може най-бързо и най-безпроблемно с оглед на общата ситуация да намери някакво решение", смята Бъчварова.

"В район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя и ново усложнение", коментира тя.

Бъчварова отбеляза, че страната ни подкрепя заключенията, че трябва да се върви към деескалация на напрежението. НАТО не се ангажира с този инцидент и това е правилно решение, което ще внесе по-разумен тон в тази ситуация, отчете още Бъчварова.

Ние сме направили всичко възможно, за да гарантираме сигурността по нашата граница и за да овладяваме бежанския поток. Това е политика, която провеждаме от началото на годината и е систематична, подчерта министърът. Бъчварова допълни, че към момента потокът през България е значително спаднал.

До този момент 28 000 души са минали през България, регистрирани са и след като са получили статут, ако отговарят на условията, са продължили своя път, съобщи Бъчварова.

За сравнение тя заяви, че през Словения минават по 11 000 на ден, а по 4-5 до 7 хиляди - през Македония. Те нямат възможност да ги регистрират и да им вземат отпечатъци, което означава, че не знаят кой минава през тяхната територия, което е много голям риск, коментира Бъчварова.

Бъчварова изрази надежда до първата половина на следващата година оградата на турската ни граница да е готова. Само за една година 330 души не са били допуснати на територията на страната, защото за тях е установено, че има основание да носят риск. Това показва, че нашите служби си вършат много добре работата и успяват да предотвратят такива опити, каза Бъчварова.

По думите й българските власти са реагирали бързо след атентатите в Париж и у нас са предприети мерки - затягане на режима по границите, засилено полицейско присъствие, проверки по рискови профили на вътрешните граници и специализирана операция.

Не търсете конфликт между мен и финансовия министър Владислав Горанов, няма такъв, категорична беше Бъчварова.

Тя призна, че е била изненадана от конкретния текст на финансовия министър за орязване на социалните придобивки на служителите в МВР. Затова и по време на заседанието на Министерския съвет не е имала възможност да изрази позиция, тъй като позицията й е била на базата на друг проект, който не е включвал тези допълнения.

Това е решение на финансовия министър, аз не го тълкувам като провокация към мен, увери Бъчварова.

Тече проверката за незаконния протест на служители на МВР, обяви още Бъчварова. "Този, който е участвал в законен протест, няма да бъде санкциониран по никакъв начин. Проблемът беше в спонтанния протест, който се случи, без да има разрешение за него, и е недопустимо за служители в полицията да участват в едно неразрешено събитие", подчерта МВР шефът.

На въпрос за наказания тя подчерта, че иска първо да види констатациите, защото по думите й може да се окаже, че участниците в тези събития не са били точно полицаи. Може да са били бивши полицаи или провокатори, прогнозира тя.

В нощта на изборите, когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров нахлу в НАТФИЗ, бях там, за да дам увереност на нашите служители, че не би трябвало да имат притеснения да изпълнят своите правомощия, посочи министърът на вътрешните работи.

"В такава сложна ситуация, в която имаме казус, свързан с правата, свързани с имунитета на един депутат, трябва да се вземе политическо решение. Бях там да поема политическата отговорност", коментира тя. По думите й конфликтът тогава е бил овладян. Волен Сидеров не е можело да бъде задържан на място в изборната нощ, категорична беше Бъчварова.

Бяхме в непрекъсната връзка с прокуратурата, деянието не можеше да се квалифицира като тежко престъпление, за да бъде задържан на място. Законово това беше невъзможно да се случи, подчерта тя.

Не съм доволна от начина, по който работи МВР. Има много неща, които не ми харесват просто защото няма резултат, призна още Бъчварова.


Още по темата: общо новини по темата: 746
24.11.2022 »
02.11.2022 »
18.10.2022 »
11.10.2022 »
26.09.2022 »
20.09.2022 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.11.2015 г.
-1
 
 
И да има , та на нас ли ще го кажеш .
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: